RadioReference on Facebook   RadioReference on Twitter   RadioReference Blog
 

Go Back   The RadioReference.com Forums > Amateur Radio > Digital Voice for Amateur Use


Digital Voice for Amateur Use - Discuss use of digital voice technologies on the amateur radio bands. This is to include technologies such as VoIP, P25, DMR/TRBO, NXDN, D-STAR, etc.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 02-02-2018, 9:25 PM
Bubbarx's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Oct 2017
Location: Central NJ
Posts: 11
Default DMR Trouble

Hello all,

I have a TYT MD-2017. It is functioning on analog just fine, but I am having trouble with the digital side. As far as I understand, the correct repeater slot, color code, frequencies, talk-groups for the NJTRBO Martinsville repeater are programmed into my radio. I did it myself as I couldn't get the old 380 code-plug they have working in the newer software they have to program the radio, but I have gone over it repeatedly and can't find an issue with my programming. Not sure if there is something I'm missing.

So the issue I'm having is that for the Martinsville repeater, I have the talk groups I want programmed in, I have parrot and audio test programmed, etc. I have can see the radio indicate that it is receiving audio on these channels, and the receive LED on the top goes green like it is receiving, but I am not actually hearing anything. It does allow me to key up on the system talk groups I have programmed in, but being able to key up is kind of useless if I can't hear the audio. I cannot for the life of me figure out what the issue is.

If you have any advice to offer on this issue, please let me know. (No I can't get a Motorola, I wish :P)

Here is a link to the website I used to get my repeater information:
https://www.n2jti.net/
Reply With Quote
Sponsored links
  #2 (permalink)  
Old 02-03-2018, 10:49 AM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: May 2010
Posts: 196
Default

Quote:
Originally Posted by Bubbarx View Post
Hello all,

I have a TYT MD-2017. It is functioning on analog just fine, but I am having trouble with the digital side. As far as I understand, the correct repeater slot, color code, frequencies, talk-groups for the NJTRBO Martinsville repeater are programmed into my radio. I did it myself as I couldn't get the old 380 code-plug they have working in the newer software they have to program the radio, but I have gone over it repeatedly and can't find an issue with my programming. Not sure if there is something I'm missing.

So the issue I'm having is that for the Martinsville repeater, I have the talk groups I want programmed in, I have parrot and audio test programmed, etc. I have can see the radio indicate that it is receiving audio on these channels, and the receive LED on the top goes green like it is receiving, but I am not actually hearing anything. It does allow me to key up on the system talk groups I have programmed in, but being able to key up is kind of useless if I can't hear the audio. I cannot for the life of me figure out what the issue is.

If you have any advice to offer on this issue, please let me know. (No I can't get a Motorola, I wish :P)

Here is a link to the website I used to get my repeater information:
https://www.n2jti.net/
Do you have a receive group set? Some radios, including the MD-380 do not require a receive group to be set and they will work fine. On the other hand, some radios will not receive any audio if you do not have a receive group programmed. I don't own an MD-2017, but it's something to try.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 02-03-2018, 2:14 PM
teufler's Avatar
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Dec 2002
Location: ST PETERS, MISSOURI
Posts: 2,344
Default try this

Try this.
Attached Files
File Type: zip Mid-Atlantic MD-380U Codeplug v1.7test.zip (19.8 KB, 24 views)
__________________
WD0GSYDMR ID 3129226 AND 3129304
BC-396XT,780XLT,TENTEC PARAGON, TYT-2017, MD-390, DM-5R+, ANYTONE 5888,VX10, VX7, VX3,TERMN-8R, F8-HP, GT3, UV-5, UV-3R, WOUXUN UV-8D,JUENTAI UV8DR,
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 02-03-2018, 3:13 PM
Bubbarx's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Oct 2017
Location: Central NJ
Posts: 11
Default

Quote:
Originally Posted by teufler View Post
Try this.
Interesting, I wasn't able to get the other codeplug they had to work for some reason in the 2017 version of TYT's CPS, but this one did load up.

I still have that issue though. I can key up but no audio no matter what talk-group I try.

