RadioReference on Facebook   RadioReference on Twitter   RadioReference Blog
 

Go Back   The RadioReference.com Forums > Software > Streaming / Broadcasting / Audio Recording

Streaming / Broadcasting / Audio Recording Interested in putting your scanner online for others to hear? Want to listen to other radios on the internet. This forum is here for you to discuss these topics related to streaming scanners online.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1201 (permalink)  
Old 01-22-2013, 9:51 PM
Forts's Avatar
Mentor
  RadioReference Database Admininstrator
Database Admin
Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
 
Join Date: Dec 2002
Location: Strathroy, Ontario Canada
Posts: 3,942
Default

Sure, I can send you my file.. just let me which email address to use. I'm using my tones.cfg from v52 (I haven't updated in a while) so perhaps there is a formatting issue there? I fired up v58 today using the same settings that I was using for v52 (as far as tone tolerence, offset etc) and it didn't decode anything at all... it seemed the frequency displayed was off from the actual tone frequencies.. so I need to do a little tweaking there I believe.
__________________
Middlesex County/Strathroy-Caradoc Fire Paging Alerts: http://groups.google.com/group/middlesex-fire
Reply With Quote
Sponsored links
  #1202 (permalink)  
Old 01-23-2013, 7:17 AM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 855
Default

Quote:
Originally Posted by Forts View Post
Sure, I can send you my file.. just let me which email address to use. I'm using my tones.cfg from v52 (I haven't updated in a while) so perhaps there is a formatting issue there? I fired up v58 today using the same settings that I was using for v52 (as far as tone tolerence, offset etc) and it didn't decode anything at all... it seemed the frequency displayed was off from the actual tone frequencies.. so I need to do a little tweaking there I believe.
If you're using an early v58, it had a build problem that resulted in tone offsets. Use v58a and that problem should go away.

Andy
__________________
Using TwoToneDetect? Show us where! Add yourself to the user map here or PM me with your location and I'll add you.

If you need help with TwoToneDetect please read this post first
Reply With Quote
  #1203 (permalink)  
Old 01-23-2013, 1:28 PM
Member
   
Join Date: May 2008
Posts: 17
Default No tones

Hello everyone, I am setting this program up for another department and having issues with the tones. For some reason the software is not detecting the A-B tone config. I have set up. The program is detecting the long tones without a issue but will not detect the A-B tones. The tone tolerance is set to 2.0 and the programming is below. Let me know what you guys think. Also is it ok to have the scanner volume turned down or should it be up all the way. Thanks again.

[Tone1]
Atone = 330.5
Btone = 810.2
Btonelength = 2
Btonedebounce = 0
Description = Tone 1
mp3_Emails = chief@fire.*****.ma.us
ignore_after = 60
radio_frequency = 453.1875
amr_emails = 781*******@pm.sprint.com,781*******@vzwpix.com
text_Emails = chief@fire.******.ma.us


[Tone2]
Atone = 330.5
Btone = 767.4
Btonelength = 2
Description = Tone 2
radio_frequency = 453.1875
mp3_emails = chief@fire.*****.ma.us
Btonedebounce = 0
amr_emails = 781*******@pm.sprint.com,781*******@vzwpix.com
text_Emails = chief@fire.*****.ma.us

[Tone3]
Atone = 330.5
Btone = 726.8
Btonelength = 2
Description = Tone 3
radio_frequency = 453.1875
mp3_emails = chief@fire.*****.ma.us
Btonedebounce = 0
amr_emails = 781*******@pm.sprint.com,781*******@vzwpix.com
text_Emails = chief@fire.*****.ma.us

[Longtone1]
Longtone = 855.5
Longtonelength = 5
Description = EMT Tone
Longtonedebounce = 0
radio_frequency = 453.1875
mp3_emails = chief@fire.*****.ma.us
amr_emails = 781*******@pm.sprint.com,781*******@vzwpix.com
text_Emails = chief@fire.*****.ma.us

[Longtone2]
Longtone = 903.1
Longtonelength = 5
Description = All Call
Longtonedebounce = 0
radio_frequency = 453.1875
mp3_emails = chief@fire.*****.ma.us
amr_emails = 781*******@pm.sprint.com,781*******@vzwpix.com
text_Emails = chief@fire.*****.ma.us
Reply With Quote
  #1204 (permalink)  
Old 01-23-2013, 2:10 PM
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
 
