pro 97 Motrola II trunk programming I am missing somthing doing somthing wrong

Status
Not open for further replies.
Joined
Apr 13, 2012
Messages
5
I have read several how to, and my man. but am missing something. never programmed to trunk track have been trying but always just get control chan.data audio and scanner opens up on control chan. the system i am trying to program is as follows.
867.87500c Primary control Ch.
867.36250a Secondary control Ch.
851.15000
851.95000
852.36250
852.87500
866.15000
866.95000

Talk group (examples only)
23056
8064
64544
 

N8IAA

Member
Joined
Dec 19, 2002
Messages
7,051
Location
Fortunately, GA
Knowing you are new, what system are you trying to program? State, county, city? Only way we can give you a good answer.
Larry
 

ka3jjz

Wiki Admin Emeritus
Joined
Jul 22, 2002
Messages
23,249
Location
Bowie, Md.
It would be much more helpful to know exactly WHAT system you're trying to program and where you are (county/state will do). Our database is available to everyone - look under the site title in the blue toolbar.

We can start with a couple of references that might help...

Easier to Read Pro-97/2055 Scanner Manual

Programming Shortcut Pro-97 - The RadioReference Wiki

I don't own a 97, but at a guess I'd say you're not programming this as a trunked system...HTH...Mike
 

gmclam

Member
Premium Subscriber
Joined
Sep 15, 2006
Messages
5,750
Location
Fair Oaks, CA
PRO-97 and trunk tracking

You are probably getting control channel data for 1 of 2 reasons:

1) You set the channel to AM, FM, CT or DC rather than the trunk type. You must set the mode of all frequencies in the trunk to the trunk type. ALSO you must set the mode of the BANK to match.

2) You must have the scanner in SCAN mode. From the frequencies you enter, the scanner will determine which one is the active control channel. It will then monitor that to determine TG data and what voice channel to switch to. But, again, only in SCAN mode.

If you want to hear the control channel, then go to MAN mode and park on it. This is helpful to determine which frequency is presently the active control channel and what its decode % is on the display. I like to see a decode % above 50% (you ideally want 99%).
 
Joined
Apr 13, 2012
Messages
5
ka3jjz Thanks for the reply I have found and tried the Programming Shortcut Pro-97 - The RadioReference Wiki but I am still missing some element in the process that makes it all work I believe I have a good understanding of radio systems as this is was my main Army MOS and can't seem to figure it out any ideas will be greatly accepted Thanks.
 
Joined
Apr 13, 2012
Messages
5
gmclam, I think tou may be on to something. I think i set the Ch. in the bank to trunk but not the bank itself not sure. gona try to fig out how to check thanks
 
Joined
Apr 13, 2012
Messages
5
Thank you

Thanks everyone was a newbie mistake gmclam hit it the first time I had the bank set to trunk but was leaving the Ch's set to FM rec. mode not MO Problem solved THANKS ALL!!!!
 

ka3jjz

Wiki Admin Emeritus
Joined
Jul 22, 2002
Messages
23,249
Location
Bowie, Md.
Thanks to you for pointing out the missing step in the cheat sheet. I've modified both the 97's and 2055's sheets to include that missing detail

Mike
 

loumaag

Silent Key - Aug 2014
Joined
Oct 20, 2002
Messages
12,935
Location
Katy, TX
Not to be too much of a wet blanket, but the OP is talking about a Pro-97 and the system he is trying to monitor has undergone rebanding with some of the frequencies (from his initial post) clearly channels the Pro-97 will not support. Although the radio will appear to work, it will miss some of the communications because it will go to the wrong frequency on all the LCNs from 440 through 559.

To the OP: Read the three sections in our wiki starting here.
 
Status
Not open for further replies.
Top