Same thing when I try it on other repeaters too.
__________________
Callsigns: Amateur KD2NWH // GMRS WRAF217
2x Motorola MTS2000 // Motorola MCS2000 // 2x Baofeng UV-82 // TYT MD-2017 // Uniden BCD436HP

Last edited by Bubbarx; 02-03-2018 at 3:18 PM..
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 02-03-2018, 3:35 PM
Bubbarx's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Oct 2017
Location: Central NJ
Posts: 11
Default

Quote:
Originally Posted by dmaria View Post
Do you have a receive group set? Some radios, including the MD-380 do not require a receive group to be set and they will work fine. On the other hand, some radios will not receive any audio if you do not have a receive group programmed. I don't own an MD-2017, but it's something to try.
I just tried this, it didn't seem to help unfortunately.

Quote:
Originally Posted by teufler View Post
Try this.
Interesting, I wasn't able to get the other codeplug they had to work for some reason in the 2017 version of TYT's CPS, but this one did load up.

I still have that issue though. I can key up but no audio no matter what talk-group I try.

Same thing when I try it on other repeaters too.
__________________
Callsigns: Amateur KD2NWH // GMRS WRAF217
2x Motorola MTS2000 // Motorola MCS2000 // 2x Baofeng UV-82 // TYT MD-2017 // Uniden BCD436HP
Reply With Quote
Sponsored links
  #6 (permalink)  
Old 02-03-2018, 4:24 PM
Member
   
Join Date: Feb 2010
Location: Tampa, FL
Posts: 434
Default

Have you verified it is not a speaker problem? Can you hear tones/noise from the radio on power up? Have you tried an earpiece? TT
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 02-03-2018, 4:26 PM
Bubbarx's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Oct 2017
Location: Central NJ
Posts: 11
Default

Quote:
Originally Posted by TampaTyron View Post
Have you verified it is not a speaker problem? Can you hear tones/noise from the radio on power up? Have you tried an earpiece? TT
Yes, tones are all audible, I can hear the key up tone just fine, and it works well on analog channels.
__________________
Callsigns: Amateur KD2NWH // GMRS WRAF217
2x Motorola MTS2000 // Motorola MCS2000 // 2x Baofeng UV-82 // TYT MD-2017 // Uniden BCD436HP
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 02-03-2018, 4:52 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 53
Default dmr trouble

Had a similar issue this week ., programming an Alliance HD1
Solution was the admit criteria., we needed to use color code !
Just a thought
jerry VE3EXT
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 02-03-2018, 4:59 PM
Bubbarx's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Oct 2017
Location: Central NJ
Posts: 11
Default

Quote:
Originally Posted by ve3ext View Post
Had a similar issue this week ., programming an Alliance HD1
Solution was the admit criteria., we needed to use color code !
Just a thought
jerry VE3EXT
That is what I thought it was at first, but I have tried multiple repeaters and made sure I had the right color code for each and I haven't been able to get the digital audio. It is really frustrating.

Although in the past I was using my own manual programming, I'm currently using the code-plug provided on the repeater system's (NJTRBO) website, and still am not getting anything.
__________________
Callsigns: Amateur KD2NWH // GMRS WRAF217
2x Motorola MTS2000 // Motorola MCS2000 // 2x Baofeng UV-82 // TYT MD-2017 // Uniden BCD436HP
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 02-03-2018, 6:35 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 53
Default DMR trouble

I'm not talking about color codes but rather the "admit criteria"

some of the choices are always
color code
??????
Find that area and play., see if any difference.

Jerry VE3EXT
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 02-03-2018, 6:36 PM
Bubbarx's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Oct 2017
Location: Central NJ
Posts: 11
Default

Quote:
Originally Posted by ve3ext View Post
I'm not talking about color codes but rather the "admit criteria"

some of the choices are always
color code
??????
Find that area and play., see if any difference.

Jerry VE3EXT
Yeah the admit criteria is set to color code, I suppose I could try to see if setting it to something else helps.
__________________
Callsigns: Amateur KD2NWH // GMRS WRAF217
2x Motorola MTS2000 // Motorola MCS2000 // 2x Baofeng UV-82 // TYT MD-2017 // Uniden BCD436HP
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 02-03-2018, 9:43 PM
Bubbarx's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Oct 2017
Location: Central NJ
Posts: 11
Default

Quote:
Originally Posted by ve3ext View Post
I'm not talking about color codes but rather the "admit criteria"

some of the choices are always
color code
??????
Find that area and play., see if any difference.

