New to SDR

minasha

Member
Joined
Jul 10, 2010
Messages
448
Location
NYC
Hello,
I am new to sdr and need help please.
What I am trying to accomplish is between 450-470 mhz in my area are dozens of DMR channels.
I need the color codes, slots, and talk groups for each channel.
What is the easiest way I can accomplish this?
What programs will I need.

Thank You
 

LimaZulu

Member
Joined
Jul 7, 2011
Messages
176
If those frequencies are not in the RR database just use DSDPlus. Free version is enough for what you want.
 

minasha

Member
Joined
Jul 10, 2010
Messages
448
Location
NYC
If those frequencies are not in the RR database just use DSDPlus. Free version is enough for what you want.
I just downloaded DSD plus and VBcable, If I order a RTL-SDR dongle will I have what I need to receive DMR,
 

sadatoni

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 22, 2010
Messages
95
Location
Lewis Center, OH
You'll need an sdr program such as SDR# (aka SDRSharp) to tune to the frequencies and send the audio out to VBCable. SDR# even has a plugin for DSDPlus to configure and start it if you want to install that. I use this from a batch file to start it (you'll have to adjust the -i (input) and -o (output) to fit with what DSDPlus says for your audio in and out) for use with SDRuno:

dsdplus -v2 -O NUL -I0 -i2 -o1 -g0 -u3 -dr0 -dh0 -ds64 -dd10 -dv20 -M15 -fr

When I run that, part of what I see is this, which shows what audio input and put numbers are available and used:

audio input device #1 = 'Microphone (ManyCam Virtual Mic'
audio input device #2 = 'CABLE Output (VB-Audio Virtual '
audio input device #3 = 'Capture Input terminal (AC Inte'
audio input device #4 = 'Microphone (DroidCam Virtual Au'
audio input device #5 = 'Microphone (USB Audio Device)'

audio output device #1 = 'Speakers (Realtek High Definiti'
audio output device #2 = 'Speakers (USB Audio Device)'
audio output device #3 = 'CABLE Input (VB-Audio Virtual C'

audio input device #2 (CABLE Output (VB-Audio Virtual ) initialized
audio output device #1 (Speakers (Realtek High Definiti) initialized
 

LimaZulu

Member
Joined
Jul 7, 2011
Messages
176
I just downloaded DSD plus and VBcable, If I order a RTL-SDR dongle will I have what I need to receive DMR,
You can either use rtl-sdr dongle or an analog scanner with discrimitator output as you need to feed dsd plus with unfiltered audio

I'm sorry but what is "FMP TCP"
FMP is the software that control your sdr and it uses TCP connection to feed DSDPlus with audio
 

minasha

Member
Joined
Jul 10, 2010
Messages
448
Location
NYC
You can either use rtl-sdr dongle or an analog scanner with discrimitator output as you need to feed dsd plus with unfiltered audio


FMP is the software that control your sdr and it uses TCP connection to feed DSDPlus with audio
If I use an analog scanner's discriminator output how do i actually feed that to the computer that has DSD plus
 

LimaZulu

Member
Joined
Jul 7, 2011
Messages
176
If I use an analog scanner's discriminator output how do i actually feed that to the computer that has DSD plus
Through a mic in or line in port of your sound card and just let DSDPlus to listen to the same port you plugged in the scanner.
But first of all take a look at this site Discriminator Output
It has all the info to modify your scanner. So if you have one laying around and the modification is possible - give it a try. But if you don't have a scanner or you are afraid to do the mod just give your 7 bucks to some random chinese seller and you are in the game. You can never go wrong with that.
 

minasha

Member
Joined
Jul 10, 2010
Messages
448
Location
NYC
Through a mic in or line in port of your sound card and just let DSDPlus to listen to the same port you plugged in the scanner.
But first of all take a look at this site Discriminator Output
It has all the info to modify your scanner. So if you have one laying around and the modification is possible - give it a try. But if you don't have a scanner or you are afraid to do the mod just give your 7 bucks to some random chinese seller and you are in the game. You can never go wrong with that.
[/QUOI
My old scanner isn't working anymore. If I get an RTL SDR does that get plugged into the sound card the same way?
 

minasha

Member
Joined
Jul 10, 2010
Messages
448
Location
NYC
Through a mic in or line in port of your sound card and just let DSDPlus to listen to the same port you plugged in the scanner.
But first of all take a look at this site Discriminator Output
It has all the info to modify your scanner. So if you have one laying around and the modification is possible - give it a try. But if you don't have a scanner or you are afraid to do the mod just give your 7 bucks to some random chinese seller and you are in the game. You can never go wrong with that.
I modified the scanner I plugged the unfiltered discrim tap to the input of my sound card, turned on dsd plus I see audio on the graph and when I tune in a DMR channel the event log shows Tg and slot but no CC How do I understand what I see?
 

Ubbe

Member
Joined
Sep 8, 2006
Messages
5,046
Location
Stockholm, Sweden
DMR always have to use a Color Code, and slot but not TG if they only use private calls.
The color code are shown at the very bottom of the window and are called DCC

/Ubbe
 

LimaZulu

Member
Joined
Jul 7, 2011
Messages
176
Oh, I was thinking that CC = control channel. That's why I told him that :)
So, what Ubbe said is right.
 
Top