Kenwood TM-742 (No audio / squelch).

Status
Not open for further replies.

Brts96

Member
Premium Subscriber
Joined
May 20, 2005
Messages
91
I have a Kenwood TM-742, it's been sitting in storage for years. Powered it up, but there was no audio for squelch. When I thought about it, that's why it went to storage.

I didn't have it hooked to an antenna, so I didn't transmit with it. That shouldn't impact the squelch, though.

What are some likely causes, and what are the options to get it repaired? As I recall, it was a good radio (when it worked).

Thanks much,
Brts96
 

Brts96

Member
Premium Subscriber
Joined
May 20, 2005
Messages
91
I'll check them out. Any ideas on the possible cause of the issue?

Respectfully,
Brts96
 

chief21

Member
Premium Subscriber
Joined
Mar 2, 2004
Messages
1,289
Location
Summer - Western NC; Winter - Tampa Bay FL
If I recall correctly, there is an internal speaker connection on the main PCB. The connection may have become disconnected or loose. To test, connect an external speaker to the rear jack to see if you get audio. If the rear jack works, the internal speaker is likely either bad or not connected.

If you plan to remove the cover to check the internal speaker, be careful not to pull the speaker wires as you remove the cover... they are short.

John AC4JK
 

Brts96

Member
Premium Subscriber
Joined
May 20, 2005
Messages
91
Chief,
Thanks for the tip, I'll check it tomorrow. When I adjusted the squelch, the S meter on the respective band never showed any rise.

Might be time to have a pro check it over. As has already been pointed out, sourcing parts may be an issue.

Hopefully, it's something simple.
 

Brts96

Member
Premium Subscriber
Joined
May 20, 2005
Messages
91
I emailed Cliff, and it sounds like it's a resistor that came unsoldered from the radio. R121, in fact.

Thanks for the reference to him, he really knows his stuff!

Hopefully, I'll have it up and running tonight.
 

Brts96

Member
Premium Subscriber
Joined
May 20, 2005
Messages
91
Got the radio fixed, and it receives very well. I'm glad I got it out of storage, and contacted Cliff.

Thank you for the reference!
 
Status
Not open for further replies.
Top