sync problems hf wefax

Status
Not open for further replies.

ericfurn

Member
Joined
Jun 28, 2017
Messages
16
Location
Parkside, PA
For quite a while now I have had problems with the NOAA hf wefaxs jumping sync. I thought it was my setup,
but calibration with wwv (using JVCom32 here) kept a straight line for an hour. I finally checked the fax
reception using another computer and rx simultaneously. The sync discontinuities exactly matched on both units. Finally sent an e-mail to noaa. They admitted to "technical difficulties". Some of the faxes were so garbled they were unusable. Wonder how fishing boats and such at sea aren't really p.o.ed.?

Eric WA3UYI
 

Allen1972

Member
Joined
Sep 4, 2017
Messages
34
Location
Kilgore, Ohio
I'm having the same problem with the Boston & New Orleans stations, glad someone found out the problem. I thought I had a problem with my computer.

Allen
 

jhildreth

Member
Joined
Sep 19, 2017
Messages
10
Location
Charles Town, WV
Can someone tell me how often this issue is happening? I am the person who works directly on this for NWS and joined this forum to get a better understanding of the frequency of this issue every day from the user community.

Thanks
 

kk4jfj

Member
Joined
Aug 7, 2015
Messages
9
Location
Charlottesville, VA, USA
For me this happened all day yesterday. Haven't seen a transmission out of Boston yet this AM. OS2 Martinez from USCG CAMSLANT had good signal, but could replicate the issue yesterday per her email reply to me.

NOLA this morning on 8502.00 actual (8503.9 nominal) is doing this as of 0943 hrs EDT (1343 UTC)

Also, to help with debugging:
* Have tried this with FLDigi 4.0.1, FLDigi 3.23.13, and MultimodeCocoa 6.8.0. All jump at the same point, which tells me something before the computer is the issue.
* Receiving on a Yaesu FT-897D with SignaLinkUSB
 
Last edited:

jhildreth

Member
Joined
Sep 19, 2017
Messages
10
Location
Charles Town, WV
Ok she just replied to me at 9:38AM ET and told me there were no issues from when she talked to me yesterday about 4:15PM ET and the time she sent me the email.

We are trying to isolate where the problem resides as we have ability to get them the charts on multiple paths for the dissemination over the radio bands.
 

jhildreth

Member
Joined
Sep 19, 2017
Messages
10
Location
Charles Town, WV
Not sure why the messages I am sending are not showing up even after multiple hours but...

We are trying to isolate where the issue is but the USCG folks have said there are no issues with the images on their end since last night about 4:15 Eastern.
 

DJ11DLN

Member
Premium Subscriber
Joined
Mar 23, 2013
Messages
2,114
Location
Mudhole, IN
Not sure why the messages I am sending are not showing up even after multiple hours but...

We are trying to isolate where the issue is but the USCG folks have said there are no issues with the images on their end since last night about 4:15 Eastern.
New users posts are subject to moderation. After you post a few more times they will show up immediately.
 

jhildreth

Member
Joined
Sep 19, 2017
Messages
10
Location
Charles Town, WV
Ok... so for those checking the HFFax radio broadcast can you tel me if this issue has ceased? We made a change to where the USCG receives the data at about 4pm eastern or so.
 

jhildreth

Member
Joined
Sep 19, 2017
Messages
10
Location
Charles Town, WV
One other thing...can you tell me when this issue started? We are trying to figure that out to see if either USCG or us did something at the time this started which may have caused the problem.
 

kk4jfj

Member
Joined
Aug 7, 2015
Messages
9
Location
Charlottesville, VA, USA
Was able to copy from Pt. Reyes around 11:30 EDT (1530UTC) on the Drake. It does not have this problem (only a few sections out of sync) but it was a relatively weak signal for me.

Tried to copy Kodiak per the published list at 1540UTC (1140 EDT) but couldn't get a read on anything.
 

jhildreth

Member
Joined
Sep 19, 2017
Messages
10
Location
Charles Town, WV
Kodiak is not within our office at this point. THey disseminate out of AK where the three in the continental US are from our facilities in CO and MD.
 

kk4jfj

Member
Joined
Aug 7, 2015
Messages
9
Location
Charlottesville, VA, USA
The first poster discussed having seeing this for a while in late June of this year. The other two indivduals commented within the last week or so. (12 sep, 15 Sep)

W7HD posted about WEFAX on the 16th to a linux ham group and I started playing with it at that point. I have not had an image come across correctly. When I started troubleshooting, I found this thread. This seems to be the only place anyone else has had a sync issue along these lines that I can find.

Here's the Point Reyes copy (below the clear piece at the top). there's some sync jumping, but nothing along the lines of the Boston/NOLA issue.
 

Attachments

Last edited:

jhildreth

Member
Joined
Sep 19, 2017
Messages
10
Location
Charles Town, WV
Alright I may be not here all the time posting but we are looking into the issue and if you want to post this fact in the other forum that is fine....this is now an issue being seen by management so we are trying to get to a resolution as quickly as possible.
 
Status
Not open for further replies.
Top