• Effective immediately we will be deleting, without notice, any negative threads or posts that deal with the use of encryption and streaming of scanner audio.

    We've noticed a huge increase in rants and negative posts that revolve around agencies going to encryption due to the broadcasting of scanner audio on the internet. It's now worn out and continues to be the same recycled rants. These rants hijack the threads and derail the conversation. They no longer have a place anywhere on this forum other than in the designated threads in the Rants forum in the Tavern.

    If you violate these guidelines your post will be deleted without notice and an infraction will be issued. We are not against discussion of this issue. You just need to do it in the right place. For example:
    https://forums.radioreference.com/rants/224104-official-thread-live-audio-feeds-scanners-wait-encryption.html

Need help with PSREdit 500

Status
Not open for further replies.

jimg

Member
Premium Subscriber
Joined
Oct 8, 2003
Messages
802
Location
So. Middle TN
Does anyone have the instructions on how to use the PSREdit 500 they could pass along to me? I havent't used this program for about a year and evidently I forgot how to import systems from RadioReference because when I think I have loaded the information into the scanner it's not there. A step-by-step "cheat sheet" would be much appreciated.
 

mikey60

Member
Premium Subscriber
Joined
Sep 15, 2003
Messages
3,512
Location
Oakland County Michigan
Remember that when importing, you want to add to what you currently have in the scanner config file. The PSR-500 family of scanners work with full configurations when uploading data to the scanner.

Mike
 

jimg

Member
Premium Subscriber
Joined
Oct 8, 2003
Messages
802
Location
So. Middle TN
Remember that when importing, you want to add to what you currently have in the scanner config file. The PSR-500 family of scanners work with full configurations when uploading data to the scanner.

Mike
Thank you for your reply. Would you be able to provide the step-by-step instructions/directions that I inquired about in my post?
 

mikey60

Member
Premium Subscriber
Joined
Sep 15, 2003
Messages
3,512
Location
Oakland County Michigan
Are you trying to import a trunked system or conventional channels? Your original post doesn't really specify.

If trunked, under the import menu, select the RadioReference.com option, then Trunked Data.

Enter your RadioReference.com user name and password and click on the "Query RR Web Service" button.

Select the Country, State, and County where the system is located.

Select the system to be imported in the "Trunked Radio System" pull-down listing.

Once the system has been downloaded from the RR Web Service, switch the the Transmitter Site Selection tab. Depending on the type of system and the number of sites on that system, you may need to select at least one site to monitor (LTR and EDACS systems will only allow a single site to be selected). You may also wish to change the default option at the top of that screen to Primary and Alternate, or All site frequencies.

Then Switch to the Talkgroup Selection tab and select the talkgroups you would like to import. Talkgroups can be selected in a full list, or you can select specifc categories from the pull down above the talkgroup list. To select all of the currently displayed talkgroup objects, click on the "Select All" button.

Once you've selected the talkgroups you want, click on the "Import System" button. This will bring you to the object edit screen. This screen allows you to change the system name, adjust any trunking tables, control adding wildcard objects, set the default scanlists for all imported talkgroups and adjust the system type if needed.

There is also a talkgroup tab that allows you to adjust the properties of the talkgroups being imported including LED and Backlight settings, scanlists, and other options.

Once you have all of that set, click on the Import button to complete the import into the current scanner configuration.

Then you can upload the data to the scanner.

Mike
 

jimg

Member
Premium Subscriber
Joined
Oct 8, 2003
Messages
802
Location
So. Middle TN
Thank you very much for taking the time to send this detailed information. I am trying to load a trunked system, but I can't seem to get it completely right. What version of this program are you using?
 

krokus

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 9, 2006
Messages
3,775
Location
Southeastern Michigan
Wirelessly posted (BlackBerry8530/5.0.0.973 Profile/MIDP-2.1 Configuration/CLDC-1.1 VendorID/105)

jimg, what step is giving you problems? Mike knows this program better than anyone, believe what he says.
 

mikey60

Member
Premium Subscriber
Joined
Sep 15, 2003
Messages
3,512
Location
Oakland County Michigan
Go to my web site (PSREdit - Configuration Editors for the new GRE line of scanners) and then click on the PSREdit500 link. From there, click on the download button. There are two options there, the full installer, and a ZIP archive.