Join Date: Jul 2009
Location: West Salem, WI
Posts: 39
Default

Quote:
Originally Posted by nette268 View Post
Also is it ok to have the scanner volume turned down or should it be up all the way. Thanks again.
Do you have the volume turned down when you are having the issues with it picking up the tones? The volume needs to be loud enough that it will pick up the tones, but not too loud that it distorts. In my experience, about halfway seems to be about the best.
Reply With Quote
  #1205 (permalink)  
Old 01-23-2013, 4:26 PM
Member
   
Join Date: Dec 2012
Posts: 9
Default

Anyway to prevent falsing when normal voice traffic is on the channel, our B tone debounce setting is 3 but still get false pages.
Reply With Quote
Sponsored links
        
  #1206 (permalink)  
Old 01-23-2013, 4:33 PM
Member
   
Join Date: May 2008
Posts: 17
Default

The volume was up about half way to full when I was testing, and as for the B tone debounce it was on 3 but i changed it and didn't make a difference and still didn't pick up the A-B tones.
Reply With Quote
  #1207 (permalink)  
Old 01-23-2013, 8:26 PM
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
 
Join Date: Feb 2011
Location: Massachusetts
Posts: 360
Default

Quote:
Originally Posted by nette268 View Post
The volume was up about half way to full when I was testing, and as for the B tone debounce it was on 3 but i changed it and didn't make a difference and still didn't pick up the A-B tones.
Try turning the volume up a little more. The low frequency tones (330.5) can be particularly difficult for TTD to detect. Also since tone tolerance is in % the range becomes narrower as the freq is lower. However with your 2% i would think you are ok. If you have access to a recording of the tone set as broadcast over the air, analyze it with Audacity to see what the tones really are.
Reply With Quote
  #1208 (permalink)  
Old 01-23-2013, 10:00 PM
Member
   
Join Date: May 2008
Posts: 17
Default

I have used a recording to analyze it and its the same numbers I put in TTD, plus or minus 1.0-2.0 points. Can the % tolerance go higher or what should be next?
Reply With Quote
  #1209 (permalink)  
Old 01-23-2013, 10:17 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 855
Default

Quote:
Originally Posted by nette268 View Post
I have used a recording to analyze it and its the same numbers I put in TTD, plus or minus 1.0-2.0 points. Can the % tolerance go higher or what should be next?
Are you trying to use scanner control via serial port? If so, don't, it's not working properly. Just leave the scanner parked on the frequency and don't use scanner control.

Andy
__________________
Using TwoToneDetect? Show us where! Add yourself to the user map here or PM me with your location and I'll add you.

If you need help with TwoToneDetect please read this post first
Reply With Quote
Sponsored links
  #1210 (permalink)  
Old 01-24-2013, 10:01 AM
Member
   
Join Date: May 2008
Posts: 17
Default

Its not being used via serial port, just audio input. And the scanner is locked on that channel.
Reply With Quote
  #1211 (permalink)  
Old 01-24-2013, 10:19 AM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 855
Default

Quote:
Originally Posted by nette268 View Post
Its not being used via serial port, just audio input. And the scanner is locked on that channel.
When the two-tone pages are being sent, what is the "Status" on the main screen of the program? If it says "No Audio", you need to turn up the volume on your scanner or adjust the audio threshold down. Otherwise, check to see what frequency it's decoding and see if that matches your A/B tones.

Andy
__________________
Using TwoToneDetect? Show us where! Add yourself to the user map here or PM me with your location and I'll add you.

If you need help with TwoToneDetect please read this post first
Reply With Quote
  #1212 (permalink)  
Old 01-25-2013, 10:15 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 855
Default v58b Released

I just posted v58b on the program page, which is a bug fix and also includes an update to the TonesEditor program.

Version 58b Release Notes:
  • Fixed a bug preventing proper remote tone config file decryption
  • Added file open, save as, encryption, decryption to TonesEditor program

Andy
__________________
Using TwoToneDetect? Show us where! Add yourself to the user map here or PM me with your location and I'll add you.

