7 digit frequency??

Status
Not open for further replies.

N8IAA

Member
Joined
Dec 19, 2002
Messages
6,775
Location
Fortunately, GA
My wife got me a Radio Shack Pro 405 scanner. I live in the sticks of Illinois and want to hear the local Police/Fire/Ambulance calls. The local fire uses a freq of 154.4075 The scanner refuses to accept this.Media Stronghurst Terra Haute Fire Protection DistrictHenderson County, Illinois (IL) Scanner Frequencies and Radio Frequency ReferenceWhat am I doing wrong??Night
Well, the step size shows in the RR Wiki for that radio, but. check your manual for what the step size is in that frequency range. It should be in the back of the manual under specifications. Next best thing is to program the frequency as: 154.410. It won't be 'right-on' frequency, but, you will hear them without a problem:)
Larry
 

N1BHH

Member
Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,843
Location
Jackson Square, East Weymouth, MA.
By "refuses to accept" do you mean the scanner does not show that frequency, but an adjacent frequency? Being close enough at VHF and UHF doesn't matter, it is within .0005 and should work fine. I don't believe that radio is amongst the most recent models which will show you the exact frequency. The frequency displayed may only be 6 digits and this will not be a problem. You don't need to worry about adjacent frequency clutter (a nearby user on an adjacent frequency won't interfere) because there just aren't any users that close in frequency.
 

Nighttripper

Member
Joined
Dec 25, 2009
Messages
26
150.8-161.995 MHz (5kHz steps)FM

The scannner shows XXX.XXXx for the freq but the x always = 0

Night
 

ColonelMike

Member
Joined
Jul 18, 2009
Messages
327
Location
Shepherdsville, KY
This frequency is narrowband. Sounds like your scanner may be older and therefore will not technically accept the narrowband frequency (except as everyone has listed above). In 2012-2013, all public service agencies will be required to transition to narrowband if they are in VHF.
 

N8IAA

Member
Joined
Dec 19, 2002
Messages
6,775
Location
Fortunately, GA
This frequency is narrowband. Sounds like your scanner may be older and therefore will not technically accept the narrowband frequency (except as everyone has listed above). In 2012-2013, all public service agencies will be required to transition to narrowband if they are in VHF.
No, his Pro-405 is a newer, very basic scanner. It has fixed steps for different portions of the VHF band. The fact that the transition is still 2-3 years down the road won't make his scanner unuseable. The only way it will be bothersome, is if there is a channel set up to operate within 5Khz of the 154.410. Not likely to happen, since that would interfere with the narrow band channel. Then a purchase of a scanner that does the frequency steps will be needed. The Pro-163 base/mobile scanner is one of these. It even gives you alphatags for the frequencies.
HTH.
Larry
 

Nighttripper

Member
Joined
Dec 25, 2009
Messages
26
In three years this scanner will not be able to keep up? Should I switch it for a Pro-163?

Night
 

ibagli

Member
Premium Subscriber
Joined
Dec 2, 2006
Messages
973
Location
Ohio
That only applies to the "signal stalker" feature, which is designed to only bring in nearby signals.
 

ColonelMike

Member
Joined
Jul 18, 2009
Messages
327
Location
Shepherdsville, KY
No, his Pro-405 is a newer, very basic scanner. It has fixed steps for different portions of the VHF band. The fact that the transition is still 2-3 years down the road won't make his scanner unuseable. The only way it will be bothersome, is if there is a channel set up to operate within 5Khz of the 154.410. Not likely to happen, since that would interfere with the narrow band channel. Then a purchase of a scanner that does the frequency steps will be needed. The Pro-163 base/mobile scanner is one of these. It even gives you alphatags for the frequencies.
HTH.
Larry
I never said it would make it unuseable in my reply. I was,however, incorrect on it being an older scanner. But this scanner is obviously not designed for the new narrowband requirements or you would be able to input the frequencies that are narrowband. As others have told him above and I agreed to, you can put a very close frequency and you will be able to listen. But with narrowband, the signals are more narrow and in radio equipment, signals are sometimes missed if you don't properly identify them as narrowband in the radio programming. I know this from dealing with our radio equipment and our recent switch to narrowband. Some were programmed with the right frequencies but missed certain transmissions and were not transmitting well due to still being listed as wide in the programming. I know a scanner is a different animal and just designed for receiving and with this specific scanner there are no PL's to worry about but I would think the reception would be less than spectacular unless within a good range of the repeater.

Additionally, this may be some help:
http://hraunfoss.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/DA-09-2589A1.pdf
 
Last edited:

KC5EIB

Member
Joined
Mar 24, 2002
Messages
1,479
Location
Flower Mound, TX
This frequency is narrowband.
Correct

Sounds like your scanner may be older and therefore will not technically accept the narrowband frequency (except as everyone has listed above).
While the scanner will not accept the frequency, it selects the next closest one. The receiver bandwith is wide enough that the operator will be able to hear the transmissions with no problems.

In 2012-2013, all public service agencies will be required to transition to narrowband if they are in VHF.
Not a problem for the scanner user until they start assigning local frequencies on adjacent channels which will be sometime in the future. The requirement is for transmiting narrow band, not receiving,
 

Nighttripper

Member
Joined
Dec 25, 2009
Messages
26
OK I returned the 405 and picked up the 163. And the programming cable. What is a good scanner software to use in setting up this scanner?

Night
 

ka3jjz

Wiki Admin Emeritus
Joined
Jul 22, 2002
Messages
22,061
Location
Bowie, Md.

Nighttripper

Member
Joined
Dec 25, 2009
Messages
26
So I have to buy the programming software and then I have to buy the data base? Does no one roll this into one package?

Night
 

CStarr59

Member
Joined
Feb 24, 2008
Messages
340
Location
Schuylkill County PA.
I would suggest Win97 and ARC300 as software for your new Pro-163. Sorry can't help you with the roof top antenna, but im sure someone on RR will help you out.
 

ka3jjz

Wiki Admin Emeritus
Joined
Jul 22, 2002
Messages
22,061
Location
Bowie, Md.
So I have to buy the programming software and then I have to buy the data base? Does no one roll this into one package?

Night
You are not 'buying a database' - just a subscription, not unlike a magazine subscription.

While there are scanners that carry a copy of the database in memory, keep in mind that stuff changes - the more time goes by, the more changes are needed to keep everything in sync (and we haven't even mentioned rebanding yet).

You don't need to buy a whole year, as I recall. 6 months is USD15. Cheap at half the price. 73 Mike
 
Status
Not open for further replies.
Top