• Effective immediately we will be deleting, without notice, any negative threads or posts that deal with the use of encryption and streaming of scanner audio.

    We've noticed a huge increase in rants and negative posts that revolve around agencies going to encryption due to the broadcasting of scanner audio on the internet. It's now worn out and continues to be the same recycled rants. These rants hijack the threads and derail the conversation. They no longer have a place anywhere on this forum other than in the designated threads in the Rants forum in the Tavern.

    If you violate these guidelines your post will be deleted without notice and an infraction will be issued. We are not against discussion of this issue. You just need to do it in the right place. For example:
    https://forums.radioreference.com/rants/224104-official-thread-live-audio-feeds-scanners-wait-encryption.html

ST-2 & home made Balun

Status
Not open for further replies.

kb9hgi

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 17, 2003
Messages
377
Location
IL
#1
I was wondering if anyone knew how to make a balun for the Antennacraft St-2 Its seems to me the transformer that comes with it is junk. The threads where the coax connects seems to be loose on mine. Sloid Signal wants me to send the whole antenna back but don't have the box and it would be a pain for me to ship it back. I was thinking of makeing a balun out of coax but not sure how many turns in the coax and what size should the coils be. Any Help?
 
Joined
Feb 6, 2008
Messages
269
Location
Dalmatia, PA.
#3
kb9hgi said:
I was wondering if anyone knew how to make a balun for the Antennacraft St-2 Its seems to me the transformer that comes with it is junk. The threads where the coax connects seems to be loose on mine. Sloid Signal wants me to send the whole antenna back but don't have the box and it would be a pain for me to ship it back. I was thinking of makeing a balun out of coax but not sure how many turns in the coax and what size should the coils be. Any Help?
I had a problem with my ST2 balun, last year when i bought one..Call antennacraft. they will usually send you a new part right out.
 

kb9hgi

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 17, 2003
Messages
377
Location
IL
#4
thanks for the inputs. Has anyone tried this antenna with straight coax connection and no transformer (balun)
 
Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,843
Location
Jackson Square, East Weymouth, MA.
#5
The feedpoint impedance is around 300 ohms. That is the reason why there is a balun in the first place. If you want to connect coax to it directly, you can have better luck connecting to the main vertical members and cut out the matching stub and secondary dipole. The feedpoint impedance should be close to 60~75 ohms.
 

kb9hgi

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 17, 2003
Messages
377
Location
IL
#6
I had a problem with my ST2 balun, last year when i bought one..Call antennacraft. they will usually send you a new part right out.
Antennacraft told me I have to send the whole unit back to Solid Signal. Well i don't have the box and it would be a pain trying to get packaged up. Plus cos me more money shipping it back. I be better off selling it for scrap and know better to buy anymore antennacraft junk again.
 

walterb

Member
Premium Subscriber
Joined
May 15, 2008
Messages
82
#8
Radio shack's is about $6. Online I've seen them for less than $1. However shipping will cost you more.
 
Joined
Jan 20, 2005
Messages
316
Location
Central IL
#9
You can get them just about anywhere for less--WalMart, Meier, Lowes, Menards, hell even Farm+Fleet here has them!! Even if you have to pay $6, that's still less than shipping the bloody thing to Antennacraft.
 
Joined
Feb 6, 2008
Messages
269
Location
Dalmatia, PA.
#10
Antennacraft told me I have to send the whole unit back to Solid Signal. Well i don't have the box and it would be a pain trying to get packaged up. Plus cos me more money shipping it back. I be better off selling it for scrap and know better to buy anymore antennacraft junk again.
That's odd..just for the sake of calling, i tried and asked if a friend can get just the Balun part of the antenna from them instead of sending the entire thing back, because he has a defective part, they said it was no problem,,maybe you just spoke with the wrong person.
 
Joined
May 18, 2007
Messages
401
#11
Antennacraft told me I have to send the whole unit back to Solid Signal. Well i don't have the box and it would be a pain trying to get packaged up. Plus cos me more money shipping it back. I be better off selling it for scrap and know better to buy anymore antennacraft junk again.
I'll buy your Junk SC2. Contact me....:)
 
Status
Not open for further replies.
Top