• Effective immediately we will be deleting, without notice, any negative threads or posts that deal with the use of encryption and streaming of scanner audio.

    We've noticed a huge increase in rants and negative posts that revolve around agencies going to encryption due to the broadcasting of scanner audio on the internet. It's now worn out and continues to be the same recycled rants. These rants hijack the threads and derail the conversation. They no longer have a place anywhere on this forum other than in the designated threads in the Rants forum in the Tavern.

    If you violate these guidelines your post will be deleted without notice and an infraction will be issued. We are not against discussion of this issue. You just need to do it in the right place. For example:
    https://forums.radioreference.com/rants/224104-official-thread-live-audio-feeds-scanners-wait-encryption.html

priority id scan

Status
Not open for further replies.

swstow

Member
Premium Subscriber
Joined
Nov 17, 2006
Messages
295
Location
Erlanger Ky
on a 996xt, i need to set one group id as priority, i have check pri on the group id editor using the arc xt pro system now do i just turn the pri on and let it go or what
 

Ablice

Member
Joined
Jul 25, 2009
Messages
87
Your post is unclear.

If you designate a group or frequency as Priority, then when you enable Priority mode, the scanner will "pause" every two seconds to quickly check for activity in the designated frequencies. It will stop on any it detects, then continue scanning.

Priority Plus mode will only scan your priority frequencies, none other.

While your scanner may be different, I prefer to use a separate designated system with all my "priority" frequencies. That way my scanner doesn't keep chopping up the audio on a freq I am listening to to check priority freqs. It's also faster to simply disable all other systems using quick keys and only turn on quick key 1.
 

sjlamb

Member
Joined
May 27, 2007
Messages
865
Location
Lakewood Ranch, Florida 34202
I prefer to use a separate designated system with all my "priority" frequencies. That way my scanner doesn't keep chopping up the audio on a freq I am listening to to check priority freqs.
I like this suggestion. Great idea for putting DMA memory to good use. :)

Time to edit my programming scheme..... again.
 
Last edited:

swstow

Member
Premium Subscriber
Joined
Nov 17, 2006
Messages
295
Location
Erlanger Ky
ok im tring to make one id ( lets say a fire dispatch ) in a 800 trunk p25 system the PRI, using the xt pro ( ARC programming system ) i click the check box on that id for PRI is that all i need to do or is their more, and the second half of the question, if its scanning a different system will it still jump back to check the PRI on a different system
 

wlmr

Member
Joined
Apr 26, 2004
Messages
412
If it's not a full P25 motorola system I think that will work (3600 baud control channel). The priority scan will NOT work with talkgroups on systems that use the 9600 baud P25 control channel. Maybe someday, but I keep being told not at this time.
 

RoninJoliet

Member
Joined
Jan 14, 2003
Messages
2,817
Location
ILL
The "pri" works on any trunking system TG....By hand go into the "SYSTEM" in question, go to the menu that says "priority" in that system, press "E"nter, scroll to "ON" press "E"...Then go to the SYSTEM in question TG, press "E" and scroll to the TG menu and turn on the "P"...You can sit on one TG and when the one with the "P" gets active it will go rite to it and override the rest...Works like a charm....
 
Status
Not open for further replies.
Top