If you need help with TwoToneDetect please read this post first
Reply With Quote
  #1213 (permalink)  
Old 01-26-2013, 1:24 AM
chandler's Avatar
Member
   
Join Date: Jun 2010
Location: Grove City Ohio
Posts: 60
Default

My wont email me the audio but it does detect it why is it not emailing me? Can some one help? If so message me thanks
Reply With Quote
  #1214 (permalink)  
Old 01-26-2013, 7:09 AM
Member
   
Join Date: Oct 2009
Location: ohs
Posts: 3
Talking THANK YOU!

Quote:
Originally Posted by oab2 View Post
What I do is use the normal email syntax in all my tones. Example: "bob fireman"<1234567890@email.com>,"jim smith"<12331231234@cell.com> (Note: this does not cause any problems for TTD.)

This way when I need to find someone in the tones I can either search by # or name. I send out a test/confirm message when a person desires to be added. I created my own tone set with audacity with a 440/500 AB toneset (these are far enough away from my tones to not cause problems). This includes a recorded message telling the recipient they have been added to the paging system but they must respond by text letting me know they got the message. Then I go into the email program (gmail) and find their response. The reason I have them respond by text is two fold. One I know it works for their phone (if not I try amr instead of mp3 in about 6 hours) and two, their phone number comes up as the sender in gmail, I search for that in my test tone list of contacts. when I find it I then remove it from the test list and add it to the appropriate fire tone list.

I hope that makes sense. My audacity tone file has all the different departments recorded confirmation messages in it. I just mute the ones I don't want to play on a given testtone.
You Have Just Made My wife very happy. I won't have to spend so much time at the computer trying to remember who I programmed! I sense more "at home" chores in my future
Reply With Quote
  #1215 (permalink)  
Old 01-26-2013, 7:06 PM
krantzc93's Avatar
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
 
Join Date: Oct 2010
Location: Pittsburgh
Posts: 11
Default WILL NOT START!!!!!

Hello,
I used to use the 55a which suddenly stopped working one day (Would not start up when I clicked it, Would almost look like the task was self terminating). I havn't played with it in forever. So I checked back on the wesite to see if there was a later software out, which there was (58b). So i downloaded it on a different pc and did everything asked including pasteing the zipped FFMPEG.exe, into the root. This one seems to be doing the same thing, i didnt even touch the TONE file for i didnt want to mess anything up, and it to crashed. Anyone have any sugestions??? Im using windows 7 64 bit.
Reply With Quote
Sponsored links
        
  #1216 (permalink)  
Old 01-26-2013, 7:35 PM
krantzc93's Avatar
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
 
Join Date: Oct 2010
Location: Pittsburgh
Posts: 11
Default

Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\admin>C:\Users\admin\Desktop\TwoToneDetec t58b\TwoToneDetect58b_debug.ex
e
Traceback (most recent call last):
File "<string>", line 120, in <module>
File "C:\Users\Deer Creek Fire Dept\Documents\Python\build\pyi.win32\TwoToneDe
tect58b_debug\outPYZ1.pyz/iniparse.compat", line 217, in get
NoSectionError: No section: 'Section1'
Traceback (most recent call last):
File "<string>", line 225, in readtonefile
IOError: [Errno 2] No such file or directory: 'tones.cfg'
Traceback (most recent call last):
File "<string>", line 251, in <module>
NameError: global name 'tonesets' is not defined

C:\Users\admin>
Reply With Quote
  #1217 (permalink)  
Old 01-26-2013, 10:08 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 855
Default

Quote:
Originally Posted by krantzc93 View Post
Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\admin>C:\Users\admin\Desktop\TwoToneDetec t58b\TwoToneDetect58b_debug.ex
e
Traceback (most recent call last):
File "<string>", line 120, in <module>
File "C:\Users\Deer Creek Fire Dept\Documents\Python\build\pyi.win32\TwoToneDe
tect58b_debug\outPYZ1.pyz/iniparse.compat", line 217, in get
NoSectionError: No section: 'Section1'
Traceback (most recent call last):
File "<string>", line 225, in readtonefile
IOError: [Errno 2] No such file or directory: 'tones.cfg'
Traceback (most recent call last):
File "<string>", line 251, in <module>
NameError: global name 'tonesets' is not defined

C:\Users\admin>
It looks like it's not seeing a tones.cfg file in the same directory as the program.

Andy
__________________
Using TwoToneDetect? Show us where! Add yourself to the user map here or PM me with your location and I'll add you.