The installer will do the install the program and all associated files to the Program Files location, create the start menu icons, create a desktop icon if desired and set the file associations for the .bin file type.

The ZIP archive is primarily a carryover from the way the program was originally distributed. It has the files, but will not set up any any of the shortcuts or file associations like the installer will.

Mike
 

jimg

Member
Premium Subscriber
Joined
Oct 8, 2003
Messages
802
Location
So. Middle TN
Go to my web site (PSREdit - Configuration Editors for the new GRE line of scanners) and then click on the PSREdit500 link. From there, click on the download button. There are two options there, the full installer, and a ZIP archive.

The installer will do the install the program and all associated files to the Program Files location, create the start menu icons, create a desktop icon if desired and set the file associations for the .bin file type.

The ZIP archive is primarily a carryover from the way the program was originally distributed. It has the files, but will not set up any any of the shortcuts or file associations like the installer will.

Mike
A big THANK YOU for your help. I was able to download the latest version of the program and make the need changes in the scanner. I finally figured out that I had downloaded the system too many times without clearing them out each time I edited, and when I tried to do again I got the "red" block showing I had exceeded the number of blocks. Once I edited and saved the changes I was able to set up the system just with the talkgroups I wanted in there.
 

mikey60

Member
Premium Subscriber
Joined
Sep 15, 2003
Messages
3,512
Location
Oakland County Michigan
Good to hear. I need to make a change at some point to allow importing talkgroups and/or updating frequencies in existing systems. I don't know when I'll be able to do that though.

Mike
 

jimg

Member
Premium Subscriber
Joined
Oct 8, 2003
Messages
802
Location
So. Middle TN
Go to my web site (PSREdit - Configuration Editors for the new GRE line of scanners) and then click on the PSREdit500 link. From there, click on the download button. There are two options there, the full installer, and a ZIP archive.

The installer will do the install the program and all associated files to the Program Files location, create the start menu icons, create a desktop icon if desired and set the file associations for the .bin file type.

The ZIP archive is primarily a carryover from the way the program was originally distributed. It has the files, but will not set up any any of the shortcuts or file associations like the installer will.

Mike
What is the link to PSRControl?
 

dlagerveld1103

Newbie
Premium Subscriber
Joined
Nov 1, 2018
Messages
7
Location
Montross, Virginia
downloading

I recently read the post that gave detailed instructions for downloading trunked systems. It was very helpful. I am brand new to this and am still confused. I have set up scan lists on the screen, and I followed the instructions and downloaded a trunked system but I cannot figure out how to assign a system to a particular scan list. For example, scan list 1 is labeled Northern Virginia area and scan list 2 is labeled Fredericksburg Va area. When downloading onto my computer, how do I assign a trunked system from Northern Virginia to scan list 1, a trunked system from Fredericksburg to scan list 2, etc.? Thanks in advance for any help that any of you can provide.
 

krokus

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 9, 2006
Messages
3,775
Location
Southeastern Michigan
I recently read the post that gave detailed instructions for downloading trunked systems. It was very helpful. I am brand new to this and am still confused. I have set up scan lists on the screen, and I followed the instructions and downloaded a trunked system but I cannot figure out how to assign a system to a particular scan list. For example, scan list 1 is labeled Northern Virginia area and scan list 2 is labeled Fredericksburg Va area. When downloading onto my computer, how do I assign a trunked system from Northern Virginia to scan list 1, a trunked system from Fredericksburg to scan list 2, etc.? Thanks in advance for any help that any of you can provide.
You don't assign the system to a scan list, you assign the specific talkgroups to a scan list, or multiple scan lists.

Sent using Tapatalk
 
Status
Not open for further replies.
Top