• Effective immediately we will be deleting, without notice, any negative threads or posts that deal with the use of encryption and streaming of scanner audio.

    We've noticed a huge increase in rants and negative posts that revolve around agencies going to encryption due to the broadcasting of scanner audio on the internet. It's now worn out and continues to be the same recycled rants. These rants hijack the threads and derail the conversation. They no longer have a place anywhere on this forum other than in the designated threads in the Rants forum in the Tavern.

    If you violate these guidelines your post will be deleted without notice and an infraction will be issued. We are not against discussion of this issue. You just need to do it in the right place. For example:
    https://forums.radioreference.com/rants/224104-official-thread-live-audio-feeds-scanners-wait-encryption.html

Cap+ Dsd fastlane 2.18 question

Status
Not open for further replies.

dave3825

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 17, 2003
Messages
2,451
Location
New York
#1
Code:
I have been playing around with fmp24, dsd and a cap+ system. From what I could
tell by the license, there are 5 freqs. I did as the txt file said and numbered
them all 99. On  2 of the freqs, they came up as second cap+ repeater ch 3 and 4. 
One freq came up first cap+ repeater ch 1 and 2.  I have not been able to get the 
remaining freqs to display the repeater info. 



My Dsd freq file

; Cap+ WQMA924 - CONNETQUOT

Cap+, 8888, 1, 99, 462.4500, 0.0. 0 "1st repeater ch 1 & 2"
Cap+, 8888, 1, 99, 463.8375, 0.0, 0 "2nd repeater ch 3 & 4"
Cap+, 8888, 1, 99, 451.3000, 0.0, 0
Cap+, 8888, 1, 99, 464.9625, 0.0, 0
Cap+, 8888, 1, 99, 464.6375, 0.0, 0 "2nd repeater ch 3 & 4"

I have 464.9625 running in sdrsharp and dsd lists ch 1 - 4 with ch 3 and 4 as the rest
channel.

Fmp24 is set for 463.8375 and it lists ch 1 - 4 with ch 3 and 4 as the rest channel.

Watching both in the 2 dsd activity windows show both rest channels going from 3 to
4 and 4 to 3 at the same time.

I guess my question is how do you tell if it's a multi site cap system? The license 
lists 2 control points in the same time town. The freqs page only offers you to list 
freqs by 2 locations, the town, and the radius around the town. I have heard some 
voice calls while watching 464.4500 in fmp24 but also see different calls while 
watching 464.9625 in sdrsharp. Is there a setting that I missed to have dsd list all 
the repeaters? I let it run over night with them all numbered as 99 and it did not
display any repeater info. Do they need to be number 1 3 5 7 to scan and display
repeater info?

Any help would be most appreciated.

Thanks
ULS License - Industrial/Business Pool, Conventional License - WQMA924 - Connetquot Central School District




 

natedawg1604

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 29, 2013
Messages
1,950
Location
Denver-Metro
#2
ULS is often useless (at best) for finding missing frequencies. At this point, you should forget about ULS data and begin manually searching for DMR frequencies by (1) conducting band-searches of the entire UHF band with a hardware scanner and listening for VERY annoying motorboat sounds, which are hard to miss if the signal is somewhat decent, and/or (2) using SDR# and DSD+ to randomly scroll on every frequency you find and watching for activity on the DSD+ terminal window. With a little practice, you will quickly start finding missing & new frequencies/systems.

Based on your screenshots, you have a Cap+ system with 2 frequencies (4 OTA channels) detected by DSD+. Unless you see something different in the DSD+ terminal log or the bottom of the event window, the default site # = 1. At this point, I would delete your existing frequency file entries for system 8888, and monitor individual frequencies with DSD+ which you believed to associated with this system to verify the appropriate OTA channel pair.
 
Joined
Nov 22, 2016
Messages
591
#3
Hi.

