Lots of errors with Fusion decoding. P25 works perfectly.

Status
Not open for further replies.

jsrober

Member
Joined
Jun 18, 2002
Messages
17
Location
Ellicott City, Maryland
Hi,

I am in Howard County Maryland where we have a P25 local Govt system as well as SystemFusion ham radio repeaters.

I have DSDPlus working very well with the local trunking system. Audio is perfect.

When I switched the Fusion repeater I can hear the audio and it is somewhat readable, but there are lots and lots of ERR messages. I feel like something isn't right.

Any suggestions on what I need to change to hear the Fusion audio properly?

Thanks,
John
 

slicerwizard

Member
Joined
Sep 19, 2002
Messages
7,351
Location
Toronto, Ontario
Might need to toggle off the shaping filter. Maybe the channel filtering is too narrow. Hard to say what's wrong without seeing a raw audio recording.
 

Whiskey3JMC

Keep your friends close & your radios closer
Premium Subscriber
Joined
Jul 16, 2006
Messages
3,477
Location
Southeast PA, USA, Planet Earth
I'm running a machine with similar specs and the latest Fastlane release as of this posting, 2.246. I'm having zero issues decoding my local fusion repeater. Filter is set to 12khz and I disabled my shaping filter. How strong is the signal coming in? High error rates usually indicate a weak signal
 

jsrober

Member
Joined
Jun 18, 2002
Messages
17
Location
Ellicott City, Maryland
I'm running a machine with similar specs and the latest Fastlane release as of this posting, 2.246. I'm having zero issues decoding my local fusion repeater. Filter is set to 12khz and I disabled my shaping filter. How strong is the signal coming in? High error rates usually indicate a weak signal
Thanks for helping me. I would have figured it's due to low signal, but the signal level is very good. I'm ~5 miles from the repeater with an outdoor 2m/70cm antenna. I'll figure out how to disable the shaping filter.

I just purchased SDSPlus and am using the stock configuration so maybe there are some config changes I need to make.

Thank you!
John
 

jsrober

Member
Joined
Jun 18, 2002
Messages
17
Location
Ellicott City, Maryland
I have experimented with the shaping filter on and off. I've also experimented with different bandwidth filters. I can't improve the audio. It's barely readable. I see lots of errors in the console. Does anyone recognize this problem and have some advice?

John

Code:
2020.04.17 12:36:12  Sync:+Fusion       M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:12  Sync:+Fusion ERR2  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:13  Sync:+Fusion ERR1  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:13  Sync:+Fusion ERR2  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:13  Sync:+Fusion ERR5  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:13  Sync:+Fusion       M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:13  Sync:+Fusion ERR5  M2 Half Rate Voice  Routing:  Src:KG5WVTJOHN  Tgt:**********  Uplink:K3CUJ/R  Downlink:K3CUJ/R
2020.04.17 12:36:13  Sync:+Fusion       M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:13  Sync:+Fusion ERR2  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:13  Sync:+Fusion ERR2  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:13  Sync:+Fusion ERR2  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:13  Sync:+Fusion ERR2  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:14  Sync:+Fusion ERR5  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:14  Sync:+Fusion ERR5  M2 Half Rate Voice  Routing:  Src:KG5WVTJOHN  Tgt:**********  Uplink:K3CUJ/R  Downlink:K3CUJ/R
2020.04.17 12:36:14  Sync:+Fusion       M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:14  Sync:+Fusion ERR2  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:14  Sync:+Fusion ERR4  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:14  Sync:+Fusion ERR2  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:14  Sync:+Fusion ERR2  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:14  Sync:+Fusion ERR6  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:14  Sync:+Fusion ERR7  M2 Half Rate Voice  Routing:  Src:KG5WVTJOHN  Tgt:**********  Uplink:K3CUJ/R  Downlink:K3CUJ/R
2020.04.17 12:36:14  Sync:+Fusion ERR1  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:15  Sync:+Fusion ERR2  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:15  Sync:+Fusion ERR1  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:15  Sync:+Fusion       M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:15  Sync:+NXDN96 CS VOICE     e:7r6r5r6m
2020.04.17 12:36:15  Sync:+Fusion ERR8  M2 Half Rate Voice  Routing:  Src:???  Tgt:???  Uplink:K3CUJ/R  Downlink:???
2020.04.17 12:36:15  Sync:+Fusion       M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:15  Sync:+Fusion ERR8  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:15  Sync:+Fusion ERR1  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:15  Sync:+Fusion ERR1  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:16  Sync:+Fusion ERR5  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:16  Sync:+Fusion ERR3  M2 Half Rate Voice
2020.04.17 12:36:16  Sync:+Fusion ERR11 M2 Half Rate Voice  Routing:  Src:KG5WVTJOHN  Tgt:**********  Uplink:K3CUJ/R  Downlink:K3CUJ/R
 

