• Effective immediately we will be deleting, without notice, any negative threads or posts that deal with the use of encryption and streaming of scanner audio.

    We've noticed a huge increase in rants and negative posts that revolve around agencies going to encryption due to the broadcasting of scanner audio on the internet. It's now worn out and continues to be the same recycled rants. These rants hijack the threads and derail the conversation. They no longer have a place anywhere on this forum other than in the designated threads in the Rants forum in the Tavern.

    If you violate these guidelines your post will be deleted without notice and an infraction will be issued. We are not against discussion of this issue. You just need to do it in the right place. For example:
    https://forums.radioreference.com/rants/224104-official-thread-live-audio-feeds-scanners-wait-encryption.html

Pro 163 Help

Status
Not open for further replies.

84runner

Member
Joined
Dec 27, 2009
Messages
1
Location
Troutdale, Oregon
So I am new to this hobby and I currently work as a security officer and I was a former Fire volunteer. I live in multnomah county Oregonn and I am trying to set each bank up as... for example

Bank 0- Multnomah County Sherrif, Portland PD, Troutdale PD, Gresham PD, OSP ect
Bank 1- Portland Fire, Corrbet Fire, Gresham fire ect.
Bank 2- Clackamas County Sherrif, Sandy PD, Canby Pd ect
Bank 3- Clackamas Fire, Sandy Fire(where I volenteered) Boring Fire ect.
and so on

is this possible?

Also i dont understand trunking that well is there any matterial I can read to help me understand?

Thanx Chris
 

N1BHH

Member
Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,843
Location
Jackson Square, East Weymouth, MA.
On trunking read: Trunked Radio Systems - The RadioReference Wiki
On your frequencies look at: Multnomah County, Oregon (OR) Scanner Frequencies and Radio Frequency Reference
Clackamas County, Oregon (OR) Scanner Frequencies and Radio Frequency Reference
Washington County / Clackamas County Trunking System, Various, Oregon - Scanner Frequencies
Portland-Vancouver Metro Area Scanner Frequencies and Radio Frequency Reference
Portland Bureau of Emergency Communications (BOEC) Trunking System, Portland, Multi-State - Scanner Frequencies

Plenty to look through and digest, so have fun. You may want to ask in the Oregon thread about how folks have their scanners set up. I see some LTR systems, those are pretty simple, follow the LCN (Logic Channel Number) scheme and you'll do fine. Motorola is real easy to do too, just set the mode accordingly. Mainly Smart Zone systems for your area, as well as the rest of the world are simple but people make them sound complicated. Just set the mode and go.

Pointer on talk groups, just let the scanner listen for them at first, hit the Trunk key to allow them to populate the scanner and then when you have a nice bunch of them, go in and tag them with text of your choice. I suggest getting the latest Win97 and after you have learned to manually program, use Win 97 to clean up and organize what you have in the scanner.

Win97 - Data Management Software for the PRO-97, PRO-2055, PSR-300, PSR-400, PRO-164, and PRO-163 Scanners
 

gmclam

Member
Premium Subscriber
Joined
Sep 15, 2006
Messages
5,324
Location
Fair Oaks, CA
Welcome to RadioReference.com

.. I am new to this hobby ... I live in multnomah county Oregon and I am trying to set each bank up ...
Bank 0- Multnomah County Sherrif, Portland PD, Troutdale PD, Gresham PD, OSP ect
Bank 1- Portland Fire, Corrbet Fire, Gresham fire ect.
Bank 2- Clackamas County Sherrif, Sandy PD, Canby Pd ect
Bank 3- Clackamas Fire, Sandy Fire(where I volenteered) Boring Fire ect.
and so on

is this possible?

Also i dont understand trunking that well is there any matterial I can read to help me understand?
It is "possible", but not the way it will end up working best. What you need to understand about the trunked systems (TRSs) in your area are the specific "channels" or talkgroups (TGs) on the systems. What you will want to do is put each TRS in its own bank. Don't put the same TRS in two banks with a different selection of TGs as you WILL miss calls.

What I would do is this:
bank 0 - conventional frequencies, mutual aid, etc
bank 1 - Portland (Multnomah) TRS (link)
bank 2 - Washington/Clackamas TRS (link)
bank 3 - OSP (if that is of interest)

You will find that most of what you want to hear is on one of the two TRSs I have listed. The way GRE expects us to organize TGs is by "sub-groups". So you might put Portland PD in sub-group 1-0-0 and Multnomah Sheriff in sub-group 1-0-1, etc. It is not as elegant to toggle sub-groups on and off as it is banks, but that's what it takes to avoid missing stuff. There are some other ways to do this, but it really depends on the bigger picture of all you want in the scanner and how you'd expect to monitor (such as from one location and never mobile, etc).l
 

cifd64

Member
Premium Subscriber
Joined
Oct 27, 2007
Messages
580
Location
Northern Passaic County, NJ
PRO-163 Urgent

I am progging a new Pro-163 for a buddy and getting a cable error. Is the 20-047 cable not compatible? I looked through the firstthree pages of this forum and found nothing. Do i need to update with Don Starr or do i need the 1/8 inch adapter?

Please help, poor guy is hovering over me right now. Thanks.

Sean, ans Happy New Year.
 
Last edited:

N8IAA

Member
Joined
Dec 19, 2002
Messages
6,712
Location
Fortunately, GA
I am progging a new Pro-163 for a buddy and getting a cable error. Is the 20-047 cable not compatible? I looked through the firstthree pages of this forum and found nothing. Do i need to update with Don Starr or do i need the 1/8 inch adapter?

Please help, poor guy is hovering over me right now. Thanks.

Sean, ans Happy New Year.
Did you make sure that the correct port is chosen for where the cable is installed? This can be accomplished by checking under device manager, USB ports. Make sure that the com port is what is showing under the configuration tab on the software:) Oh, make sure that you are uploading to the 163/164 tab under the scanner tab.
Larry
 

tipster67

Member
Premium Subscriber
Joined
May 8, 2009
Messages
195
Location
Wichita, KS
I am progging a new Pro-163 for a buddy and getting a cable error. Is the 20-047 cable not compatible? I looked through the firstthree pages of this forum and found nothing. Do i need to update with Don Starr or do i need the 1/8 inch adapter?

Please help, poor guy is hovering over me right now. Thanks.

Sean, ans Happy New Year.

When I first got this cable to use with my 163&164 i had errors also.... Updated the drivers and all was good once again. Also I was using win97 that works flawlessly with that model. And NO, you do not need that adapter to program the 163.
 
Status
Not open for further replies.
Top