Have you also added the entries in .networks and .sites files for that system?

eg. .networks:
Cap+,8888, "CAP+ System Name"

eg. .sites:
Cap+,8888,1,"Location"

Also once your frequencies resolve to "1st repeater ch 1 & 2" change that frequencies "OTAchannelNumber" from "99" to "1". Remember that LCN 1 and 2 are Slot 1 and 2 so they will be the same frequency. No need to add LCN 2 , DSD will figure that out.

eg. .frequencies
Cap+, 8888, 1, 1, 462.4500, 0.0. 0 "1st repeater ch 1 & 2"
Cap+, 8888, 1, 3, 463.8375, 0.0, 0 "2nd repeater ch 3 & 4"

This should now resolve the system names/freq in the channel activity window.
If these frequencies are the same system and you have a good signal then DSD should follow it. If there are more frequencies then as time passes the unknown LCNs will displayed in the channel activity window.
Depends on system activity if they come alive.

Determining Cap+ single frequency or multi frequency can be a pain. I've seen single frequency Cap+ that resolves to LCN 3,4 and never 1,2. I find using 2 x Dongles/SDR# to expand the visible spectrum and watching the waterfall and looking for the pulses and when the rest channel changes.

Hope this helps some.

Cheers
 

dave3825

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 17, 2003
Messages
2,451
Location
New York
#4
Yes, I set a network of 8888 with a name. I set a site with a name. And I had all the freqs set to 99.
I have a definite first Cap+ repeater, ch 1& 2.
I have a definite second Cap+ repeater ch 3 & 4.
I had a another second Cap+ repeater ch 3 &4.
The last freq has had active comms but has yet to say what repeater it is.

I wanted to leave FMPA scanning/ running with dsdplus overnight, but FMPA will stop on a digital comm, and resume scanning after a second. It will not stay parked while there is an active transmission. I had the same results with fmp24. I did set the freqs in the scanlist to reflect a digital emission designator .

462.4500, "cap 1" , 40.8153, -73.1782, "7K60FXE", "ch 1 & 2" ; NY
463.8375, "cap 2" , 40.8153, -73.1782, "7K60FXE", "ch 3 & 4" ; NY
464.6375, "con 1" , 40.8153, -73.1782, "7K60FXE", "" ; NY
464.9625, "con 2" , 40.8153, -73.1782, "7K60FXE", "" ; NY
451.3000, "con 3" , 40.8153, -73.1782, "7K60FXE", "" ; NY

The other problem with fmp24 was that as it was scanning thru the freqs, it was showing am on top of the window, and saying lock out. Then it would hit one freq and switch to fm, and I could here digital buzz. But after a second it would resume scanning even tho the active transmission was not finished.

This is what fmp24 displays. I am not sure where its getting "AM" from or where its being told to lock out a freq.

Tuning to 462.45 , "cap 1" , 40.8153, -73.1782,<ÖÑ←
L/O Tuning to 463.8375 , "cap 2" , 40.8153, -73.1782,<╬▒←
L/O Tuning to 464.6375 , "con 1" , 40.8153, -73.1782,─├╢←
L/O Tuning to 464.9625 , "con 2" , 40.8153, -73.1782,áJµ→
L/O Tuning to 451.3 , "con 3" , 40.8153, -73.1782,♀ⁿ{∟
L/O Tuning to 477.8875 , "con 3" , 40.8153, -73.1782, "
Tuning to 462.45 , "cap 1" , 40.8153, -73.1782,<ÖÑ←
L/O Tuning to 463.8375 , "cap 2" , 40.8153, -73.1782,<╬▒←
L/O Tuning to 464.6375 , "con 1" , 40.8153, -73.1782,─├╢←
L/O Tuning to 464.9625 , "con 2" , 40.8153, -73.1782,áJµ→
L/O Tuning to 451.3 , "con 3" , 40.8153, -73.1782,♀ⁿ{∟



I found this post and set a few different digital modes but no luck.
http://forums.radioreference.com/vo.../313139-fmp-scanning-problem.html#post2390645



Any how, I know all 4 of the above freqs are related because I hear the same voices and see the same 2 tg's, 100 and 200. All 4 freqs are on the same license and the only locations listed are the town, and the radius around the town.
 
Joined
Nov 22, 2016
Messages
591
#5
Check that you are using the right file name for the FMP your using.

