RadioReference on Facebook   RadioReference on Twitter   RadioReference Blog
 

Go Back   The RadioReference.com Forums > U.S. Regional Radio Discussion Forums > Michigan Radio Discussion Forum

Michigan Radio Discussion Forum Forum for discussing Radio Information in the State of Michigan.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 02-01-2013, 4:32 PM
Member
   
Join Date: Jun 2010
Location: michigan
Posts: 9
Default pro 96 help again

to program frequencies into the radio the manual says to change receive mode to mo before entering frequencies, mine dosen't change to mo only am,fm,ct,dc is this why iam getting poor reception mostly no reception...
Reply With Quote
Sponsored links
  #2 (permalink)  
Old 02-01-2013, 4:43 PM
Completely Banned for the Greater Good
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Feb 2001
Location: Lansing, MI
Posts: 11,438
Default

Sounds like you aren't setting up a trunked system.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 02-02-2013, 6:20 AM
drdispatch's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Feb 2007
Location: Fightin' River, Michigan
Posts: 346
Default

Your mode list should include MO for Motorola & ED for EDACS. While in the "Program" mode, press the "Trunk" button; Then use the "Mode" button to switch to MOT; You can then enter the talkgroups or go back to "Program" & enter the frequencies first. When you enter one of the MPSCS frequencies at that point, it should automatically switch to "MO".

(You have to be wary though, that if you enter a non-trunked 800 Mhz or UHF frequency, it will switch to "MO", & you will have to use the "Mode" key to switch it to FM.)
__________________
Scanner geek since 1974
PRO-2004/PRO-92/PRO-96/HTX-202/HTX-404/Motorola MCC-5500
"My Daddy sends smoke signals to Indians who arrest trolls & squirt water on dragons. What does your Daddy do?"

Last edited by drdispatch; 02-02-2013 at 6:24 AM..
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 02-02-2013, 7:50 AM
Member
   
Join Date: Jun 2010
Location: michigan
Posts: 9
Default pro 96 help

thank you for that info , i have another question ienter the 25 frequencies from the belle tower into bank 0 now do i need to enter the 25 freq. from the iris tower into bank 1, when i try it comes up duplicate should i enter anyhow.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 02-02-2013, 8:18 AM
freqs's Avatar
Member
   
Join Date: Jan 2004
Location: warren michigan
Posts: 1,093
Default

Quote:
Originally Posted by dman9377 View Post
thank you for that info , i have another question ienter the 25 frequencies from the belle tower into bank 0 now do i need to enter the 25 freq. from the iris tower into bank 1, when i try it comes up duplicate should i enter anyhow.
You only need to progarm in 868.7250 that is the control freq for all Detroit Control towers.No need to put in all the freqs.Just 868.7250.But the Pro 96 does not decode Detroit all that well even within the city of Detroit the pro 106 does far better iam in Warren at 12 mile Schoenher and its still choppy at times
Reply With Quote
Sponsored links
        
  #6 (permalink)  
Old 02-03-2013, 10:41 AM
drdispatch's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Feb 2007
Location: Fightin' River, Michigan
Posts: 346
Default

Just look at the MPSCS page in the DB, enter the red & blue frequencies (control channel & alternate control channels) for the Detroit Simulcast site. Depending on where you are, you may also be able to receive the Southfield, Romeo, Northville, Flat Rock, &/or Western Wayne sites.

The other thing you need to do with the PRO-96 is if you enter more than one site, you will need to separate each site with at least one non-trunked frequency, otherwise the -96 locks on the first control channel it sees & ignores the others.
Example: Det Siml freqs / VHF freq / Southfield freqs / VHF freq / Northville freqs / VHF freq -- and so on. (I used VHF as an example but it can be any non-trunked frequency-VHF, UHF, 800.)