jsrober

Member
Joined
Jun 18, 2002
Messages
17
Location
Ellicott City, Maryland
Hi,

I'm struggling to get readable voice from DSD+ Fastlane for Fusion signals. P25 works perfectly.

Please see my screen capture below. The signal level looks great. The waveform looks clean, yet I see gobs of Fusion+ errors from DSDPlus. I can barely understand the speech. What am I doing wrong?

83454
 

mtindor

OH/WV DB Admin
Database Admin
Joined
Dec 5, 2006
Messages
9,326
Location
Carroll Co OH / EN90LN
Why would you post a brand new thread related to the same topic? You already have a thread open.

At any rate, if it were me I'd probably increase bandwidth to 12.5 (focus on the FMP24 waterfall window and press "b" until you see bandwidth at the top change from 9.5 to 12.x). Then i would probably lower my gain, since there is usually no case in which one would get the best SNR with max gain (and 49.5 is max gain). So use G and g (to increase and decrease gain) when focused on the FMP24 waterfall window to lower the gain value to something in the 30s. Then, it looks like you aren't absolutely "on frequency". Looks a little off to me.

Mike
 
Last edited:

slicerwizard

Member
Joined
Sep 19, 2002
Messages
7,351
Location
Toronto, Ontario
Yeah, definitely looks a bit off frequency. A wider bandwidth may help with that. RF gain is far too high and it's causing all kinds of garbage in the spectrum display.

Turning on the eye pattern might provide some clues.
 

Radpro

Member
Joined
Jan 25, 2020
Messages
11
Location
Huddersfield, West Yorkshire
I also have problems with Fusion, sometimes it's fine and other times just full of errors and terrible audio.

Have tried changing all settings but when it's bad nothing works. I am only 3 miles from repeater so very strong signal.
 

mtindor

OH/WV DB Admin
Database Admin
Joined
Dec 5, 2006
Messages
9,326
Location
Carroll Co OH / EN90LN
I also have problems with Fusion, sometimes it's fine and other times just full of errors and terrible audio.

Have tried changing all settings but when it's bad nothing works. I am only 3 miles from repeater so very strong signal.
If it's a strong signal three miles from you, then cut down to the gain significantly so that instead of a 60 db signal you have something like a 30 db signal. And make sure you're running with a bandwidth of 12.5.
 

mtindor

OH/WV DB Admin
Database Admin
Joined
Dec 5, 2006
Messages
9,326
Location
Carroll Co OH / EN90LN
Maybe it's SDR and software dependant, try using an SDRDuo with SDRuno software and tell me it handles it fine. ;)
If you aren't using FMP24 / FMPA / FMPP + DSDPlus FastLane, then Fusion works great. If you're using something else, you shouldn't be.
 

jsrober

Member
Joined
Jun 18, 2002
Messages
17
Location
Ellicott City, Maryland
I have experimented with different bandwidth and gain settings, but am still getting terrible audio. I am using 12.5 kHz bandwidth and have the gain set so that the level seems reasonable. I'm not sure what else I could be doing wrong. Please see the updated screen capture attached.83891
 
Status
Not open for further replies.
Top