Jerry VE3EXT
Okay I gave changing the admit criteria a shot on every other option there was but still no luck.
__________________
Callsigns: Amateur KD2NWH // GMRS WRAF217
2x Motorola MTS2000 // Motorola MCS2000 // 2x Baofeng UV-82 // TYT MD-2017 // Uniden BCD436HP
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 02-04-2018, 9:01 AM
W2PDX's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Jan 2017
Location: New York
Posts: 56
Default

Is your digital contact (talk group number) set-up as a Group Call not a Private Call? If the radio is receiving a signal properly, which it sounds like it is, but not passing audio, then there is something incorrect re: the digital contact.
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 02-04-2018, 6:10 PM
Bubbarx's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Oct 2017
Location: Central NJ
Posts: 11
Default

Quote:
Originally Posted by W2PDX View Post
Is your digital contact (talk group number) set-up as a Group Call not a Private Call? If the radio is receiving a signal properly, which it sounds like it is, but not passing audio, then there is something incorrect re: the digital contact.
Yeah there are three options, Group Call, All Call, and Private Call, I have it set to Group Call.

There is also an option for Call Tone, not sure what that does, but its set to off.

Something weird happened today. I heard someone key up on North America for a split second and the little phone thing popped up to indicate it was actually receiving a digital transmission. Haven't heard anything since. I've tried other channels but nothing, in a month of messing around with this thing that's the first time I've heard anything. But I haven't heard anything on North America after that, so I have no idea why I heard that random transmission and nothing else.
__________________
Callsigns: Amateur KD2NWH // GMRS WRAF217
2x Motorola MTS2000 // Motorola MCS2000 // 2x Baofeng UV-82 // TYT MD-2017 // Uniden BCD436HP
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 02-04-2018, 8:25 PM
Bubbarx's Avatar
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Oct 2017
Location: Central NJ
Posts: 11
Default

Okay guys, so I'm not sure what changed, but I'm receiving SOME audio on NJ-NY Metro. However, it is coming in a bit garbled and incomplete, I am not hearing full transmissions and it is hard to discern what they are saying. Any ideas?
__________________
Callsigns: Amateur KD2NWH // GMRS WRAF217
2x Motorola MTS2000 // Motorola MCS2000 // 2x Baofeng UV-82 // TYT MD-2017 // Uniden BCD436HP
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 02-05-2018, 8:05 AM
chief21's Avatar
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Mar 2004
Location: Summer - western NC mountains; Winter - central FL gulf coast
Posts: 731
Default

It almost sounds as if you're not receiving a digital signal that is strong enough. Are you close to the repeater? Have you received this repeater previously? It's possible that your radio is seeing the signal from the repeater, but the signal may not be strong enough to actually recover the digital audio (garbled / incomplete). Depending on conditions (or your location in the building), sometimes it may work but mostly it doesn't.

Take your 2017 for a short road trip (closer to the repeater) and see if that helps.

John AC4JK
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 02-05-2018, 4:55 PM
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Apr 2008
Location: pittsboro in / mesa az
Posts: 383
Default

Quote:
Originally Posted by Bubbarx View Post
and it is hard to discern what they are saying. Any ideas?
Everyone in NY and NJ sounds like that, try talking a republican.
__________________
jay thompson / CETsr, GROL
COML, COMT trainee
KC9VTT / COML DMAT CA-4
milf CAN'T hear me, I've got private line
Reply With Quote
  #18 (permalink)  
Old 02-16-2018, 6:57 AM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Feb 2014
Location: Callaway VA.
Posts: 9
Default

Do you have all your receive set to private instead of group?

Sent from my SM-S920L using Tapatalk
Reply With Quote
  #19 (permalink)  
Old 02-16-2018, 7:41 AM
n9mxq's Avatar
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Dec 2005
Location: Belvidere IL
Posts: 1,597
Default

Quote:
Originally Posted by AI4LL View Post
Do you have all your receive set to private instead of group?

Sent from my SM-S920L using Tapatalk
If set to private, only the same DMR ID can use the spot. If public, any ID can use it.

Sent from my SM-G950U using Tapatalk
__________________
Gene
Is there such a thing as too many radios??
Transceivers, receivers, and SDR! Oh My!
Reply With Quote
  #20 (permalink)  
Old 08-12-2018, 6:27 PM
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Aug 2018
Location: Palm Coast, FL
Posts: 1
Default MD-2017

Did you ever get this issue resolved? I am having a similar issue with my 2017.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 7:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
All information here is Copyright 2012 by RadioReference.com LLC and Lindsay C. Blanton III.Ad Management by RedTyger
Copyright 2015 by RadioReference.com LLC Privacy Policy  |  Terms and Conditions