If you need help with TwoToneDetect please read this post first
Reply With Quote
  #1218 (permalink)  
Old 01-27-2013, 10:16 AM
Member
   
Join Date: May 2011
Posts: 2
Default 58b not emailing

Hello, thanks for the all the work you have done! I am having a problem with TTD not emailing. Here is a copy of the debug for 58b. Any help would be greatly appreciated. Thank you!

Succesfully retrieved local tone info
Succesfully retrieved local tone info
Tone1
704.0 Atone1
704.0Atone2
A Tone Found! 10:10:38
1359303038.18
Checking for B Tone 10:10:38
2.8 10:10:41
1359303041.16
done sleeping at 10:10:43
1359303043.75
pre-record
1359303043.76
post-record
1359303043.94
Checking for B Tone2 10:10:43
1359303043.94
747.0
Tone Set Found! 10:10:43
1359303043.94
ValleyMills[4] 10:10:43
******@*****.org,*****@*****.org
******@*****.org,*****@*****.org

Succesfully retrieved local tone info
delay timer ValleyMills[4] 10:10:43
waiting for audio ValleyMills[4] 10:10:50
recording audio ValleyMills[4] 10:10:50
done writing WAV ValleyMills[4] 10:11:18
ffmpeg version N-32726-ga254452, Copyright (c) 2000-2011 the FFmpeg developers
built on Sep 19 2011 19:49:13 with gcc 4.6.1
configuration: --enable-gpl --enable-version3 --enable-runtime-cpudetect --ena
ble-avisynth --enable-bzlib --enable-frei0r --enable-libopencore-amrnb --enable-
libopencore-amrwb --enable-libfreetype --enable-libgsm --enable-libmp3lame --ena
ble-libopenjpeg --enable-librtmp --enable-libschroedinger --enable-libspeex --en
able-libtheora --enable-libvo-aacenc --enable-libvo-amrwbenc --enable-libvorbis
--enable-libvpx --enable-libx264 --enable-libxavs --enable-libxvid --enable-zlib

libavutil 51. 16. 1 / 51. 16. 1
libavcodec 53. 16. 0 / 53. 16. 0
libavformat 53. 12. 0 / 53. 12. 0
libavdevice 53. 4. 0 / 53. 4. 0
libavfilter 2. 43. 2 / 2. 43. 2
libswscale 2. 1. 0 / 2. 1. 0
libpostproc 51. 2. 0 / 51. 2. 0
[wav @ 00398880] parser not found for codec pcm_s16le, packets or times may be i
nvalid.
[wav @ 00398880] max_analyze_duration 5000000 reached at 5015510
Input #0, wav, from './audio/ValleyMills[4]_2013-01-2710_11_18_053000.wav':
Duration: 00:00:27.86, bitrate: 176 kb/s
Stream #0.0: Audio: pcm_s16le ([1][0][0][0] / 0x0001), 11025 Hz, 1 channels,
s16, 176 kb/s
[mp3 @ 030AC960] Unsupported sample rate.
Output #0, mp3, to './audio/ValleyMills[4]_2013-01-2710_11_18_053000.mp3':
Metadata:
TSSE : Lavf53.12.0
Stream #0.0: Audio: mp3, 11025 Hz, 1 channels, s16, 24 kb/s
Stream mapping:
Stream #0.0 -> #0.0 (pcm_s16le -> libmp3lame)
Press [q] to stop, [?] for help
size= 82kB time=00:00:28.00 bitrate= 24.0kbits/s
video:0kB audio:82kB global headers:0kB muxing overhead 0.039281%
done converting to MP3 ValleyMills[4] 10:11:18
Traceback (most recent call last):
File "<string>", line 447, in mail
File "C:\Users\Deer Creek Fire Dept\Documents\Python\build\pyi.win32\TwoToneDe
tect58b_debug\outPYZ1.pyz/smtplib", line 242, in __init__
error: [Errno 10013] An attempt was made to access a socket in a way forbidden b
y its access permissions
ffmpeg version N-32726-ga254452, Copyright (c) 2000-2011 the FFmpeg developers
built on Sep 19 2011 19:49:13 with gcc 4.6.1
configuration: --enable-gpl --enable-version3 --enable-runtime-cpudetect --ena
ble-avisynth --enable-bzlib --enable-frei0r --enable-libopencore-amrnb --enable-
libopencore-amrwb --enable-libfreetype --enable-libgsm --enable-libmp3lame --ena
ble-libopenjpeg --enable-librtmp --enable-libschroedinger --enable-libspeex --en
able-libtheora --enable-libvo-aacenc --enable-libvo-amrwbenc --enable-libvorbis
--enable-libvpx --enable-libx264 --enable-libxavs --enable-libxvid --enable-zlib

