• Effective immediately we will be deleting, without notice, any negative threads or posts that deal with the use of encryption and streaming of scanner audio.

    We've noticed a huge increase in rants and negative posts that revolve around agencies going to encryption due to the broadcasting of scanner audio on the internet. It's now worn out and continues to be the same recycled rants. These rants hijack the threads and derail the conversation. They no longer have a place anywhere on this forum other than in the designated threads in the Rants forum in the Tavern.

    If you violate these guidelines your post will be deleted without notice and an infraction will be issued. We are not against discussion of this issue. You just need to do it in the right place. For example:
    https://forums.radioreference.com/rants/224104-official-thread-live-audio-feeds-scanners-wait-encryption.html

R8600 Major Malfunction

TailGator911

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 12, 2005
Messages
1,169
Location
Fairborn, OH
#1
All of a sudden this morning my R8600 is powering off after a transmission is rec'd. Anyone else experience this? It will stay on and scan my memory channels then when a transmission breaks squelch it receives that transmission just fine and then when the slight delay is over and it should launch back into scan mode it powers off. Starts up fine, then repeats process. Tried this on known frequency in VFO mode and it did not shut down after it rec'd transmission. I am stumped. Switched power supplys, same thing. Vhf mode is fine. Only happens in Memory Scan, Group Scan and Select Memory Scan. I have been troubleshooting this since 7am with no success. Suggestions?

JD
kf4anc
 

escortz28

Member
Premium Subscriber
Joined
Mar 29, 2004
Messages
162
Location
Powell, Ohio
#2
Hi JD, Sorry to hear you are experiencing this issue. Just to confirm, you are not actively connected to a PC and running any application, e.g. ICOM Remote Utility, etc. i.e. operating in Local Mode.

Shouldn't be relevant though to rule out: 1. All Timers (e.g. sleep, power off) off?; 2. did you perform a Partial Reset (pg. 12-2 Instruction Manual)? 3. If you did 2. and no joy, an "All Reset"?

Please verify which FW version and model (-02 or -04) and reply back. I will observe how my two 8600's behave, both are V1.33.

Dave
 

n2pqq

Member
Premium Subscriber
Joined
Dec 19, 2002
Messages
891
#3
Look at page 10-2 of the manual maybe timer button was set somehow.
If no luck go to 12-2 of manual try a partial reset .
 

TailGator911

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 12, 2005
Messages
1,169
Location
Fairborn, OH
#5
Thanks for the replies.

escortz - I have -02 version, just updated firmware v1.33

No timers on, nothing set on. Did partial reset and problem still there. Backed up sd card and did full reset and re-programmed 2 memory channels and still powering off after stopping on channel in Memory Scan. Looks like I'll be calling Icom on Monday. See what happens.

Thanks for your help, I think I have done all I can do on my end.

JD
kf4anc
 

escortz28

Member
Premium Subscriber
Joined
Mar 29, 2004
Messages
162
Location
Powell, Ohio
#6
Thanks for the replies.

escortz - I have -02 version, just updated firmware v1.33

No timers on, nothing set on. Did partial reset and problem still there. Backed up sd card and did full reset and re-programmed 2 memory channels and still powering off after stopping on channel in Memory Scan. Looks like I'll be calling Icom on Monday. See what happens.

Thanks for your help, I think I have done all I can do on my end.

JD
kf4anc
I was not able to replicate (good thing from my perspective). Good luck with Icom, let us know the outcome.
 
Joined
Apr 11, 2005
Messages
359
Location
Central Mn
#7
Disturbing to read this as I am considering this receiver. Hoping it’s an isolated incident. Please let us know how it goes with Icom.
 

Hit_Factor

Member
Premium Subscriber
Joined
Mar 6, 2010
Messages
556
Location
Saint Joseph, MI
#9
Try a new, different, or remove sd card. If the receiver is trying to write to a corrupt file system...

I don't know that it is, just a suggestion.

73, K8HIT
Icom: IC-7300 IC-PW1 ID-5100A ID-51A Plus 2 IC-R30 Hytera PD782G Uniden SDS100 DVMega SDRplay RSPduo
 

TailGator911

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 12, 2005
Messages
1,169
Location
Fairborn, OH
#10
Well Icom tech ran me thru all of the hoops I had already jumped thru and the sd card corruption was his last suggestion before telling me to send it in. SD card was corrupt, ran to Wallyworld and got new SD card and problem is - fixed! First time ever that an sd card has corrupted on me. He stated (and I have read here before) that when an sd card goes, radios will exhibit a plethora of weird symptoms. I would have never thought an sd card gone wrong could be the problem. Weird. But, happy camper here. We are scanning the bands again :) So glad I did not have to box it up and ship it in.

JD
kf4anc
 

TailGator911

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 12, 2005
Messages
1,169
Location
Fairborn, OH
#12
Nope, Mike. Went thru a lot of scenarios where I might have zapped my card with static electricity taking it in and out of an external reader that I use. Very helpful at Icom, always.

JD
kf4anc
 
Top