• Effective immediately we will be deleting, without notice, any negative threads or posts that deal with the use of encryption and streaming of scanner audio.

    We've noticed a huge increase in rants and negative posts that revolve around agencies going to encryption due to the broadcasting of scanner audio on the internet. It's now worn out and continues to be the same recycled rants. These rants hijack the threads and derail the conversation. They no longer have a place anywhere on this forum other than in the designated threads in the Rants forum in the Tavern.

    If you violate these guidelines your post will be deleted without notice and an infraction will be issued. We are not against discussion of this issue. You just need to do it in the right place. For example:
    https://forums.radioreference.com/rants/224104-official-thread-live-audio-feeds-scanners-wait-encryption.html

Using one channel on a scanner for feeds?

Status
Not open for further replies.

dclaar

Newbie
Joined
Jul 7, 2011
Messages
2
At least in my area, the scanner feeds are all just one channel. For example, SJPD has a dozen or so channels, but nobody covers more than one.

My area of town isn't covered by any of the broadcasts, so I thought maybe I would look into providing it. But it seems like a waste of a scanner to have it only monitor one channel! So I guess my question is: Is there something inexpensive out there that would just monitor one channel? Or would I need to look for an inexpensive scanner and "sacrifice" it to do this?

Thanks for taking time to look at this newbie question.
 
Joined
Nov 9, 2006
Messages
1,847
Location
Macomb, Michigan
At least in my area, the scanner feeds are all just one channel. For example, SJPD has a dozen or so channels, but nobody covers more than one.

My area of town isn't covered by any of the broadcasts, so I thought maybe I would look into providing it. But it seems like a waste of a scanner to have it only monitor one channel! So I guess my question is: Is there something inexpensive out there that would just monitor one channel? Or would I need to look for an inexpensive scanner and "sacrifice" it to do this?

Thanks for taking time to look at this newbie question.
I'm taking a wild guess here SJPD (San Hose Police Department). Any scanner can monitor one channel. I see what what your saying. You want an inexpensive scanner to monitor one channel.
I do not think there is one channel scanner if that is what your looking for.
 

krokus

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 9, 2006
Messages
3,775
Location
Southeastern Michigan
Wirelessly posted (BlackBerry8530/5.0.0.973 Profile/MIDP-2.1 Configuration/CLDC-1.1 VendorID/105)

It would be cheaper to buy a used low-end scanner, than to get some single-channel commercial gear.
 

Rt169Radio

Member
Premium Subscriber
Joined
Aug 24, 2011
Messages
2,786
Location
CT
A couple of low priced scanners would be the Uniden Bearcat BC340CRS and the Uniden Bearcat BC355C.The BC340CRS can pick up 25-54, 108-174, 406-512 MHz and the BC355C can pick up 25-54,108-174,406-512,806-956 MHz.

You could probably get them even cheaper if you get a used one.
 
Last edited:

KJ6HCB

Member
Joined
Sep 21, 2011
Messages
474
Location
San Luis Obispo, CA
You could get a Motorola Minitor 2 (Crystal) or 3/4/5 (computer controlled) fire pager and set it to monitor, those are available in 1-4 channels. But usually they run at least $40 or so.... I find $5 and $10 scanners at the swap meet all the time.
 

hertzian

Member
Joined
May 28, 2009
Messages
2,604
If you dedicated an externally powered handheld scanner for this duty, and only have it sitting on one channel in manual mode, you may want to make sure that any "battery saver" option is turned off just so you don't miss the very first part of a transmission.

If the battery saver is a permanent deal which can't be turned off, or the scanner won't scan with only one channel programmed, you can program the identical frequency into at least two memories, and scan those two identical memories to defeat the battery saver.
 

dclaar

Newbie
Joined
Jul 7, 2011
Messages
2
Wow, thanks for all the leads! Sorry it took a while to get back, had a bit of computer issues that took me away. I'll nose around the used market and see what I can come up with.
 
Status
Not open for further replies.
Top