• Effective immediately we will be deleting, without notice, any negative threads or posts that deal with the use of encryption and streaming of scanner audio.

    We've noticed a huge increase in rants and negative posts that revolve around agencies going to encryption due to the broadcasting of scanner audio on the internet. It's now worn out and continues to be the same recycled rants. These rants hijack the threads and derail the conversation. They no longer have a place anywhere on this forum other than in the designated threads in the Rants forum in the Tavern.

    If you violate these guidelines your post will be deleted without notice and an infraction will be issued. We are not against discussion of this issue. You just need to do it in the right place. For example:
    https://forums.radioreference.com/rants/224104-official-thread-live-audio-feeds-scanners-wait-encryption.html

Pro-651: Alpha Tags With Radio IDs

Status
Not open for further replies.

drayd48

Member
Premium Subscriber
Joined
Nov 4, 2012
Messages
364
Location
Statesville NC
#1
Does anyone know if there is a way that when I have radio IDs showing to put Alpha Tags with it. EX TG 25005 With Radio ID "970313" to say TG 25005 With Radio ID "Dispatch". Thanks
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,766
Location
Colorado
#3
Does anyone know if there is a way that when I have radio IDs showing to put Alpha Tags with it. EX TG 25005 With Radio ID "970313" to say TG 25005 With Radio ID "Dispatch". Thanks
Program a Private TGRP object. Make a TGRP with the ID of 970313. Set the Type to 'Private'. Set the Alpha Tag to "Dispatch" and save it. It should now show "Dispatch" if it successfully decodes the Radio ID 970313.
 

drayd48

Member
Premium Subscriber
Joined
Nov 4, 2012
Messages
364
Location
Statesville NC
#4
Program a Private TGRP object. Make a TGRP with the ID of 970313. Set the Type to 'Private'. Set the Alpha Tag to "Dispatch" and save it. It should now show "Dispatch" if it successfully decodes the Radio ID 970313.
Thanks. I knew that but did not want to do it in Private Mode. I was looking for a way to have a list of them when they popped up in group mode and displayed them, that there could be a Alpha Tag with it. Thanks
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,766
Location
Colorado
#5
Thanks. I knew that but did not want to do it in Private Mode. I was looking for a way to have a list of them when they popped up in group mode and displayed them, that there could be a Alpha Tag with it. Thanks
Yes, programming a list of Private IDs will do exactly what you are looking for. For Object Oriented Scanners, a Private ID is equal to a Radio ID and any associated Alpha Tag will be displayed in "Group Mode". It will not go into "Private Mode" if there are no private calls on the system. Note that this only works in Scanning mode, not if you Manually go to the TG.

 
Joined
Jan 27, 2003
Messages
1,563
Location
Northern Ohio
#6
One of the problems with Radio ID's and the 651 (I have a GRE 500) is the lack of memory. Here in North East Ohio we have 8 major trunked radio systems and over 45 individual communities. In many cases several communities will share a single Talkgroup. The only way to identfy with certainty is to see a radio ID. My database of RID for the share communities has 7,400 RID's. There is no way to program those in the 500 with all the other system TG's and frequencies. I also have a PSR-800 and that can easily accomodate all the RID's. Just something for you to keep an eye on is memory available.
 

drayd48

Member
Premium Subscriber
Joined
Nov 4, 2012
Messages
364
Location
Statesville NC
#7
Yes, programming a list of Private IDs will do exactly what you are looking for. For Object Oriented Scanners, a Private ID is equal to a Radio ID and any associated Alpha Tag will be displayed in "Group Mode". It will not go into "Private Mode" if there are no private calls on the system. Note that this only works in Scanning mode, not if you Manually go to the TG.


Ok. So let me get this right. If I program the RID's as Private Mode it will show up in group mode when a talkgroup becomes active? Just wanting to confirm

**Edit**
It works. Thanks so much
 
Last edited:
Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,766
Location
Colorado
#8
Ok. So let me get this right. If I program the RID's as Private Mode it will show up in group mode when a talkgroup becomes active? Just wanting to confirm
Yes, if you are in scan mode and the scanner properly detects the Radio ID. The image that I shared in my previous reply was taken from a Pro-106 after programing a dispatch console's Radio ID as a Private ID with the alpha tag "→RID ALPHA TAG ←."

As Swipesy noted, there is a real possibility of running out of memory if you want to program every single Radio ID for a system.
 

drayd48

Member
Premium Subscriber
Joined
Nov 4, 2012
Messages
364
Location
Statesville NC
#9
Yes, if you are in scan mode and the scanner properly detects the Radio ID. The image that I shared in my previous reply was taken from a Pro-106 after programing a dispatch console's Radio ID as a Private ID with the alpha tag "→RID ALPHA TAG ←."

As Swipesy noted, there is a real possibility of running out of memory if you want to program every single Radio ID for a system.
OK. I just got it to work. Thanks everyone
 
Status
Not open for further replies.
Top