• Effective immediately we will be deleting, without notice, any negative threads or posts that deal with the use of encryption and streaming of scanner audio.

    We've noticed a huge increase in rants and negative posts that revolve around agencies going to encryption due to the broadcasting of scanner audio on the internet. It's now worn out and continues to be the same recycled rants. These rants hijack the threads and derail the conversation. They no longer have a place anywhere on this forum other than in the designated threads in the Rants forum in the Tavern.

    If you violate these guidelines your post will be deleted without notice and an infraction will be issued. We are not against discussion of this issue. You just need to do it in the right place. For example:
    https://forums.radioreference.com/rants/224104-official-thread-live-audio-feeds-scanners-wait-encryption.html

Not receiving talkgroups

Status
Not open for further replies.

Bullmax

Member
Joined
Oct 18, 2009
Messages
357
Location
London, ON
I did a factory reset on my bct8, re-programmed the trunk and now it won't scan the talk groups. It just scans the sys freq' with no calls coming thru.

Bell Fleetnet - Ontario Provincial Government Zone 1 Trunking System, Southwest Zone, Ontario - Scanner Frequencies

Using ED-Hi (prog F)

SYS freq's :
Byron 18BYRN (London) 141.42000c 142.03500 142.18500 142.36500 142.48500 142.66500a 142.87500 142.90500

Talkgroup id's: (prog id)
MOH London CACC Talkgroups
35264 89c A LON CACC CACC EMS Dispatch
35280 89d A LON CITY 1 City 1 EMS Dispatch
35296 89e A LON CITY 2 City 2 EMS Dispatch
35312 89f A LON EAST East EMS Dispatch
35328 8a0 A LON WEST West EMS Dispatch
35344 8a1 A LON NORTH North EMS Dispatch
35360 8a2 A LON TAC 1 Tactical 1 EMS-Tac
35376 8a3 A LON TAC 2 Tactical 2 EMS-Tac
35392 8a4 A LON TAC 3 Tactical 3 EMS-Tac
35408 8a5 A LON TAC 4 Tactical 4 EMS-Tac
35424 8a6 A LON TAC 5 Tactical 5 EMS-Tac
35440 8a7 A LON TAC 6 Tactical 6 EMS-Tac
35456
 

halespa

Member
Joined
Jul 27, 2007
Messages
17
Location
Tremonton, Utah
My first thought is, did you remember to turn on the talk groups banks? When I programmed my BCT8 for trunking (Motorola II Smart Zone) I failed to turn on the Talk Group banks and it was silent until I did.
Just a thought
 

UPMan

Uniden Representative
Premium Subscriber
Joined
Apr 19, 2004
Messages
13,287
Location
Arlington, TX
A little confused. You said you set it to:

ED-HI

ED-EDACS. Either you meant to type E2-HI or you picked the wrong system type in the scanner (but ED doesn't have a HI option...so I really don't know).
 

Bullmax

Member
Joined
Oct 18, 2009
Messages
357
Location
London, ON
My first thought is, did you remember to turn on the talk groups banks? When I programmed my BCT8 for trunking (Motorola II Smart Zone) I failed to turn on the Talk Group banks and it was silent until I did.
Just a thought
How do you turn the banks on?

UPMan, yes I did mean E2-HI.
 

halespa

Member
Joined
Jul 27, 2007
Messages
17
Location
Tremonton, Utah
I was afraid that you would ask that. If I remember right, when you are scanning a bank all you have to do is push the number of the id list that you want to listen to. For example, if you are scanning bank "1" you would press #1 to here scan list 1. My radio is out in the truck, and it is COLD outside so I can't check, but I think that is all you have to do. I hope that this helped. I am still trying to figure out how to run my BCT8. I have had it for several years, but just started using it for trunking. I also have not played with updating it. All I have done is entered the new rebanded frequencies and I seem to be hearing all the traffic for the talk groups that I listen to.
 

mciupa

DB Administrator
Moderator
Joined
Nov 5, 2002
Messages
6,808
I did a factory reset on my bct8, re-programmed the trunk and now it won't scan the talk groups. It just scans the sys freq' with no calls coming thru.

Bell Fleetnet - Ontario Provincial Government Zone 1 Trunking System, Southwest Zone, Ontario - Scanner Frequencies
Hi Bullmax, I would give this link a shot from the Eastern Canada Discussion forum. I'm guessing you do not have the custom band plans set.

So read this link: http://forums.radioreference.com/eastern-canada-radio-discussion-forum/17856-programming-your-uniden-scanner-bell-mobility-radios-fleetnet-system.html and give it another shot. Also, you might be able to get some local help from Eastern Canada forum as well.

Good Luck :)
 

mciupa

DB Administrator
Moderator
Joined
Nov 5, 2002
Messages
6,808
I also should note that I had this working perfectly just before the factory reset.
Okay... but did you program it originally ?

If so, then you should be familiar with entering a custom band plan with base freq., offset , and spacing which is a must for scanning VHF trunking.

I know it is a lot of reading, but if you follow through on the link I posted a few posts ago, you will be up and running again. :)
 

Bullmax

Member
Joined
Oct 18, 2009
Messages
357
Location
London, ON
Hi Bullmax, I would give this link a shot from the Eastern Canada Discussion forum. I'm guessing you do not have the custom band plans set.

So read this link: http://forums.radioreference.com/eastern-canada-radio-discussion-forum/17856-programming-your-uniden-scanner-bell-mobility-radios-fleetnet-system.html and give it another shot. Also, you might be able to get some local help from Eastern Canada forum as well.

Good Luck :)
Hi and thanks. There are no instructions for the BCT8 on that page so it does not work for me. On my last post I have applied updated and rebanding.
 

mciupa

DB Administrator
Moderator
Joined
Nov 5, 2002
Messages
6,808
Hi and thanks. There are no instructions for the BCT8 on that page so it does not work for me. On my last post I have applied updated and rebanding.
From the owner's manual, follow these steps to prep your scanner for Fleetnet VHF trunking


To enter the Base, Spacing Frequencies and Offset Channel

1. Press and hold
TRUNK for 1.5 seconds and select the bank you want to change.
2. Use the up or down key to select (Motorola Type2 VHF) ,then press E.
3. Use the up or down key to select base , then press E.
4. Use the keypad to enter Configuration Block Number 1

5. Use the keypad to enter a new Base Frequency of 141.015, then press
E.
6. Press the up arrow key and select for entering the Spacing Frequency.

7. Use the keypad to enter a new Spacing Frequencyof 15.0, then press
E.
8. Press the up arrow key and select 380 for entering the OffsetChannel.

Enter the Byron tower freq's now , push SEARCH and scan away.


 

Bullmax

Member
Joined
Oct 18, 2009
Messages
357
Location
London, ON
Thanks mciupa, back in business. I am finally starting to understand this scanner now. Thanks to everyone who replied.
 
Status
Not open for further replies.
Top