libavutil 51. 16. 1 / 51. 16. 1
libavcodec 53. 16. 0 / 53. 16. 0
libavformat 53. 12. 0 / 53. 12. 0
libavdevice 53. 4. 0 / 53. 4. 0
libavfilter 2. 43. 2 / 2. 43. 2
libswscale 2. 1. 0 / 2. 1. 0
libpostproc 51. 2. 0 / 51. 2. 0
[wav @ 00288920] parser not found for codec pcm_s16le, packets or times may be i
nvalid.
[wav @ 00288920] max_analyze_duration 5000000 reached at 5015510
Input #0, wav, from './audio/ValleyMills[4]_2013-01-2710_11_18_053000.wav':
Duration: 00:00:27.86, bitrate: 176 kb/s
Stream #0.0: Audio: pcm_s16le ([1][0][0][0] / 0x0001), 11025 Hz, 1 channels,
s16, 176 kb/s
Output #0, amr, to './audio/ValleyMills[4]_2013-01-2710_11_18_053000.amr':
Metadata:
encoder : Lavf53.12.0
Stream #0.0: Audio: amr_nb, 8000 Hz, 1 channels, s16, 10 kb/s
Stream mapping:
Stream #0.0 -> #0.0 (pcm_s16le -> libopencore_amrnb)
Press [q] to stop, [?] for help
size= 37kB time=00:00:27.88 bitrate= 10.8kbits/s
video:0kB audio:37kB global headers:0kB muxing overhead 0.015941%
done converting to AMR ValleyMills[4] 10:11:20
Traceback (most recent call last):
File "<string>", line 447, in mail
File "C:\Users\Deer Creek Fire Dept\Documents\Python\build\pyi.win32\TwoToneDe
tect58b_debug\outPYZ1.pyz/smtplib", line 242, in __init__
error: [Errno 10013] An attempt was made to access a socket in a way forbidden b
y its access permissions
699.0 Atone1
618.0Atone2
Reply With Quote
  #1219 (permalink)  
Old 01-27-2013, 5:46 PM
Member
   
Join Date: May 2011
Posts: 2
Default

My apologies. TTD was being blocked by my antivirus.
Reply With Quote
  #1220 (permalink)  
Old 01-27-2013, 10:07 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 855
Default v59 Released - for testing only

Hi everyone,

I just posted v59 on the program page, and I'm looking for some people experienced with TTD to help test it. This version uses a completely different algorithm for tone set detection. I think it should be pretty robust and should solve the few remaining problems that the previous algorithm had under some specific situations. When I get a chance I'll post a graphic that shows the difference between the two algorithms. With the v59 algorithm, an Atonelength can be specified as an optional parameter. You'll need to do this via manual tones.cfg file editing, as the TonesEditor doesn't yet have this added. If nothing is specified it uses an Atonelength of .4 seconds (same as prior versions). Also, v59 doesn't use Btonedebounce or Longtonedebounce...the debounce is equal to the tone length. The graphic should make this clearer. In the meantime, give it a shot and let me know how it works, especially in stacked page situations or situations where you've had issues with the prior algorithm either falsing or not detecting pages.

If the feedback on v59 is good, all future releases will use this new algorithm, including the Raspberry Pi version. BTW, making good progress on the Pi, my previous issues seemed to be solved by switching to a different (although more expensive) USB sound card.

Thanks,

Andy
__________________
Using TwoToneDetect? Show us where! Add yourself to the user map here or PM me with your location and I'll add you.

If you need help with TwoToneDetect please read this post first
Reply With Quote
Reply

Tags
twotonedetect

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 4:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
All information here is Copyright 2012 by RadioReference.com LLC and Lindsay C. Blanton III.Ad Management by RedTyger
Copyright 2011 by RadioReference.com LLC Privacy Policy  |  Terms and Conditions