RadioReference on Facebook   RadioReference on Twitter   RadioReference Blog
 

Go Back   The RadioReference.com Forums > U.S. Regional Radio Discussion Forums > Ohio Radio Discussion Forum


Ohio Radio Discussion Forum - Forum for discussing Radio Information in the State of Ohio.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 09-17-2016, 1:16 AM
yfdgricker's Avatar
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Nov 2004
Location: Youngstown, Ohio
Posts: 110
Default Problem monitoring Columbus Fire on MARCS-IP...

Hi all,

Is anyone in the Columbus area picking up any other talkgroups for Columbus Fire on MARCS-IP besides the automated dispatch channel? I'm using a BCD436HP and I'm in the city limits. I'm picking up the Automated Dispatch talkgroup fine (TG57002) but absolutely no other traffic on any of the other talkgroups in the system. I've dumped the programming and reprogrammed the radio twice with no luck. Just wondered if I was missing something obvious.

I tried searching the forums and google with no luck.

Thanks in advance!
__________________
Greg Ricker, W8YFD
Youngstown, Ohio, USA
Webmaster, http://www.youngstownfire.com
Greater Youngstown Monitoring Association Vice President, http://www.gyma.org
Reply With Quote
Sponsored links
  #2 (permalink)  
Old 09-17-2016, 1:28 AM
W8RMH's Avatar
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Jan 2009
Location: Grove City, Ohio (A Bearcat not a Buckeye)
Posts: 7,582
Default

I receive all their channels, about as well as the dispatch.

In the menu under "System Types" make sure "Fire Tac" is turned on.
__________________
SKYWARN SPOTTER Unication G4 Home Patrol 2 BCD996XT BR330T Bearcat 4
Columbus Police Dispatch - Citywide (Ohio MARCS P25)
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 09-17-2016, 1:39 AM
yfdgricker's Avatar
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Nov 2004
Location: Youngstown, Ohio
Posts: 110
Default

I think that might have been it. I got one communication on a med talk group channel. That is one more communication than I had before.
__________________
Greg Ricker, W8YFD
Youngstown, Ohio, USA
Webmaster, http://www.youngstownfire.com
Greater Youngstown Monitoring Association Vice President, http://www.gyma.org
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 09-17-2016, 1:43 AM
yfdgricker's Avatar
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Nov 2004
Location: Youngstown, Ohio
Posts: 110
Default

i learned something new about my 436HP tonight. Thanks much sir. I'll monitor tomorrow and see if I get more fire traffic.
__________________
Greg Ricker, W8YFD
Youngstown, Ohio, USA
Webmaster, http://www.youngstownfire.com
Greater Youngstown Monitoring Association Vice President, http://www.gyma.org
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 09-17-2016, 10:38 AM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Dec 2002
Location: Middletown, Ohio
Posts: 397
Default

Make sure all fire service types are selected under Service Types. Or go to RR database to see how they have the Talkgroups classified for Service Type.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Dave Williams-N8DHW
Middletown, Ohio
Reply With Quote
Sponsored links
  #6 (permalink)  
Old 09-17-2016, 4:12 PM
yfdgricker's Avatar
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Nov 2004
Location: Youngstown, Ohio
Posts: 110
Default

Yes, that was the problem. I knew it had to be something simple since I was getting some traffic loud and clear. I had the service type for Fire-Tac set to off. Thanks everyone.
__________________
Greg Ricker, W8YFD
Youngstown, Ohio, USA
Webmaster, http://www.youngstownfire.com
Greater Youngstown Monitoring Association Vice President, http://www.gyma.org
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 09-21-2016, 11:50 PM
Member
   
Join Date: May 2009
Location: Central Ohio
Posts: 12
Default

Hi all, Can't figure out the problem went clear downtown Col and still not getting any off the CPD or CFD since it been on MARCS-IP. Still get osp with no problem. Any help would be great thanks Kevin
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 09-21-2016, 11:56 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Dec 2002
Location: Middletown, Ohio
Posts: 397
Default

What scanner are you using and what site where you monitoring?


Sent from my iPad using Tapatalk
__________________
Dave Williams-N8DHW
Middletown, Ohio
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 09-22-2016, 12:06 AM
Member
   
Join Date: May 2009
Location: Central Ohio
Posts: 12
Default

HP 1 Trying to listen to Col FD and PD have no problem with OSP or SO
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 09-22-2016, 12:17 AM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Dec 2002
Location: Middletown, Ohio
Posts: 397
Default

Are you using the Full DB or using Favorites list?


