Blue Tail Technologies P25RX P25 Phase 1/2/DMR Receiver With Bluetooth Audio Support

Status
Not open for further replies.

freqseeker

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 18, 2003
Messages
177
Location
Puget Sound WA.
I just posted version 2021-01-02_1822. Can you test and report if this fixed the Phase II issue for you when you have a chance?
I have been following along in and out. Learning how to use my new 3D printer and FreeCAD (I need more brain ram).
I tried the latest two firmwares as requested on your website. They both do the same as waynedc has indicated. After a short time the BLKS will drop to 0 and then rapidly increase back to normal. During this time no audio is decoded. When I revert back to 12-15 1630 it works properly.
I tried several times with the same results. This is the system WSP 700 Site 2.
This is the system we tested on a while back, around the time you switched to BLKS. This system reports poor decode (in the high teens to low twenties) with a good RF level, but has great audio decode.
 
  • Like
Reactions: btt

btt

Active Member
Premium Subscriber
Joined
Mar 11, 2020
Messages
559
Location
Wa State
There is a 2021-01-03_0115 version available. Please test on Phase II systems.
 

waynedc

Member
Premium Subscriber
Joined
Jan 12, 2003
Messages
108
Location
Marana, Arizona
The MOSWIN system that WORS successfully tracks with audio is a Phase I system. The WSP system that freqseeker has issues with along with the PCWIN system that I have issues with are both Phase II systems.
 

rdlafore

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 26, 2017
Messages
18
Location
Acworth GA
I just down loaded and installed 0115, monitoring the Cobb County (GA) Regional system, I immediately, have no audio, At the bottom of the display, I see 856.212500, TG 0 , , Time. No "SIG" Led, but TG is yellow all the time.

Attached is a short section of the console"
 

Attachments

rdlafore

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 26, 2017
Messages
18
Location
Acworth GA
Similar results with 0259. With an addendum, in both 0115 and 0259. The signal insights shows that it is 'Synched" to the system, Same dispaly at the bottom of BTConfig. No audio, no sig LED, TG is yellow>
 

Attachments

waynedc

Member
Premium Subscriber
Joined
Jan 12, 2003
Messages
108
Location
Marana, Arizona
Todd, I checked both 0115 and 0259 on a Phase II system and I get the same results - no audio during voice channel grants as also reported by rdlafore. And reverting back to the 12-15-2020 release and all is well again.

I do not know what all of the edits you are making to the 12-15-2020 release, but something is really messing with how Phase II systems or a Phase II system control channel is being treated. I am almost positive that the control channel in a Phase II system is FDMA (Phase I) and it just dishes out the voice channels and time slots as needed but they are TDMA (Phase II). It tracks the control channel just fine and sees and reports the voice channel grants but then it just drops the voice channel without passing TDMA audio and moves on to the next channel grant.

Is it possible to find a few of your users who are truly monitoring Phase II systems to do some tests. Then you can take the 12-15-2020 release and add in one edit at a time until we find what is breaking this?
 
  • Like
Reactions: btt

rdlafore

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 26, 2017
Messages
18
Location
Acworth GA
Reverting back to 1630, works fine here. I had tested the releases 0904, and had audio on the CCRS system, but it was lower than the audio in 1630. I did not spend a bunch of time with 0904, due to the low and somewhat variable audio levels.
 
  • Like
Reactions: btt

relicwr

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 20, 2006
Messages
395
Audio started to decrease and become distorted on 0259 but a system_reset fixed it.
 
  • Like
Reactions: btt

btt

Active Member
Premium Subscriber
Joined
Mar 11, 2020
Messages
559
Location
Wa State
Audio started to decrease and become distorted on 0259 but a system_reset fixed it.
@relicwr,
Are you seeing any issues with P25 TDMA channels on version 0259?

Is it possible to find a few of your users who are truly monitoring Phase II systems to do some tests. Then you can take the 12-15-2020 release and add in one edit at a time until we find what is breaking this?
I would do that, but there have been a LOT of changes. Many of the changes were made while a friend was monitoring a TDMA system in the Seattle area. I would just throw out the changes (and maybe I will have to), but the new firmware implements the majority of a "scanner" and also has all the new code for driving the LCD display. I really don't want to throw all that out. I think we should keep testing changes until it is found. We don't have to do this on the public forum. You can also e-mail / direct-contact if you want to do it that way. It is going to be a one-liner change..
 

relicwr

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 20, 2006
Messages
395
I can't get Macon good at this time. On my system alone it kept getting worse so I went back to 01-01 1325.
 
