• Effective immediately we will be deleting, without notice, any negative threads or posts that deal with the use of encryption and streaming of scanner audio.

    We've noticed a huge increase in rants and negative posts that revolve around agencies going to encryption due to the broadcasting of scanner audio on the internet. It's now worn out and continues to be the same recycled rants. These rants hijack the threads and derail the conversation. They no longer have a place anywhere on this forum other than in the designated threads in the Rants forum in the Tavern.

    If you violate these guidelines your post will be deleted without notice and an infraction will be issued. We are not against discussion of this issue. You just need to do it in the right place. For example:
    https://forums.radioreference.com/rants/224104-official-thread-live-audio-feeds-scanners-wait-encryption.html

uniden bc396xt problems / delay help please

Status
Not open for further replies.

dustinvannoy

Member
Premium Subscriber
Joined
Jan 7, 2013
Messages
3
#1
I have a uniden bearcat scanner 396xt that I need help with. I noticed the other day when I had my scanner next to another scanner a cheap radioshack model that mine would not open the squelch or find a conversation on analog channels for about 2-4 seconds after the other scanner started.The digital chanels do not do this at all and work properly. For instance disbatch would say 1234 boone and i would not even hear that. I would not pick it up until the officer said go ahead back to her. Also I have noticed on tones that I only hear the very last of it for about 1 second or so. I have Tried adjusting delays and set analog to only analog and so forth with no help. The only thing that helps is when I take my 3 digital towers out that I monitor as well as talk groups it works like it is supposed to. Since there is so little digital stuff that I am taking out I find it hard to believe it would slow down my scanner that much? If anyone could look at it and throw out ideas I would appreciate it! It drives me crazy trying to listen to a conversation and missing the first 2-4 seconds of it. Thanks in advance.

Dustin
 

wtp

Member
Joined
Apr 3, 2008
Messages
2,406
Location
Port Charlotte FL
#2
time

try taking the hold time on the systems to 0 on everything
if i have a conventional system with 1 channel and a trunk system scanning sometimes i can't even see
the system name and would set the hold time to a higher number
even with 0 set it takes a couple of seconds to run the trunk systems
think of hold as how many seconds it stays on that system
hope it helps
 

UPMan

Uniden Representative
Premium Subscriber
Joined
Apr 19, 2004
Messages
13,287
Location
Arlington, TX
#3
Two other suggestions:

1) Make sure your analog channels are set to analog. Otherwise, the scanner will spend about 400 mS trying to determine whether it is digital before opening squelch.

2) If the channels are conventional with tone, make sure you have the modulation set correctly.
 

W8RMH

Member
Premium Subscriber
Joined
Jan 4, 2009
Messages
7,826
Location
Grove City, Ohio (A Bearcat not a Buckeye)
#4
I have a uniden bearcat scanner 396xt that I need help with. I noticed the other day when I had my scanner next to another scanner a cheap radioshack model that mine would not open the squelch or find a conversation on analog channels for about 2-4 seconds after the other scanner started.The digital chanels do not do this at all and work properly. For instance disbatch would say 1234 boone and i would not even hear that. I would not pick it up until the officer said go ahead back to her. Also I have noticed on tones that I only hear the very last of it for about 1 second or so. I have Tried adjusting delays and set analog to only analog and so forth with no help. The only thing that helps is when I take my 3 digital towers out that I monitor as well as talk groups it works like it is supposed to. Since there is so little digital stuff that I am taking out I find it hard to believe it would slow down my scanner that much? If anyone could look at it and throw out ideas I would appreciate it! It drives me crazy trying to listen to a conversation and missing the first 2-4 seconds of it. Thanks in advance.

Dustin
Set the system holds to zero.
 

dustinvannoy

Member
Premium Subscriber
Joined
Jan 7, 2013
Messages
3
#5
ok so ive tried setting the hold to zero, still no better. I also looked at the modulation and it is set to fm (which I am assuming is correct).I have also set all of these channels to analog only. I also forgot to mention these arent even trunking analog just plain old single channel analog. Any other ideas because I have spoke to uniden tech assist with no help what so ever?
 
Status
Not open for further replies.
Top