Sent from my iPad using Tapatalk
__________________
Dave Williams-N8DHW
Middletown, Ohio
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 09-22-2016, 12:26 PM
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Apr 2004
Location: Columbus, Ohio
Posts: 1,108
Default

Quote:
Originally Posted by Chief580 View Post
HP 1 Trying to listen to Col FD and PD have no problem with OSP or SO
What SITE are you listening to? You must monitor Columbus CITY to get CPD and CFD.

AntiSquid disclaimer: All information provided is personal opinion only and may or may not resemble actual fact.
__________________
John KD8DVR/WQWK521

All comments may or may not resemble actual fact. Any message posted constitutes opinion only.
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 10-09-2016, 9:08 AM
traumacop's Avatar
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Dec 2002
Location: Newark, Ohio
Posts: 164
Default

Quote:
Originally Posted by Chief580 View Post
Hi all, Can't figure out the problem went clear downtown Col and still not getting any off the CPD or CFD since it been on MARCS-IP. Still get osp with no problem. Any help would be great thanks Kevin
Chief580,

I think it's because of simulcast system. I have noticed a big difference in my radios picking up the "Columbus City" sites(s). My 325P2 & 996P2 picks it up no problem from Groveport. My 396 & 996 are useless on "Columbus City", but only on this site(s), even when I drive back toward Licking county. I'm going to take my 536, 436, HP2 & RadioShack scanners next shift, take A pic/video of the comparison and post my results. I have even tried different antennas and using the attenuation, no difference.

I think OSP affiliates with the standard MARCS sites, Franklin County, Bixby, Columbus, & Grove City since they are a true statewide MARCS user.

I may have a bunch of equipment for sale depending on my results.



Sent from my Nexus 9 using Tapatalk
__________________
Darrin, KB8ECF pyredude@gmail.com
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 10-09-2016, 10:06 AM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
 
Join Date: Jan 2010
Location: Logan, oh
Posts: 235
Default

I use a pro-688 with a external antenna when I'm at work. I pick up MECC and the coirs systems ok depending on where I'm at as well as the CFD channels. I've noticed depending on where I am is what I'm picking up. IE, when I'm in grove city I'm getting southern Battalion channels along with plain twp, Hamilton and whatever. When I'm in upper area I'm getting northern channels etc.

Sent from my SM-N920V using Tapatalk
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 10-09-2016, 10:52 AM
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Apr 2004
Location: Columbus, Ohio
Posts: 1,108
Default

I'm in Polaris. I've tweaked my antennas to where every system in my area is very good to perfect. I also am in a fixed location. Its all about antennas and location.

AntiSquid Disclaimer: All comments made are personal opinion only and may not indicate actual fact.
__________________
John KD8DVR/WQWK521

All comments may or may not resemble actual fact. Any message posted constitutes opinion only.
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 10-14-2016, 4:35 PM
traumacop's Avatar
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Dec 2002
Location: Newark, Ohio
Posts: 164
Default

Quote:
Originally Posted by traumacop View Post
Chief580,

I think it's because of simulcast system. I have noticed a big difference in my radios picking up the "Columbus City" sites(s). My 325P2 & 996P2 picks it up no problem from Groveport. My 396 & 996 are useless on "Columbus City", but only on this site(s), even when I drive back toward Licking county. I'm going to take my 536, 436, HP2 & RadioShack scanners next shift, take A pic/video of the comparison and post my results. I have even tried different antennas and using the attenuation, no difference.

I think OSP affiliates with the standard MARCS sites, Franklin County, Bixby, Columbus, & Grove City since they are a true statewide MARCS user.

I may have a bunch of equipment for sale depending on my results.



Sent from my Nexus 9 using Tapatalk
OK, I finally got a comparison. I have to say the 396xt did slightly better sitting in the window compared to walking around the station. I stopped carrying it for the 325p2 because of how much it cut out. The 436hp seemed to do the best.

Again, this is only on the Columbus City simulcast sites. All do good on independent sites.

I can't get any of my mobile to lock onto the Columbus City system, even with attenuation and a stubby antenna on the back of the radio.

https://youtu.be/nRQpqAPbYdA


Sent from my Nexus 9 using Tapatalk
__________________
Darrin, KB8ECF pyredude@gmail.com
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 10-14-2016, 5:12 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
 
Join Date: Jan 2010
Location: Logan, oh
Posts: 235
Default

Well then which one ya selling lol

Sent from my SM-N920V using Tapatalk
Reply With Quote
Reply

Tags
bcd436hp, columbus, marcs-ip, ohio

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 1:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
All information here is Copyright 2012 by RadioReference.com LLC and Lindsay C. Blanton III.Ad Management by RedTyger
Copyright 2015 by RadioReference.com LLC Privacy Policy  |  Terms and Conditions