RadioReference on Facebook   RadioReference on Twitter   RadioReference Blog
 

Go Back   The RadioReference.com Forums > Computer Aided Monitoring and Programming > Scanner Programming Software


Scanner Programming Software - This is the place to discuss third party scanner programming and control software.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 01-29-2018, 5:59 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sun City, Az
Posts: 390
Unhappy PRO verson - Killed my Scanner!

Hello all,

I was wondering if anyone has had the experience below and what you did to fix it.

I purchased the software (along with 3 other licenses I didn't order but was charged for, another story), I downloaded the file from my BCD15XT made the frequency changes and uploaded back to the scanner. Since then the scanner is not receiving. I have tried reloading the scanner, recreating many test files both by hand and using RR. I connected a different working antenna and notta, nothing not even squelch noise. The scanner was working perfect before it was touched by this software,

Any help would be appreciated as the radio is deeply mounted in my vehicle and I would rather not have to replace it.

Thanks Everyone!!

Rich Gaun
__________________
Richard Gaun
KG7ETW
Sun City, Arizona
Reply With Quote
Sponsored links
  #2 (permalink)  
Old 01-29-2018, 6:12 PM
W8RMH's Avatar
Member
  Audio Feed Provider
Audio Feed Provider
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Jan 2009
Location: Grove City, Ohio (A Bearcat not a Buckeye)
Posts: 7,575
Default

Try a master reset. Turn it off. Hold down 2, 9 and HOLD while turning the scanner on. This will also clear the programming. I suggest using FreeScan, I have never had any issues with it.
__________________
SKYWARN SPOTTER Unication G4 Home Patrol 2 BCD996XT BR330T Bearcat 4
Columbus Police Dispatch - Citywide (Ohio MARCS P25)
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 01-29-2018, 6:21 PM
wtp wtp is offline
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Apr 2008
Location: Port Charlotte FL
Posts: 2,159
Default how about the display ?

does it seem to scan ?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 01-29-2018, 6:22 PM
iMONITOR's Avatar
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
 
Join Date: Sep 2006
Location: MACOMB, MI.
Posts: 5,443
Default

I use ARC-XT PRO (as well as others) with my 15X, 996XT and 996P2 and I've not had any problems with it.

There was some discussion in another thread about possible corruption in the RR database (extra characters), that could possibly have something to do with the problem you're experiencing.

It's very unlikely ARC-XT PRO 'killed' your scanner.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 01-29-2018, 6:36 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Mar 2008
Location: Michigan
Posts: 1,571
Default

I have used Butel software for many years with only a few little problems, none of which prevented uploading to or using the scanner.
Reply With Quote
Sponsored links
  #6 (permalink)  
Old 01-29-2018, 7:41 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sun City, Az
Posts: 390
Default

Quote:
Originally Posted by W8RMH View Post
Try a master reset. Turn it off. Hold down 2, 9 and HOLD while turning the scanner on. This will also clear the programming. I suggest using FreeScan, I have never had any issues with it.
Thanks I'll give it a try. I have never had any issues with Freescan either, thanks why I was puzzled.
__________________
Richard Gaun
KG7ETW
Sun City, Arizona
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 01-30-2018, 12:55 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sun City, Az
Posts: 390
Default

Thanks to all of you who tried to help.

I reset the radio two times. First I then reprogramed using FreeScan no go , the second time I reprogramed it using ProScan again didn’t work. The scanner scans, it still produces the “Beeps” when hitting keys on the unit. I’m perplexed, I’ve been around and have had scanners (mostly Uniden) and 2 way radio for 45 years and have never had this type of issue. I guess I’ll have to replace the unit, YUCK…….LOL

Rich Gaun
__________________
Richard Gaun
KG7ETW
Sun City, Arizona
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 01-30-2018, 6:55 PM
wtp wtp is offline
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Apr 2008
Location: Port Charlotte FL
Posts: 2,159
Default could you try

putting in headphones or a set of computer speakers.
this will test the headphone jack as sometimes it causes the speaker to cut out.
and the usual fix is to put the plug in and out a couple of times.
do it with a continuous sound source like the NOAA weather on .
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 02-01-2018, 8:02 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sun City, Az
Posts: 390
Default

Quote:
Originally Posted by wtp View Post
putting in headphones or a set of computer speakers.
this will test the headphone jack as sometimes it causes the speaker to cut out.
and the usual fix is to put the plug in and out a couple of times.
do it with a continuous sound source like the NOAA weather on .
Thanks for the feedback. It is hooked up to an external speaker as the mounting in the vehicle coved the internal speaker. i did program the Phx NOAA into my test files and the scanner is not receiving that. I have checed all the antenna stuff including using a completely different antenna with no luck. I'll try your fix and anything else folks think might work.

