• Effective immediately we will be deleting, without notice, any negative threads or posts that deal with the use of encryption and streaming of scanner audio.

    We've noticed a huge increase in rants and negative posts that revolve around agencies going to encryption due to the broadcasting of scanner audio on the internet. It's now worn out and continues to be the same recycled rants. These rants hijack the threads and derail the conversation. They no longer have a place anywhere on this forum other than in the designated threads in the Rants forum in the Tavern.

    If you violate these guidelines your post will be deleted without notice and an infraction will be issued. We are not against discussion of this issue. You just need to do it in the right place. For example:
    https://forums.radioreference.com/rants/224104-official-thread-live-audio-feeds-scanners-wait-encryption.html

EBRCS Question Thread

Boscobear2005

Member
Premium Subscriber
Joined
May 27, 2005
Messages
12
Location
Concord Ca.
#21
You will probably only pick up CoCo Central in Lafayette ,I have each site with its own QK

I only put in local talkgroups ( ccso, concord, martinez, richmond, etc ) not all talkgroups are active yet.
 
Joined
Jul 22, 2007
Messages
31
Location
Rogue River, OR
#22
More on EBRCS

I like the idea of separate QK by site. I must admit, though, that I haven't quite
figured out QK stuff generally. I was able to assign a QK (I think) to a system or group,
but I couldn't figure out how to turn QKs on and off, either using just the number
key or main-tune-press + number key.

Thanks for your response. I'll keep poking at it!

Regards,

Andrew Ellis NO6E
 

kma371

Global DB Admin
Database Admin
Joined
Feb 20, 2001
Messages
6,190
#23
Sorry, make that VHF channel 155.31. Anyway, I continue to hear lots of calls on that channel that the 996 does not pick up, even when restricted to the best EBRCS site. You're right: I can't hear most of the ALCO sites down in a valley in Lafayette.

I'm just generally disappointed. I was expecting wonderful reception on P25, and instead it seems very dicey.

I haven't tried anything in the "secret" P25 menu, and I was hoping that there might be something I could tweak there.

Yes, I imported the EBRCS system from radioreference using Freescan, and both of those seem to work fine on other stuff I've loaded (CHP, for example).

Thanks for any advice you can offer!

Andrew Ellis NO6E
you have to remember, coco west dispatch isn't generally supposed to be heard on coco central cell site. so that's why your not hearing much of coco west dispatch.

once the other cities become active you will hear concord, walnut creek, pleasant hill etc. give it some time.

its not the radio that's the issue its just how the system is set up. you dont need to tweak anything.

being in lamorinda puts you in a bad spot because of the terrain. reception isn't very good in that valley.
 

Boscobear2005

Member
Premium Subscriber
Joined
May 27, 2005
Messages
12
Location
Concord Ca.
#24
coco west dispatch does come through on coco central site, that's what Orinda, Lafayette, Moraga use.
I have tested that in downtown Lafayette and Orinda
 

kma371

Global DB Admin
Database Admin
Joined
Feb 20, 2001
Messages
6,190
#25
coco west dispatch does come through on coco central site, that's what Orinda, Lafayette, Moraga use.
I have tested that in downtown Lafayette and Orinda
yes that may be, but as I said, coco central is not the intended cell for lamorinda area.

this happens when a radio affiliated with coco central cell is selecting sheriff west to monitor/talk. there isn't really a reason that should happen on a regular basis unless someone is constantly going to be eavesdropping on west channel from central coverage area.
 

Boscobear2005

Member
Premium Subscriber
Joined
May 27, 2005
Messages
12
Location
Concord Ca.
#26
yes that may be, but as I said, coco central is not the intended cell for lamorinda area.

this happens when a radio affiliated with coco central cell is selecting sheriff west to monitor/talk. there isn't really a reason that should happen on a regular basis unless someone is constantly going to be eavesdropping on west channel from central coverage area.
I don't know i cannot pick up the coco west site in the lamorinda area,so I wonder if they are using the coco central site.
 

kma371

Global DB Admin
Database Admin
Joined
Feb 20, 2001
Messages
6,190
#27
well I looked at coverage and I stand corrected. central cell does cover lamorinda primarily.

on conventional coverage that wasn't the case. they relied on the western end repeaters to get in that valley.
 
