• Effective immediately we will be deleting, without notice, any negative threads or posts that deal with the use of encryption and streaming of scanner audio.

    We've noticed a huge increase in rants and negative posts that revolve around agencies going to encryption due to the broadcasting of scanner audio on the internet. It's now worn out and continues to be the same recycled rants. These rants hijack the threads and derail the conversation. They no longer have a place anywhere on this forum other than in the designated threads in the Rants forum in the Tavern.

    If you violate these guidelines your post will be deleted without notice and an infraction will be issued. We are not against discussion of this issue. You just need to do it in the right place. For example:
    https://forums.radioreference.com/rants/224104-official-thread-live-audio-feeds-scanners-wait-encryption.html

Unitrunker works on 700 MHz P25 but not VHF P25

Status
Not open for further replies.

nd5y

Member
Joined
Dec 19, 2002
Messages
7,888
Location
Wichita Falls, TX
This is weird.
I have been having problems for years with Unitrunker not decoding the local VHF P25 system.
Now there is a new 700 MHz P25 control channel that is relatevely weak. A lot weaker and noisier than the VHF system.
Unitrunker is decoding it just fine. About as good as it does with the weak 900 MHz Narrow EDACS systems.

This is with a tapped Pro-2006
 
Last edited:

millam

Member
Premium Subscriber
Joined
Jan 18, 2005
Messages
249
I have the same problem. A VHF P25 system that has 5 bars of signal, clean disc audio but UT will only get up to 50-55 with its health reading. It will not auto start when I tune my scanner to it. I have to stop UT
and restart it and it may start decoding. UT does not show the radio numbers on the screen only group numbers or the radio numbers when they are logging in.

Mil
 

nd5y

Member
Joined
Dec 19, 2002
Messages
7,888
Location
Wichita Falls, TX
My health never goes above about 20 even with a full quieting signal on two different sites.
I thought I had some kind of hardware problem with the sound card or something or a bug that only happens on P25.
Moto type II and EDACS wide and narrow systems always decode perfectly even when weak and with lower health readings.
 

fwradio

Texas DB Admin
Database Admin
Joined
Dec 19, 2002
Messages
298
Location
Fort Worth, Texas
I know exactly why... Every channel on the Parker County VHF P25 system is off-freq on the symbols. None of the channels I looked at (and I looked at all of them) hit the marks on the Aeroflex 3920 service monitor. I thought it was strange so I looked at the 700/800 systems around Dallas and Fort Worth and every one of them was right on the mark.

Tom, maybe that's why both of us have had so many problems with getting Unitrunker to properly decode, and maybe that's why they have so many problems with system access out there on the radios.

Rick- if you'd like, I have a printout of the screenshot from the Aeroflex that I can scan and send to you. It was taken from the 152.06 control channel at the Weatherford site with a -55 dB received signal, so it is a clean signal.
 

SCPD

Member
Joined
Feb 24, 2001
Messages
65,126
Location
Virginia
That's actually a decent eye pattern as all three openings are clear. I see how the symbols are over-deviated but that shouldn't hurt as long as the signal isn't clipped by the computer's audio input.
 

fwradio

Texas DB Admin
Database Admin
Joined
Dec 19, 2002
Messages
298
Location
Fort Worth, Texas
The best decoding I have gotten was by taking my laptop and service monitor out to the Weatherford tower and the best I could get there was about 34% while playing with the input levels. That was pretty dependable decoding, but the best I get away from there is about 10-15%.

I have also heard that the range on the radios is not that good either, which is suprising considering the distance from the tower that you can still hear the signal clearly.
 
Status
Not open for further replies.
Top