• Effective immediately we will be deleting, without notice, any negative threads or posts that deal with the use of encryption and streaming of scanner audio.

    We've noticed a huge increase in rants and negative posts that revolve around agencies going to encryption due to the broadcasting of scanner audio on the internet. It's now worn out and continues to be the same recycled rants. These rants hijack the threads and derail the conversation. They no longer have a place anywhere on this forum other than in the designated threads in the Rants forum in the Tavern.

    If you violate these guidelines your post will be deleted without notice and an infraction will be issued. We are not against discussion of this issue. You just need to do it in the right place. For example:
    https://forums.radioreference.com/rants/224104-official-thread-live-audio-feeds-scanners-wait-encryption.html

Yet another 2096 Question

Status
Not open for further replies.

rickbnsa

Member
Joined
Jun 7, 2006
Messages
4
Location
78250
Evening all,

Long time lurker from San Antonio, first time poster here. I've read just about every thread and have still missed something on this scanner.

Left scanning back in the early 90s and recently had an impulse to start again w/ the Pro-2096. Found all my other old scanners, put up another antenna, the whole deal. This hobby has sure changed!

After subscribing to RR.com, I learned right away (mistakenly?) that scanning SAPD is not going to work. I've tried everything and its either total silence or just data stream junk.

So, I started loading the small town PD, and fire stuff. Not getting much for my buck here either.

I've got this scanner sitting beside a PRO-2006, a 2066, 43, 83, 90 (there's an old uniden mobile around here somewhere as well).

The 2096 will receive the aircraft and VHF bands when I use the Attenuation function. But when I use it, I end up losing the more distant signals that are still clear on the other scanners.

If anyone from S.A. is reading, I'm on the N.W side and can receive from Hondo to Spring Branch to Kirby, just not on the 2096.

Is there something I'm missing or could this particular unit possibly be defective?

TIA for any advice.

rickbnsa
 

scosgt

Member
Joined
Jul 22, 2004
Messages
1,275
Join the Yahoo 96/2096 groups and see if someone has posted a file there for your area. If so, you can download Win96 and program your scanner.
I don't know what type of system is there, if it is APCO 25 you can monitor it, but if it is trunked you MUST program the scanner properly.
if it is encrypted you will not be able to scan it.
 

rickbnsa

Member
Joined
Jun 7, 2006
Messages
4
Location
78250
SCOSGT

Thanks. Did all that. Win 96 full version, joined the Yahoo Groups available for every scanner I have.

San Antonio is the EDACS/Provoice...encrypted not long before I picked thie 2096 up. Doh! on me. So I guess I'm not going to get far there.

I'm just concerned about this unit's inability to receive the air or VHF freqs or at least the luck I'm having in doing so when all the other scanners here receive them fine.

Thanks

rickbnsa
 

scosgt

Member
Joined
Jul 22, 2004
Messages
1,275
I just looked it up. You can not monitor that system with any current scanner.
 

rickbnsa

Member
Joined
Jun 7, 2006
Messages
4
Location
78250
Mancow:
For some reason w/ the 2096, the VHF and airbands will only come in when I attenuate by either channel or globally. Same for the WX band. This is regardless of which antenna I use or loaction within the house here. The other scanners are 5x5 over a distance I was impressed with when I loaded the small towns around here.

SCOSGT:
Affrimative on the San Antonio EDACS deal, that's what I have learned in the past month and have given up on that. I cry in my wallet every time I read the sticky on it.

rickbnsa
 

rickbnsa

Member
Joined
Jun 7, 2006
Messages
4
Location
78250
"overload"!

As soon as I entered "overload" in my forum searches to replace 2096- "POS", "boat anchor", etc...found the answer!

Some older posts by ronmchandler (thanks Ron!) pointed to this and it was suggested to use an FM trap (15-577, on clerance @ $2.97). I did and this unit works fine now in Air/VHF and seems clearer in others. The other scanners also seem a bit clearer.

Also pick up stuff now on the San antonio EDACS in the clear that didn't come in previously.


rickbnsa
 
Status
Not open for further replies.
Top