WS1080: Programming Conventional as Trunked System

Status
Not open for further replies.

sibbley

Member
Joined
Feb 18, 2013
Messages
1,517
Location
Nazareth, Pennsylvania
I may have missed this if it's already been posted. I just started programming conventional DMR as Trunked Systems on my 1080. I'm getting a short burst of digital noise when transmissions end. Just a millisecond or two.

This doesn't seem to happen on true trunked systems, only conventional with one or more frequencies. I don't get the burst all the time either. Programmed as conventional under the conventional frequencies tab, there is never a burst.

Anyone else notice this? Anyone have a fix?


Thanks,

Sibbley
 

Melv7956

Member
Joined
Jul 31, 2005
Messages
112
Yes it does it on my trx-1 also but it is very brief and not a problem. I program as trunked as it allows names to be added to radio id's.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

sibbley

Member
Joined
Feb 18, 2013
Messages
1,517
Location
Nazareth, Pennsylvania
Thanks, didn't know the TRX series did this as well. It can be rather annoying. I have a conventional NXDN programmed as trunked on the TRX1 & TRX 2 and never had the burst. Must be A DMR thing.
 

Melv7956

Member
Joined
Jul 31, 2005
Messages
112
I get a nano second of burst at the end of some of the transmissions


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Wackyracer

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 18, 2016
Messages
1,426
Most of my DMR is programed under conventional and I have no problem at all.
 

sibbley

Member
Joined
Feb 18, 2013
Messages
1,517
Location
Nazareth, Pennsylvania
Another issue I've come across is some TGID's are just not accepted under a trunked system. I simply cannot add them through the scanner or the software. Seems they are just ignored.

I guess it's back to programming these systems conventionally.
 

Ubbe

Member
Joined
Sep 8, 2006
Messages
5,040
Location
Stockholm, Sweden
A trunked system in a whistler scans all channels in that system for the active TG during the delay period when a users transmission ends. If one channel are too weak to decode properly it will open up the audio and monitor the DMR signalling until it decodes it or continue to scan.

There is absolutly no reason to switch to analog mode in a DMR trunked system so this is a bug and it's been there since whistler improved the DMR decoding ages ago and I have also reported it at that time but it might help if more people sends in a bug report.

/Ubbe
 

sibbley

Member
Joined
Feb 18, 2013
Messages
1,517
Location
Nazareth, Pennsylvania
I sent a bug report on the burst subject to Whistler yesterday. Did you ever have trouble with the radios not accepting TGID's programmed in a DMR trunked system?
 

sibbley

Member
Joined
Feb 18, 2013
Messages
1,517
Location
Nazareth, Pennsylvania
Screen shot of the TGID issue. As you can see it's telling me TG 750 exists, however TG 750 is not listed under TGID information. I'm considering sending this as a bug report also.
 

Attachments

Ubbe

Member
Joined
Sep 8, 2006
Messages
5,040
Location
Stockholm, Sweden
I sent a bug report on the burst subject to Whistler yesterday. Did you ever have trouble with the radios not accepting TGID's programmed in a DMR trunked system?
Yes, "the TG already exists". To overcome that problem I locked out that system and created a new one and programmed from scratch. If I deleted the troubled system the problem would come back. It's some sort of corrupt memory issue in EZScan. I also get "tried to read (or write) outside of reserved memory" or similar error and EZScan crashes.

/Ubbe
 

mikey60

Member
Joined
Sep 15, 2003
Messages
3,533
Location
Oakland County Michigan
Try clicking on the Show unassigned talkgroup checkbox. If a talkgroup is not a member of any scanlists they will be hidden in this view. I found this by accident.

Mike
 

sibbley

Member
Joined
Feb 18, 2013
Messages
1,517
Location
Nazareth, Pennsylvania
Yes, "the TG already exists". To overcome that problem I locked out that system and created a new one and programmed from scratch. If I deleted the troubled system the problem would come back. It's some sort of corrupt memory issue in EZScan. I also get "tried to read (or write) outside of reserved memory" or similar error and EZScan crashes.

/Ubbe
Thanks Ubbe, that advise worked like a charm.
 

sibbley

Member
Joined
Feb 18, 2013
Messages
1,517
Location
Nazareth, Pennsylvania
I know how to program DMR as trunking and DMR as conventional.
What is programming DMR conventional as trunking.
It is programming a conventional DMR system under the trunked system tab instead of as single frequency under the conventional frequencies tab. It's very useful to program this way, if like in my case, you have several users on the same frequency.
 
Status
Not open for further replies.
Top