Virtual Cable settings for SDR# -> DSD+

Status
Not open for further replies.

sparklehorse

Member
Premium Subscriber
Joined
May 15, 2003
Messages
1,134
Location
Portland, Oregon
Hello,
SDR wannabe here. I'm trying to decode a conventional VHF P25 channel, and DSD+ is actually producing a decent decode. Trouble is, I'm also hearing the analog motorboat sound of the digital signal. I believe the unwanted motorboat is coming from SDR#, as I continue to hear it after quitting DSD+. Something must not be set correctly, but I've tried everything I could think of to no avail. Currently I'm using VB Audio Cable, but I've used VAC as well. I'd sure appreciate any and all help to get this working. Below is the text output from DSD+, and I'm attaching several screen grabs of my settings. Let me know if there's something else I could post that would be helpful. Eventually I want to trunk track a P25 700 MHz system, but baby steps first!

System is HP Windows 7 (64-bit) laptop, 2009 vintage, Intel Core 2 Duo T6600 @ 2.2 GHz, 4 GB of RAM.

--------------------------------------------

Here's the text from DSD+ (some spaces added to prevent invoking emoticons):

C:\Users\gordon\Desktop\scanner\DSD Plus 1101\DSDPlus1p101>dsdplus -rv -f1

DSD+ 1.101pt
Program role is voice channel decoder; audio modes set to mono
Assuming FMP is signal source; auto polarity detect is disabled
Appending synthesized audio to file 'VC-DSDPlus.wav'
0 frequency records loaded
17 radio records loaded
11 group records loaded
0 site records loaded
0 network records loaded

audio input device #1 = 'CABLE Output (VB-Audio Virtual '
audio input device #2 = 'External Mic (IDT High Definiti'
audio input device #3 = 'Stereo Mix (IDT High Definition'

audio output device #1 = 'Speakers and Dual Headphones (I'
audio output device #2 = 'CABLE Input (VB-Audio Virtual C'

audio input device #1 (CABLE Output (VB-Audio Virtual ) initialized
audio output device #1 (Speakers and Dual Headphones (I) initialized

P25 Phase 1 decoding enabled

Mono audio decoding initiated; press Esc to exit...
Sync:+P25p1 NAC: D50 TDU
Sync:+P25p1 NAC: D50 HDU
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU2
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU2
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU2
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU2
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU2
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU2 e: DrDrDrDrDrDr
Sync:+P25p1 NAC: D50 TDU
Sync: no sync
Sync:+P25p1 NAC: D50 TDU
Sync:+P25p1 NAC: D50 HDU
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU2
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU2
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU2
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1 e:21
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU2 18 radio records saved; 0 aliases

Sync:+P25p1 NAC: D50 TDU
Sync:+P25p1 NAC: D50 TDULC
Sync: no sync
Sync:+P25p1 NAC: D50 TDU
Sync:+P25p1 NAC: D50 HDU
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1 e:ErErDrFr
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU2 e:ErEr
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU2
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU2
Sync:+P25p1 NAC: D50 LDU1 e: DrDrDrDrDrDr
Sync:+P25p1 NAC: D50 TDU
Sync:+P25p1 NAC: D50 TDU
Sync: no sync
11 group records saved; 0 aliases
18 radio records saved; 0 aliases


Thanks for the help!!

(One more screen grab to follow in post #2)...

.
 

Attachments

slicerwizard

Member
Joined
Sep 19, 2002
Messages
5,515
Location
Toronto, Ontario
C:\Users\gordon\Desktop\scanner\DSD Plus 1101\DSDPlus1p101>dsdplus -rv -f1

DSD+ 1.101pt
Program role is voice channel decoder; audio modes set to mono
Assuming FMP is signal source; auto polarity detect is disabled
I was wondering why DSD+ would assume you're using FMP when clearly you're not. I think it's the -rv flag you've specified. It means this DSD+ is the voice half of a dual DSD+ trunking setup (where the voice side has to use FMP), but you're not doing that. I've found that when you use -rv, DSD+ won't decode any control channel information for any protocol, so you're limiting your ability to analyze signals. Of course, because you're using -f1, DSD+ will only decode P25 signals and 1.101 doesn't understand P25 control channels, so no big deal. Still, I wouldn't use -rv if FMP isn't the signal source.
 

moonbounce

Member
Joined
Nov 5, 2002
Messages
1,249
You are using the wrong version of DSDPlus if you want to use SDRSharp, you want DSDPlus 1.74. The version you are using ( DSD+ 1.101) requires you to use FMP which comes with DSD+ !.101.


MB.
 

sparklehorse

Member
Premium Subscriber
Joined
May 15, 2003
Messages
1,134
Location
Portland, Oregon
Unclick "Listen to this device"
^ Yes this worked. I had seen a couple SDR videos where that box was checked, so I did as well. But clearly that was the problem. Thank you!

Now I just have to figure out how to use the various DSD+ tweaks to improve my decode, and get trunking to work. With a little luck I should get there by 2017!

Thanks again & hope everyone has a good Christmas!

.
 

slicerwizard

Member
Joined
Sep 19, 2002
Messages
5,515
Location
Toronto, Ontario
You are using the wrong version of DSDPlus if you want to use SDRSharp, you want DSDPlus 1.74. The version you are using ( DSD+ 1.101) requires you to use FMP which comes with DSD+ !.101.


MB.
Any flat audio source works. I've used SDR# and tapped scanners with 1.101. There's no requirement to use FMP unless you're trunk tracking. I wouldn't recommend using older versions unless you want fewer features and less system information...
 

moonbounce

Member
Joined
Nov 5, 2002
Messages
1,249
Any flat audio source works. I've used SDR# and tapped scanners with 1.101. There's no requirement to use FMP unless you're trunk tracking. I wouldn't recommend using older versions unless you want fewer features and less system information...
Your right of course, I was using my shortcut instead of DSD.exe duh.
 

sparklehorse

Member
Premium Subscriber
Joined
May 15, 2003
Messages
1,134
Location
Portland, Oregon
<snip> I've used SDR# and tapped scanners with 1.101. There's no requirement to use FMP unless you're trunk tracking. <snip>
So, I take it DSD+ 1.101 can not be used with Unitrunker for trunk tracking? That was going to be my next step toward tracking a P25 system, as I have some familiarity with Unitrunker.

Thanks!

.
 
Status
Not open for further replies.
Top