  • Like
Reactions: btt

btt

Active Member
Premium Subscriber
Joined
Mar 11, 2020
Messages
559
Location
Wa State
There is a new version available 2021-01-03_0926. It is working for someone that was having TDMA issues in prior versions. Please test. Thanks!
 

btt

Active Member
Premium Subscriber
Joined
Mar 11, 2020
Messages
559
Location
Wa State
I posted about version 2021-01-03_0926 too soon. It works for a while then starts dropping some TDMA grants. (not completely). It appears there is still a remaining issue.
 

relicwr

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 20, 2006
Messages
395
I am trying to set this up to run on Linux Mint, as an experiment. So far, I have the GUI running, but it says at the bottom, "Discovering device, please wait". Then in a Linux window it repeats this message:

"found device on : ttyACM0 BlueTail -P1" then, "closed attempting to close locked port Bluetail-P1"

This is as far as it gets. Can anyone help? I'm not too Linux fluent.
Add
KERNEL=="ttyACM[0-9]*",MODE="0666"
to /etc/udev/rules.d/50-myusb.devices

sudo udevadm control --reload
^ that might not be needed. Unplug the receiver and plug it in. Try without sudo with java -jar filename
 

freqseeker

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 18, 2003
Messages
177
Location
Puget Sound WA.
I posted about version 2021-01-03_0926 too soon. It works for a while then starts dropping some TDMA grants. (not completely). It appears there is still a remaining issue.
I am running 01-03-1143 and still having the problem. I'm not seeing the BLKS go up and down wildly, but I'm not able to sit at the computer for very long today. I logged two hits and then nothing.
If it helps, I am noticing the RF AGC gain plot is going up and down more than usual. It's like it is trying to find the sweet spot but over compensates. The stable version doesn't do this.
I will keep checking in case you need anything from me.
Thanks for all you're doing.
 
  • Like
Reactions: btt

waynedc

Member
Premium Subscriber
Joined
Jan 12, 2003
Messages
108
Location
Marana, Arizona
Todd, using today's release 1143 I was able to get it to decode PII audio after the firmware was updated but the audio lasted only for a few transmissions and somewhere around 1-2 minutes then it stops and we get the same console messages I was getting before. The only thing I can do to get the audio back is to reload the 1143 firmware after switching back to the 12-15-2020 release first. Here is the log from the console at the time the audio was being received and then stopped:

rssi: -94 tsbk_ps 43 sa 1 ue 1 wacn_id 0xbee00 sys_id 0x3bb nac 0x3b3 rf_id 1 site_id 3 freq 851.362500 rfg 38 agc -47.2 $
rssi: -94 tsbk_ps 43 sa 1 ue 1 wacn_id 0xbee00 sys_id 0x3bb nac 0x3b3 rf_id 1 site_id 3 freq 851.362500 rfg 38 agc -46.7 $
rssi: -94 tsbk_ps 43 sa 1 ue 1 wacn_id 0xbee00 sys_id 0x3bb nac 0x3b3 rf_id 1 site_id 3 freq 851.362500 rfg 38 agc -45.0 $
rssi: -94 tsbk_ps 43 sa 1 ue 1 wacn_id 0xbee00 sys_id 0x3bb nac 0x3b3 rf_id 1 site_id 3 freq 851.362500 rfg 38 agc -45.0 $
$TDMA VOICE GRANT_00, freq 851.037500, tgroup: 18046, slot: 0