Thanks again

Rich
__________________
Richard Gaun
KG7ETW
Sun City, Arizona
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 02-01-2018, 11:45 PM
wtp wtp is offline
Member
  Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Apr 2008
Location: Port Charlotte FL
Posts: 2,159
Default yep

i have found that the main reason it cuts out is by using the jack.
i know it sounds backward to use it more to clear it up, but it works !
i have even used the tip of my shoelace to do this.
there is a piece of metal that the plug pushes apart and the sound goes to the head phones and has to go back and make a good contact to send it to the speaker.
a little corrosion or a speck of dust and it cuts out.

i am still hoping it is the cheap fix.
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 02-01-2018, 11:51 PM
WA Database Admin
  RadioReference Database Admininstrator
Database Admin
 
Join Date: Apr 2002
Location: Redmond WA
Posts: 581
Default

Just out of curiosity did you try programming a frequency or NOAA manually (via the key panel) after a full reset? You seem to imply that you are always uploading from a program and I'm wondering if maybe the scanner is getting some errant data. Try doing it manually to see if that might work instead.
__________________
Randy
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 02-01-2018, 11:52 PM
WA Database Admin
  RadioReference Database Admininstrator
Database Admin
 
Join Date: Apr 2002
Location: Redmond WA
Posts: 581
Default

edit
__________________
Randy
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 02-02-2018, 10:33 AM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sun City, Az
Posts: 390
Default

Quote:
Originally Posted by RBMTS View Post
Just out of curiosity did you try programming a frequency or NOAA manually (via the key panel) after a full reset? You seem to imply that you are always uploading from a program and I'm wondering if maybe the scanner is getting some errant data. Try doing it manually to see if that might work instead.
Hey Randy,

I'll give this a try as well, dam good idea I should have thought of that. I'll let you know how it works. I'll need to look up how to do that. I guess even in my old age I've become computer dependent... LOL
__________________
Richard Gaun
KG7ETW
Sun City, Arizona
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 02-02-2018, 12:29 PM
Member
   
Join Date: Sep 2006
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 2,068
Default

Quote:
Originally Posted by rpgaun View Post
nothing not even squelch noise.
You should always have squelch noise when you open squelch on an analog conventional channel without any tone squelch.

Push hold to stop scanning and enter any frequency, like 165.0 and then push hold again and open squelch.
If you hear no noise then there must be a hardware problem of some sort. Try listening from the earphone jack.

/Ubbe
__________________
TRX-2 BCD536 HP1 BCT15 BC246 BC346 BR330 UBC3500 Pro2006 Pro2042 Optocom OS545 Scout PCR1000 ICR2500 IC75 DX394 AR8200 IC-R2 IC-R10 UBC780 MD380 CS580 CS750 Pro96 Perseus ADCR25 AcecoSC1plus RTL-SDR
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 02-02-2018, 10:00 PM
Member
  Premium Subscriber
Premium Subscriber
Amateur Radio Operator
Amateur Radio
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sun City, Az
Posts: 390
Default

Quote:
Originally Posted by Ubbe View Post
You should always have squelch noise when you open squelch on an analog conventional channel without any tone squelch.

Push hold to stop scanning and enter any frequency, like 165.0 and then push hold again and open squelch.
If you hear no noise then there must be a hardware problem of some sort. Try listening from the earphone jack.

/Ubbe
Hey all,

I reset the scanner and entered the NOAA freqs from our area. Nutin, same thing it has been doing, does not even stop on the frequency. And when I set it to the frequency w/o scan nutin as well. So it's not hearing signals at all. So, I'm at the point that it's really fried.

Thanks everyone for your help !!! I appreciate it !!

Rich Gaun
__________________
Richard Gaun
KG7ETW
Sun City, Arizona
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 5:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
All information here is Copyright 2012 by RadioReference.com LLC and Lindsay C. Blanton III.Ad Management by RedTyger
Copyright 2015 by RadioReference.com LLC Privacy Policy  |  Terms and Conditions