Last edited:
Joined
Jul 22, 2007
Messages
31
Location
Rogue River, OR
#28
More on Lamorinda

Thanks, Gentlemen!

I like the idea of some CCSO units being on the site I'm monitoring and others not. I notice that Martinez PD coverage seems much more reliable.

I'm thinking that indoor whip antenna (which, fully collapsed, is still way too long for 1/4 wave at 700 mHz) is not gonna do it for me.

I'm eyeing a Wilson directional antenna that claims 10 db gain over 700-1900 mhz. I'm sure it's a log-periodic, but, even so, that's a lot of claimed gain over a lot of bandwidth.

My guess is that there's just too much multipath hereabouts for great reception.

I need to look up where the CoC central site is. It appears that I'm actually much closer to the CoCo west site, (which is probably around the KPFA site somewhere). But since it's aiming west, there's almost nothing from it back here.

Apart from the general multipath stuff, panel antennas at this frequency have really good F/B ratios, so there isn't much spillover from the desired coverage area.

Thanks again for your thoughts. I still like the '996 really well. My homebrew 42 mHz vertical for CHP stuff works really well on it.

Regards,

Andrew Ellis NO6E
 
Joined
Jul 22, 2007
Messages
31
Location
Rogue River, OR
#29
EBRCS DIY antenna

For those who might be interested, I posted my design of an easy-to-build coaxial dipole antenna that I built for EBRCS use on the 770 mHz band.

The antenna is described in my post in the ANTENNAS > BUILD YOUR OWN ANTENNAS forum.

Regards,

Andrew Ellis NO6E
 

kma371

Global DB Admin
Database Admin
Joined
Feb 20, 2001
Messages
6,190
#34
yeah I'd say at least the end of the year or beginning of next.

I think it was already supposed to be done.
 

mibzzer15

Member
Premium Subscriber
Joined
Apr 14, 2009
Messages
390
Location
Fremont, CA
#35
Just updated my scanner for Fremont's switchover to EBRCS today. I see them coming up on my scanner, but no audio is heard. Programmed wrong or what? I have the ALCO Southwest site programmed, along with the East site programmed in. At this time I am only scanning the SW site right now. Is there something wrong as to why i am not hearing any audio?
 

Oakland_Tower

Member
Premium Subscriber
Joined
Nov 28, 2009
Messages
342
Location
S.F. Bay Area
#36
Just updated my scanner for Fremont's switchover to EBRCS today. I see them coming up on my scanner, but no audio is heard. Programmed wrong or what? I have the ALCO Southwest site programmed, along with the East site programmed in. At this time I am only scanning the SW site right now. Is there something wrong as to why i am not hearing any audio?
My first thought is that you don't have the system programmed as a p25 system or for some reason the talk groups are not programmed to receive digital. Can you hear Alameda PD or anyone else on SW cell? What about East- hear anybody over there? If so, check how they are programmed and make sure Fremont looks the same.
 

mibzzer15

Member
Premium Subscriber
Joined
Apr 14, 2009
Messages
390
Location
Fremont, CA
#37
Freescan imported it as a Mot Type 2 / P25. I changed it to P25 Standard (Digital XT). It did not make any difference. I cannot hear anyone else on the SW or E cell. Its almost like I am not receiving the signal. I live like 2 miles from the Fremont PD, so I should easily be able to pick up the signal. I have never had a reception issue before.
 

mibzzer15

Member
Premium Subscriber
Joined
Apr 14, 2009
Messages
390
Location
Fremont, CA
#39
Yeah I am for sure working on the 996xt right now. I only use 1 file for it when I edit it and i know its on COM15 and I can see if being locked while updating.
 

Oakland_Tower

Member
Premium Subscriber
Joined
Nov 28, 2009
Messages
342
Location
S.F. Bay Area
#40
I have a 996 also. Check to see if you have more than one system assigned the same quick key. I did this the other day on a conventional system and it scanned goofy. You might have the SW cell in there twice under the same quick key, but under different names. On your freescan there is a place to print out your quick key assignments.
 
Top