SDR# and Airspy Stuttering Audio

bhall7

Member
Premium Subscriber
Joined
Oct 30, 2001
Messages
119
Hello all,

Recently, I noticed that my Airspy R2 and SDR# are stuttering when playing back audio. I tried a brand new vanilla install of SDR#, build 1771 (and 1777), but I'm still getting stuttering audio.

Here's a capture of the symptoms:

I have never experienced this issue prior to about a month ago. Anyone else having this issue, or have any suggestions?
 

KE5MC

Member
Premium Subscriber
Joined
Dec 19, 2002
Messages
1,129
Location
Lewisville, TX
I would try looking at system resources to see if anything is maxed out and see what other programs are running.
 

bhall7

Member
Premium Subscriber
Joined
Oct 30, 2001
Messages
119
It's a newer system, and system resources are all within very normal, low utilization. What's weird is that I never had any issues until I think 1771 which was the version of SDR# that supported multiple "slices" or instances.
 

bhall7

Member
Premium Subscriber
Joined
Oct 30, 2001
Messages
119
OK, so it's not just me. At least there's one other person experiencing this. 😉
 

mbott

Member
Premium Subscriber
Joined
Oct 11, 2015
Messages
550
Location
Delaware County OH EN80nd
v1779 released today. V1778 was released earlier and it kept throwing exceptions. No stuttering here, though, but also using the HF+ Discovery.

--
Mike
 

ka3jjz

Wiki Admin Emeritus
Joined
Jul 22, 2002
Messages
23,705
Location
Bowie, Md.
BTW Note that there is a dedicated Airspy / SDR# on the popular groups.io reflector...


Mike
 

Benkasey

Member
Premium Subscriber
Joined
Jun 10, 2014
Messages
20
I am running the 1780 build from today. The "stuttering" or "crackling" as I call it happens on both my Airspy and RTL USB dongles. For the Airspy the crackling goes away if I reduce the Sample Rate from 10 to 2.5. For the RTL, lower sample rate doesn't help much but if I reduce the RF gain to 16db when receiving a strong signal the crackling goes away. This crackling did not occur in older builds. I can't say exactly with which build this problem started occurring.

Hardware: Core I7, 4GHZ. 32 gig ram. SSD. Windows 10 20H2 build. Realtec audio.
 
Top