PRO-106

Status
Not open for further replies.

enigma-2

Member
Premium Subscriber
Joined
Apr 11, 2010
Messages
27
Location
Goshen, IN
I was taking my grandson around to the local area garage sales weekend before last, and seen a Radio Shack PRO-106 for sale for $7.50. Offered the woman $5 and she took it, explaining that they had tried to use it and she thought it was broke. Turned out that the rechargeable batteries were dead.

Nice unit, professionally programmed for an area in Texas, plastic still on, everything included, still in box. But after reading the instruction book, came away more confused than ever. Found Radioreference forums and learned a lot. "A LOT". Thanks for everyone who made it easier to understand the subject. Esp. the "sticky" posts.

Decided to buy a Radio Shack cable and power supply and found the store closed when I got there. (I've been out of this stuff for a while). Read about RS in the forum and turned to the old reliable / Ebay. So anyway, bought a Radio Shack cable and power supply off Ebay and was able to reprogram the unit for our local stations. (Actually ARC500 did the programming, which I also purchased. Learning curve there as well, but it came fairly easily. Trick to it is figuring out which number to assign which talkgroup to. So many rules....) First time I've ever messed with Trunking systems. Very confusing for first-timers like me. (my last scanner had 10 bands-100 channels, all conventional programming. (But it DID have the cordless telephone modification - heh, heh, heh.)

Also bought a charger and four NiMH AA batteries to make if mobile without killing the pocket book by using alkaline batteries. (Scanner went though a set of alkalines in three days.) Also rejoined RadioReference after being off for 7 years.

I'm really amazed at the quality and clarity of this unit. Very, very clear voice. Nice reception as well. Believe I may have to go garage saling more often. (Smile)

Immediately after getting it programmed, it went into scanning mode and picked up a call for an 84 year-old male, short of breathing and having chest pains - and the address was three homes away. Ambulance arrived in about 7-8 minutes and we listened to the Paramedics talk to the hospital about him. Kind of bitter-sweet, we will all be there someday, but until then, I'll be listening.

Just thought I would share my experience.
Cheers to all.
 

kf7yn

Member
Joined
Dec 20, 2002
Messages
619
Location
West Jordan, UT
Congrats, very nice find! I found a Pro-106 and several other scanners on a local website for $100. Once in awhile a deal too good to pass up comes along.
 

Forts

Mentor
Database Admin
Joined
Dec 19, 2002
Messages
6,068
Location
Ontario, Canada
Wow, that's a great find! I have a Pro-106 that's been my go-to everyday scanner for almost 10 years and I've yet to find a newer model to replace it with. Good call getting the cable, it'll make your like 100% easier when it comes to proggramming. Also check out PSREdit for programming software, it's my preference over the others, and comes with a free trial.
 

enigma-2

Member
Premium Subscriber
Joined
Apr 11, 2010
Messages
27
Location
Goshen, IN
.....Also check out PSREdit for programming software, it's my preference over the others, and comes with a free trial.
I checked it out and looks intriguing. Believe I'll download a copy and try it out. Thanks for the recommendation.
 

jaspence

Member
Premium Subscriber
Joined
Mar 21, 2008
Messages
2,429
Location
Michigan
Pro 106

I have had my 106 since the year they were introduced. It still works well, and even handles the local simulcast fairly well. I have been using various ARC software versions for several years on different scanners, and I still learn new things occasionally. Good find-have fun!
 

Septa3371CSX1

Member
Joined
Jan 8, 2008
Messages
1,081
Location
Drexel Hill, PA
I use Win500 for programming on my 106 and it's Whistler-made cousin the 651. Win500 is written by the same guy who wrote the firmware for these units and also comes with a free 30 day trial.

My Pro 106 has served me well for the past 8 years. Had the antenna connector fixed a couple times but it still works good. It works so good it actually took back its place from the newer 651 (which has LED issues).
 

Harvnet

Newbie
Joined
Aug 23, 2012
Messages
3
Location
Martinsburg, WV
I thought I had a few good finds. Nothing that good.

Pro-2096 in Box, almost new - $95
Pro-106 - in Box almost new - $80
Pro-106 - No box w/ Prog Cable & yellow pack - $120
Pro-651 - No box, 2 Antennas and yellow pack - $135

All work perfect and minor scuffs if any.

I freaking love this site. It answered ALL questions I have ever had.

I use Win500 also, except for the 2096 I use Win96.
 
Status
Not open for further replies.
Top