Butel Software For The Uniden BCD 436 ?

Status
Not open for further replies.

BOBRR

Member
Premium Subscriber
Joined
Dec 15, 2004
Messages
938
Location
Boston, MA
Hello,

Have a new Uniden BCD 436.

Just wondering if a lot of you folks use the Butel software for it ?

It's a bit pricey, and was wondering if it would make things a lot
easier for me ?

Or, does the Sentinel software do most everything, and the Butel really
doesn't offer that much more in ease ?

Any thoughts or comments would be most appreciated.

Thanks,
B.
 

marksmith

Member
Joined
Jun 20, 2007
Messages
4,128
Location
Anne Arundel County, MD
Not familiar with the Butel software, but I have not found anything of consequence I cannot do with Sentinel, plus you will have to use Sentinel for database and firmware updates.

Might as well start with the free software that is made specifically for the radio by the manufacturer. If you need more, then go from there.

Mark
536/436/HP1/HP2/996XT/996P2/396XT/325P2/PSR800
 

WX4JCW

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 26, 2006
Messages
2,401
Location
All Over USA
You can customize your favorites easier, add the LED lights easier, filter unwanted talk groups, there's a lot you can do with butel that you have a hard time doing in sentinel


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
 

rwier

Member
Premium Subscriber
Joined
Nov 6, 2006
Messages
1,912
Location
Phoenix, AZ
Not familiar with the Butel software, but I have not found anything of consequence I cannot do with Sentinel, plus you will have to use Sentinel for database and firmware updates.

Might as well start with the free software that is made specifically for the radio by the manufacturer. If you need more, then go from there.

Mark
536/436/HP1/HP2/996XT/996P2/396XT/325P2/PSR800
Same here.
 

rwier

Member
Premium Subscriber
Joined
Nov 6, 2006
Messages
1,912
Location
Phoenix, AZ
You can customize your favorites easier, add the LED lights easier, filter unwanted talk groups, there's a lot you can do with butel that you have a hard time doing in sentinel


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

" ... add the LED lights easier ... "

I wonder if you could expound on that a little?
 

ofd8001

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 6, 2004
Messages
6,295
Location
Louisville, KY
I use both Sentinel and ARC536 Pro. The main workhorse is Sentinel.

ARC allows me to "pretty up" Favorites Lists with alpha tag justification and capitalization. I mostly use ARC for virtual control and logging.

ARC has some bulk edit features I'll use infrequently.

ARC is a nice "extra" program if you need additonal things mentioned above. Sentinel is a "gotta have" program to keep the full database and firmware updated in the scanner.

For me dealing with LED light colors is just as easy in Sentinel as ARC with copying and pasting.
 

WX4JCW

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 26, 2006
Messages
2,401
Location
All Over USA
" ... add the LED lights easier ... "

I wonder if you could expound on that a little?
in the last version of ARCX36 you can set filters on the Radio Reference download and specify the LED colors and alerts based on service type

http://hostthenpost.org/uploads/fb708b6e3ddcd444580a09118b81edcb.png
http://hostthenpost.org/uploads/38278b6948c8a137a585984719df0119.png
http://hostthenpost.org/uploads/2caa62310fbc4181e4cae01677fb17e2.png
http://hostthenpost.org/uploads/ad7449db28cf2f54299138543e7e6dc4.png
 

madmarto

Newbie
Premium Subscriber
Joined
Apr 17, 2011
Messages
4
Location
Victoria, Australia
I agree about PROSCAN, use it all the time for my 396, but it doesn't support the 436 does it? If it does its an update I don't have yet

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 

buddrousa

Member
Premium Subscriber
Joined
Jan 5, 2003
Messages
6,114
Location
NW Tenn
I just remote, monitor, log, and record my 536 and 436 with PROSCAN other wise I use Sentinel
 

rwier

Member
Premium Subscriber
Joined
Nov 6, 2006
Messages
1,912
Location
Phoenix, AZ
I agree about PROSCAN, use it all the time for my 396, but it doesn't support the 436 does it? If it does its an update I don't have yet

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Like buddrousa said, very limited. No loading, editing, or saving of FLs. No reading from or writing to the scanner.
 

AA6IO

Member
Premium Subscriber
Joined
May 10, 2007
Messages
1,489
Location
Cerritos, CA (LA County)
I also use ARC536PRO for my 436HP and 536HP, usually for virtual control and for some bulk editing features that I can't find in Sentinel. I also use ProScan, which is great overall, but still lacks data base feature for x36HPs.
For example, if I download all the ZLA ARTCC, SoCal TRACON stations with ARC, I can adjust more parameters in bulk than I can with Sentinel, the way Sentinel has them organized. But frankly, you can still do a lot with Sentinel, and for most users, may be all you need. If you are into remote control, ProScan the way to go.
 

AA6IO

Member
Premium Subscriber
Joined
May 10, 2007
Messages
1,489
Location
Cerritos, CA (LA County)
I just checked to see if I was indeed correct about adjusting more parameters in bulk for ZLA and SoCal Tracon. Actually data is presented similarly from database in ARC and Sentinel. So maybe not such an advantage.
 
Status
Not open for further replies.
Top