996pro2 VS 996T Programming

Status
Not open for further replies.

Rick54

Member
Joined
Dec 19, 2002
Messages
67
Location
Mississippi
I have a 996t and a 536hp, I really would like to hear from someone that has owned the 996T 536 and 996pro2. I am going to buy the 996pro2 and I would like to know if the pro2 programming is more like the 996t than the 536. I use the Butel to program my 996T and I seem to have a better grasp on the 996 than the 536. Anyone got any comments?
 

ScanMaine

Active Member
Premium Subscriber
Joined
Apr 24, 2013
Messages
1,482
Location
Lewiston Maine
I have a 996t and a 536hp, I really would like to hear from someone that has owned the 996T 536 and 996pro2. I am going to buy the 996pro2 and I would like to know if the pro2 programming is more like the 996t than the 536. I use the Butel to program my 996T and I seem to have a better grasp on the 996 than the 536. Anyone got any comments?
xactly like the 996xt and I use Freescan and ArcXT and I have used both woth 996xt in the past as well
 

ScanMaine

Active Member
Premium Subscriber
Joined
Apr 24, 2013
Messages
1,482
Location
Lewiston Maine
I love to program my radios by computer and that's the reason why I did not buy the 5:36 it's a pain in the *** and i dont think the software is not very user-friendly
 

jonwienke

Member
Joined
Jul 18, 2014
Messages
9,257
Location
PA
It's not that hard to use, once you understand the data structure of systems, departments, and channels.

It's more complex than programming banks of analog channels, but you can do a lot more with it, especially when it comes to scanning complex multisite trunked systems.
 

marksmith

Member
Joined
Jun 20, 2007
Messages
4,128
Location
Anne Arundel County, MD
It's not that hard to use, once you understand the data structure of systems, departments, and channels.

It's more complex than programming banks of analog channels, but you can do a lot more with it, especially when it comes to scanning complex multisite trunked systems.
This is correct. I have all the units the OP mentioned, and now that I am familiar with Sentinel, using it for 536, 436, 2 hp2 radios and an hp1, I find it much more flexible and easy to make changes than using Freescan or other software on the 996xt or 996p2 (there is no 996pro2... the p2 stands for phase 2)

Mark
536/436/HP1/HP2/996XT/996P2/396XT/325P2/PSR800
 

Rick54

Member
Joined
Dec 19, 2002
Messages
67
Location
Mississippi
It's not that hard to use, once you understand the data structure of systems, departments, and channels.

It's more complex than programming banks of analog channels, but you can do a lot more with it, especially when it comes to scanning complex multisite trunked systems.
I assume you are talking about the 536:
I'm sure your right once I understand, but that's the problem, understanding the layout. I don't plan on getting rid of my 536, but I don't think it is the perfect one for the car anyway
got to go watch some more videos!
 

ofd8001

Member
Premium Subscriber
Joined
Feb 6, 2004
Messages
6,295
Location
Louisville, KY
The x96 scanners "program" the same way and use the same software. In most cases, programming for the 996T is "forward compatible" with the 996P2. However going backwards (such as DMR to 996T) won't work.

A 536 could be a better choice for a vehicle application than a 996, depending on circumstances. If a lot of travel is involved, then having access to the full database is very helpful as it reduces programming effort for trips.

Also I like the ability of removing the SD card from the vehicle/536 and taking it to a compute for updating. A lot less cumbersome than getting a computer to the vehicle.
 

kennyloatman

Member
Joined
Jun 25, 2007
Messages
578
Location
Cumberland Co., NJ
I had a 996T, Used the Butel Arc 996T program to load my new 996P2. I then updated to a newer Butel program for the P2 and downloaded back from the scanner to the new program. Worked fine.
 

Rick54

Member
Joined
Dec 19, 2002
Messages
67
Location
Mississippi
I had a 996T, Used the Butel Arc 996T program to load my new 996P2. I then updated to a newer Butel program for the P2 and downloaded back from the scanner to the new program. Worked fine.
That would be great not having to buy the new software right away, I also just found out about the upgrade for the moto-turbo that will be out soon, I might have to speed up my purchase by a few weeks....:)
 
Last edited:
Status
Not open for further replies.
Top