RadioReference on Facebook   RadioReference on Twitter   RadioReference Blog
 

Go Back   The RadioReference.com Forums > Commercial and Professional Radio > Kenwood Forum

Kenwood Forum For discussion of land mobile radio products manufactured by Kenwood. This is to include the TK(R) and NX(R) series radios and their associated accessories. This forum is not for the TM series; use Amateur Radio Equipment.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 12-09-2009, 8:59 PM
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Oct 2006
Location: mason, wv
Posts: 571
Exclamation how to upgrade firmware TK-3180

Hello everyone, i have a TK-3180-K and i want to upgrade to the latest firmware and programming software so i can have MDC-1200 on this radio. I talked to my local radio shop and told them what i wanted and they basicly told me i was nuts because the tk-3180 couldnt do that. I was told they could and i have seen people post on RR that it was possable, could anyone set me straight,

thanks

mattgregg110@hotmail.com is my email if anyone wants to contact me off this post.

thanks

Matt
Reply With Quote
Sponsored links
  #2 (permalink)  
Old 12-09-2009, 10:08 PM
n7maq-1's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Mar 2004
Location: Oregon
Posts: 161
Default

Quote:
Originally Posted by mattgregg110 View Post
Hello everyone, i have a TK-3180-K and i want to upgrade to the latest firmware and programming software so i can have MDC-1200 on this radio. I talked to my local radio shop and told them what i wanted and they basicly told me i was nuts because the tk-3180 couldnt do that. I was told they could and i have seen people post on RR that it was possable, could anyone set me straight,

thanks

mattgregg110@hotmail.com is my email if anyone wants to contact me off this post.

thanks

Matt
Is the shop a Kenwood shop? If so they should know how to do it, and they are just telling you that.


1. Start up the firmware programming software (Fpro.exe).
2. Set the communications speed (normally, 115200 bps)
and communications port in the configuration item.
3. Set the firmware to be updated by File name item.
4. Turn the transceiver power ON with the [S] switch held
down. Then, the orange LED on the transceiver lights and
“PROG 115200” is displayed.
5. Check the connection between the transceiver and the
personal computer, and make sure that the transceiver is
in the Program mode.
6. Press write button in the window. When the transceiver
starts to receive data, the [PG] display is blinking.
7. If writing ends successfully, the checksum is calculated
and a result is displayed.
8. If you want to continue programming other transceivers,
repeat steps 4 to 7.
Notes:
This mode cannot be entered if the Firmware Programming
mode is set to Disable in the Programming software.


6-4. Function
1. If you press the [Side2] switch (under of left side) while
“PROG 115200” is displayed, the display changes to
“PROG 19200” to indicate that the write speed is low
speed (19200 bps). If you press the [Side2] switch again
while “PROG 19200” is displayed, the display changes to
“PROG 38400”. If you press the [Side2] switch again
while “PROG 38400” is displayed, the display changes to
“PROG 57600”. If you press the [Side2] switch again
while “PROG 57600” is displayed, the display returns to
“PROG 115200”.
2. If you press the [Side1] switch (top of left side) while
“PROG 115200” is displayed, the checksum is calculated,
and a result is displayed. If you press the [Side1] switch
again while the checksum is displayed, “PROG 115200”
is redisplayed.
Note:
Normally, write in the high-speed mode.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 12-10-2009, 10:04 AM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
 
Join Date: Dec 2002
Location: The great state of Tennessee
Posts: 147
Default

I had my 2180 and 3180 flashed for mdc. Works great. Also displays the IDs on the display like it does for Fleetsync. I would tell them to contact Kenwood or look on the Dealers site for the latest firmware update for the radio.If they are not willing to help. I can put you in touch with a shop here in Tennessee that is capable to take care of that for you.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 12-10-2009, 4:24 PM
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Oct 2006
Location: mason, wv
Posts: 571
Default

ok thanks everyone, they say they are a kenwood dealer but alot of questions they are asked they dont have a answer to.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 12-11-2009, 6:50 PM
burner50's Avatar
The Third Variable
  RadioReference Database Admininstrator
Database Admin
 
Join Date: Dec 2004
Location: Ft. Worth, TX
Posts: 2,369
Default

What version of KPG-89 is required for MDC1200?
__________________
RadioReference.com Forums Moderator
Reply With Quote
Sponsored links
        
  #6 (permalink)  
Old 12-11-2009, 7:04 PM
n7maq-1's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Mar 2004
Location: Oregon
Posts: 161
Default

Quote:
Originally Posted by burner50 View Post
What version of KPG-89 is required for MDC1200?

1.60 for the FPU.

This function can be used by the transceiver having firmware version 1.19 or later.


Jim
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 12-11-2009, 8:35 PM
burner50's Avatar
The Third Variable
  RadioReference Database Admininstrator
Database Admin
 
Join Date: Dec 2004
Location: Ft. Worth, TX
Posts: 2,369
Default

Figures

I only have 1.4


Cant justify spending the money for the new software for something I dont need
__________________
RadioReference.com Forums Moderator
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 12-12-2009, 12:15 AM
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Oct 2006
Location: mason, wv
Posts: 571
Default

ok question, i got the firmware and software and did the upgrade. but when i turn the radio on to see the firmware ver i have it still shows 1.14.0, why is that. but i know i upgraded because my MDC is working great.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 04-07-2010, 8:34 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
 
Join Date: Jun 2006
Location: Boston MA
Posts: 1
Default

Question, where did poeple find thier KPG-89 v 1.6? I have V1.5 and cant find anyone with v1.6 for the life of me. Any help would be greatly appreciated
Reply With Quote
Sponsored links
  #10 (permalink)  
Old 04-07-2010, 10:04 PM
n7maq-1's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Mar 2004
Location: Oregon
Posts: 161
Default

Quote:
Originally Posted by mfowler79 View Post
Question, where did poeple find thier KPG-89 v 1.6? I have V1.5 and cant find anyone with v1.6 for the life of me. Any help would be greatly appreciated
On Kenwood'd dealer site.
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 09-15-2011, 2:30 AM
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Apr 2010
Location: Racine County, Wisconsin
Posts: 8
Default firmware

Where does one individual get the firmware for the tk-3180. I have kpg-89d v1.6. Does it come with the programming software or no?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 10:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
All information here is Copyright 2012 by RadioReference.com LLC and Lindsay C. Blanton III.Ad Management by RedTyger
Copyright 2011 by RadioReference.com LLC Privacy Policy  |  Terms and Conditions