==============================================================================================
grant (0x00) packet_idx 1, tgroup 18046 freq 851.0375 nac 947 rf_channel 4 follow: 0
desc: PCSD West 1 location: unknown
control is switching to monitor grant for talkgroup on freq 851.037500
=============================================================================================*******
TDMA Phase II sync, freq: 851.037500, rssi: -93 dBm, TGroup: 18046, Desc: PCSD West 1, rfg 38 agc -47.9 $****************************
TDMA Phase II sync, freq: 851.037500, rssi: -96 dBm, TGroup: 18046, Desc: PCSD West 1, rfg 38 agc -48.3 $************
TDMA Phase II sync, freq: 851.037500, rssi: -96 dBm, TGroup: 18046, Desc: PCSD West 1, rfg 38 agc -49.1 $*****************
TDMA Phase II sync, freq: 851.037500, rssi: -97 dBm, TGroup: 18046, Desc: PCSD West 1, rfg 38 agc -50.2 $************
TDMA Phase II sync, freq: 851.037500, rssi: -97 dBm, TGroup: 18046, Desc: PCSD West 1, rfg 38 agc -48.8 $****
TDMA Phase II sync, freq: 851.037500, rssi: -97 dBm, TGroup: 18046, Desc: PCSD West 1, rfg 38 agc -50.2 $
TDMA Phase II sync, freq: 851.037500, rssi: -96 dBm, TGroup: 18046, Desc: PCSD West 1, rfg 38 agc -50.0 $
$TDMA voice timeout. or lost signal
>== TDULC - Return To Control Channel Frequency 851.362500, rssi -97 ==<

rssi: -97 tsbk_ps 35 sa 1 ue 1 wacn_id 0xbee00 sys_id 0x3bb nac 0x3b3 rf_id 1 site_id 3 freq 851.362500 rfg 38 agc -48.9 $
rssi: -96 tsbk_ps 37 sa 1 ue 1 wacn_id 0xbee00 sys_id 0x3bb nac 0x3b3 rf_id 1 site_id 3 freq 851.362500 rfg 38 agc -43.7 $
$TDMA VOICE GRANT_02, freq 851.037500, tgroup: 18046, slot: 0

==============================================================================================
grant (0x02) packet_idx 0, tgroup 18046 freq 851.0375 nac 947 rf_channel 4 follow: 0
desc: PCSD West 1 location: unknown
control is switching to monitor grant for talkgroup on freq 851.037500
==============================================================================================
$TDMA voice timeout. or lost signal
>== TDULC - Return To Control Channel Frequency 851.362500, rssi -106 ==<

rssi: -106 tsbk_ps 41 sa 1 ue 1 wacn_id 0xbee00 sys_id 0x3bb nac 0x3b3 rf_id 1 site_id 3 freq 851.362500 rfg 38 agc -76.3 $
rssi: -109 tsbk_ps 45 sa 1 ue 1 wacn_id 0xbee00 sys_id 0x3bb nac 0x3b3 rf_id 1 site_id 3 freq 851.362500 rfg 38 agc -46.5 $
rssi: -109 tsbk_ps 2 sa 1 ue 1 wacn_id 0xbee00 sys_id 0x3bb nac 0x3b3 rf_id 1 site_id 3 freq 851.362500 rfg 38 agc -48.2 $
rssi: -109 tsbk_ps 6 sa 1 ue 1 wacn_id 0xbee00 sys_id 0x3bb nac 0x3b3 rf_id 1 site_id 3 freq 851.362500 rfg 38 agc -50.2 $
rssi: -109 tsbk_ps 9 sa 1 ue 1 wacn_id 0xbee00 sys_id 0x3bb nac 0x3b3 rf_id 1 site_id 3 freq 851.362500 rfg 38 agc -47.3 $
 
  • Like
Reactions: btt

kinglou0

Member
Joined
May 12, 2003
Messages
173
The latest versions (including today's release) are working for at least two people when decoding Phase II from my understanding.
Stellar decoding here. 100% Phase II system (actually one of the first in the country - started as the Pierce Transit system which then morphed into the Pierce County SCWCS and then became part of the larger South Sound 911 system).

I have logs and recordings that attest how well the P25RX works on a Phase II system. It's running 24 hours a day monitoring/recording 1 talkgroup. My only beef was the USB issue but that has vanished with the addition of the watchdog/multiple unit. I make it a point to update to the latest firmware as soon as I get a notification that it has been posted to the device website.

I'm updating to 1422 as I'm typing this and my schedule is wide open over the next week to mess around with testing.

The P25 RX has been rock solid which can't be said for any other device that I have pressed into use for this type of work. SDR's, a SDS100, a Unication G5, a Pro 668. They all seem to develop issues that require me to fart around with them.

Anyone wants recordings or logs, let me know. Here's a days worth of audio from 12/31/20.
 
Status
Not open for further replies.
Top