FMP = FMP.ScanList
FMP24 = FMP24.ScanList
FMPA = FMPA.ScanList

I think your line format for your .ScanList file is incorrect.
should be:

118.3 AM BW=12.5 DELAY=2 Miami Tower

see the notes.txt that you got with DSD+ v2.18 Fastlane for more info.
see it under "New FMP24.ScanList file options:"

I think what your using is for the .CSV file.

I think scanning multi frequency trunk systems with FMP/DSD does not follow calls. It uses carrier detection so when a call moves to new frequency DSD+ decides transmission has ended then continues to the next frequency in the .ScanList

Cheers.
 

dave3825

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 17, 2003
Messages
2,451
Location
New York
#6
Ok, I changed the fmpascanlist to the following.

462.4500 DMR BW=12.5 DELAY=20 Miami Tower
463.8375 FM BW=12.5 DELAY=20 Miami Tower
464.6375 DMR BW=12.5 DELAY=10 Miami Tower
464.9625 FM BW=12.5 DELAY=20 Miami Tower

It starts right up scanning, but still only stays on a transmission for about 1 second, even tho I set the delay for 20 seconds. I alternated between dmr and fm. All 4 freqs are cap+ freqs. This is driving me crazy. Do you use fmpa or fmp24 to scan? I would like to see a confirmed working scanlist file if you have one.
 

natedawg1604

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 29, 2013
Messages
1,950
Location
Denver-Metro
#7
If you have (for example) two frequencies which you suspect might be associated with the same Cap+ or Con+ system, I would monitor them both simultaneously with 2 discrete, manual (non-trunking mode) instances of DSD+ and FMP24 (with 2 dongles, of course). Once the frequencies become active, it's fairly easy to tell if the voice grants on each frequency are associated with the same system, as well as the applicable OTA channel pairs.
 
Joined
Nov 22, 2016
Messages
591
#8
I think you should have all like:

462.4500 DMR BW=12.5 DELAY=20 Miami Tower
463.8375 DMR BW=12.5 DELAY=20 Miami Tower
464.6375 DMR BW=12.5 DELAY=10 Miami Tower
464.9625 DMR BW=12.5 DELAY=20 Miami Tower

I know there is alot of ambiguity in the documentation.

The "Rest" channel is where it should start following from. But because it pulses when idle FMP can't lock on to it when scanning.

I use FMP24. I don't scan multi frequency DMR networks (TIII,Con+,Cap+). FMP won't work that way. You manually have to change between networks. I only do conventional DMR scanning.

Cheers
 
Last edited:
Joined
Nov 22, 2016
Messages
591
#10
FMPA.txt implies that FMP24 and FMPA are the same and the differences are list in that file.

"Options and features exclusive to FMPA are covered in this document."
"FMPA vs FMP differences:"


That's what I mean about how the documentation is ambiguous.
 
Joined
Sep 19, 2002
Messages
5,198
Location
Toronto, Ontario
#12
FMPA.txt implies that FMP24 and FMPA are the same and the differences are list in that file.

"Options and features exclusive to FMPA are covered in this document."
"FMPA vs FMP differences:"


That's what I mean about how the documentation is ambiguous.
FMPA.txt is part of the 1.101 public release, so a year old now. I don't think FMP24 even existed back then. The fast lane change log shows the scanlist BW and DELAY options being added features in FMP24. There is no mention of FMPA, so I would think they are FMP24-only features. The 1.101 docs for DSD+, FMP, FMPA and trunking procedures say nothing about all of the newer features that are listed in the fast lane change log, but how is that ambiguous?
 
Joined
Nov 22, 2016
Messages
591
#13
I understand what your saying. If I were an Airspy user and paid for the Fast Lane version only to get a out of date FMPA version I'd be a little annoyed.

Maybe 'DSDPlus' could clarify this point.

Everyone would benefit from a updated 'User Manual' that reflects the changes since v1.101 public release. Rather the comparing DSDPlus.txt and FMP24.txt and Notes.txt.
I noticed that there are some undocumented items as well.

Hopefully the OP has sorted out his issues. Any further discussion on this I guess should be a new thread.

Cheers.
 
Status
Not open for further replies.
Top