Feel free to PM me if you need further guidance.
__________________
Scanner geek since 1974
PRO-2004/PRO-92/PRO-96/HTX-202/HTX-404/Motorola MCC-5500
"My Daddy sends smoke signals to Indians who arrest trolls & squirt water on dragons. What does your Daddy do?"
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 02-03-2013, 11:44 AM
Member
   
Join Date: Jun 2010
Location: michigan
Posts: 9
Default

i have enter the three freq. from the db the scanner is working but it is very choppy, is there some type of antenna that can be pruchase for better reception.. and i do thank you guys for the info
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 02-03-2013, 11:56 AM
freqs's Avatar
Member
   
Join Date: Jan 2004
Location: warren michigan
Posts: 1,093
Default

It will be at best choppy with the pro 96.If your trying to get Detroit Towers
Are you within the City or out side Detroit and how far ?

Last edited by freqs; 02-03-2013 at 11:59 AM..
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 02-03-2013, 12:17 PM
Member
   
Join Date: Jun 2010
Location: michigan
Posts: 9
Default

iam located in redford , i just enter sothfield freq.it is very clear...
Reply With Quote
Sponsored links
  #10 (permalink)  
Old 02-03-2013, 1:24 PM
feta92's Avatar
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
 
Join Date: Dec 2002
Location: St. Clair Shores, MI
Posts: 213
Default

You are getting Detroit off the Southfield tower?
__________________
Thanks
Jason

Pro-106, Pro-197, Pro-2096
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 02-04-2013, 1:10 PM
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ferndale, MI
Posts: 231
Default

Quote:
Originally Posted by dman9377 View Post
iam located in redford , i just enter sothfield freq.it is very clear...
You will NOT get DPD / DFD off of the Southfield tower. Only the Det Simulcast carries DPD.
__________________
Visit my West Wayne feed at http://www.radioreference.com/apps/audio/?feedId=12508
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 02-05-2013, 7:28 AM
drdispatch's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Feb 2007
Location: Fightin' River, Michigan
Posts: 346
Default My Bad....

Quote:
Originally Posted by kd8ati View Post
You will NOT get DPD / DFD off of the Southfield tower. Only the Det Simulcast carries DPD.
Not being from over there I didn't realize that. I figured that there was some "overlap", but I guess it makes sense that there would't be. Didn't mean to steer you wrong, dman.


Posted wirelessly using a teeny tiny keyboard, so please excuse any typos.
__________________
Scanner geek since 1974
PRO-2004/PRO-92/PRO-96/HTX-202/HTX-404/Motorola MCC-5500
"My Daddy sends smoke signals to Indians who arrest trolls & squirt water on dragons. What does your Daddy do?"

Last edited by drdispatch; 02-05-2013 at 7:31 AM..
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 02-05-2013, 1:08 PM
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ferndale, MI
Posts: 231
Default

Quote:
Originally Posted by drdispatch View Post
Not being from over there I didn't realize that. I figured that there was some "overlap", but I guess it makes sense that there would't be. Didn't mean to steer you wrong, dman.


Posted wirelessly using a teeny tiny keyboard, so please excuse any typos.
Normally, as you know, there would be overlap, as that is how MPSCS was developed. Detroit is an exception to the rule. Due to just the sheer number of users on the Detroit Simulcast, the MPSCS has blocked the DPD / DFD radios from using other towers (Like Southfield & Flat Rock) as that would quickly clog them up, as they don't have the number of voice channels that would be needed.
__________________
Visit my West Wayne feed at http://www.radioreference.com/apps/audio/?feedId=12508
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 02-06-2013, 7:09 AM
drdispatch's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Feb 2007
Location: Fightin' River, Michigan
Posts: 346
Lightbulb

Quote:
Originally Posted by kd8ati View Post
....Due to just the sheer number of users on the Detroit Simulcast, the MPSCS has blocked the DPD / DFD radios from using other towers (Like Southfield & Flat Rock) as that would quickly clog them up, as they don't have the number of voice channels that would be needed.
And that makes perfect sense.
__________________
Scanner geek since 1974
PRO-2004/PRO-92/PRO-96/HTX-202/HTX-404/Motorola MCC-5500
"My Daddy sends smoke signals to Indians who arrest trolls & squirt water on dragons. What does your Daddy do?"
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 10:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
All information here is Copyright 2012 by RadioReference.com LLC and Lindsay C. Blanton III.Ad Management by RedTyger
Copyright 2011 by RadioReference.com LLC Privacy Policy  |  Terms and Conditions