Fire Tone-out issues? 396XT

Status
Not open for further replies.

daveharpe

Member
Premium Subscriber
Joined
Dec 19, 2002
Messages
191
Location
Chicago
I have a BR330T and a 396XT. The 330T works great with FTO on a local fire dept frequency. I programmed the 396XT (by hand) with the same information and it does not work correctly. Modulation modes, frequencies, etc. are identical...but the 396XT just doesn't catch the tones.

When I put it in FTO search mode it sees the tones properly, but it just doesn't trigger the alert.

Any ideas?
 
D

DaveNF2G

Guest
It sounds like you have not configured the XT's alert parameters.
 

daveharpe

Member
Premium Subscriber
Joined
Dec 19, 2002
Messages
191
Location
Chicago
it's configured

It's configured identically to the 330T - same alert tone, mode, etc.
 

DaveIN

Founders Curmudgen
Database Admin
Joined
Jan 5, 2003
Messages
6,514
Location
West Michigan
In the search mode you leave the A and B tone blank and it will find them. If you just want the XT to alert, you program the A and B tone and park it on "Standby".
 

daveharpe

Member
Premium Subscriber
Joined
Dec 19, 2002
Messages
191
Location
Chicago
yep...

...exactly. It's the same way the 330T works that I've been using for the past two years. That's what's odd...I'm very familiar with the setup and it's not working the same way. Wondering if the radio needs to go back...
 

daveharpe

Member
Premium Subscriber
Joined
Dec 19, 2002
Messages
191
Location
Chicago
ah...found it

Two things:
- Modulation mode "auto" was not choosing the correct mode
- Somehow analog AGC was set to off

Changing modulation mode to "FM" and AGC to "on" fixed it...
 

wmbio

Member
Joined
Apr 22, 2005
Messages
179
Location
Cumberland, Md
I have the same issue dave, I'm trying your fix as we speak and it works GREAT. Now the next problem for us old folks, the A&B tone numbers at the bottom of the screen flash/blink so fast they are hard to read. Lets fix that next.
Thanks wmbio
 
Last edited:

daveharpe

Member
Premium Subscriber
Joined
Dec 19, 2002
Messages
191
Location
Chicago
Ah! Here's another piece to the puzzle...
I'm using Freescan to program the 396XT. Apparently the current version (0.8E) has a bug in it with the fire tone out programming.

The Freescan software currently does not support setting the modulation mode and AGC. So apparently when you transfer your settings back to your scanner, it resets these to the default (which is modulation mode AUTO and AGC ON). The AGC ON is correct, but modulation AUTO was screwing me up.

There is also a bug in setting up visual alerts. Regardless of what color/cadence you choose in the Freescan Visual Alert section, visual alerts are always set to "OFF".

So if you use Freescan to program your scanner, you need to be careful to reset your modulation mode and visual alerts if you use the Tone Out feature (until an update comes out at least).
 

ka3jjz

Wiki Admin Emeritus
Joined
Jul 22, 2002
Messages
23,812
Location
Bowie, Md.
Make sure that you report these bugs in the FreeScan forum (on the same site you got the software, there's a button for the forums). Assaf is working on version .9 right now, so it will be important for him to know this, if he doesn't already 73 Mike
 
D

DaveNF2G

Guest
Another potential "issue" is that the XT falses on such things as morse code identifiers and alert tones, and sometimes even on feedback.
 

KE4ZNR

KE4ZNR@radioreference.com
Joined
Jan 21, 2002
Messages
7,108
Location
Raleigh, NC
I have the same issue dave, I'm trying your fix as we speak and it works GREAT. Now the next problem for us old folks, the A&B tone numbers at the bottom of the screen flash/blink so fast they are hard to read. Lets fix that next.
Thanks wmbio
Easy to fix that:
Menu->Tone-Out For....->Tone-Out Setup->Select Channel->Enter->Set Delay Time->Change to "Infinite".

Now whenever a tone-out pair is received the A & B tones will stay on the screen until you clear them out for the next tone out.
Marshall KE4ZNR
 
Status
Not open for further replies.
Top